Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ieslea de Crăciun din Piața San Pietro vine din Peru, iar bradul, din nordul Italiei

 
Ieslea de Crăciun din Piața San Pietro vine din Peru, iar bradul, din nordul Italiei
  • 30 Oct 2021
  • 1851

Ieslea de Crăciun care va fi amenajată în Piața San Pietro pentru Nativitatea Domnului din 2021 vine din Peru, iar bradul, din regiunea italiană Trentino: a anunțat astăzi Guvernatoratul Statului Cetății Vaticanului. Ieslea de Crăciun care va fi instalată în Aula Paul al VI-lea, aula audiențelor generale, vine, în schimb, din parohia ”Sfântul Apostol Bartolomeu” din localitatea Gallio, aflată în dieceza de Padova, dar pe teritoriul provinciei italiene Vicenza.

Simbolurile devenite de acum tradiționale pentru sărbătorile Nașterii Domnului din Cetatea Vaticanului vor fi inaugurate vineri, 10 decembrie a.c., și vor rămâne expuse până duminică, 9 ianuarie 2022.

Papa Francisc anticipase duminică, 24 octombrie a.c., la rugăciunea „Angelus” că Ieslea din Piața San Pietro va veni anul acesta din Peru. Este vorba de localitatea andină Chopcca, o comunitate din districtul Huancavelica. Ansamblul cuprinde peste 30 de piese ornamentale realizate de cinci artiști cunoscuți din această regiune andină.

Bradul de lângă Ieslea de Crăciun, în schimb, vine din ținutul Andalo, în regiunea italiană Trentino, din regiunea montană Dolomiti Paganella. Este un brad roșu (”Picea abies”), cu o înălțime de 28 de metri. Delegația din regiunea Trentino se va ocupa și de respectivele decorațiuni, cu ornamente sferice de lemn.

Ca de obicei, Guvernatoratul Statului Cetății Vaticanului se va ocupa de amenajarea instalației de lumini, urmând să pună în funcțiune o instalație de leduri cu un consum energetic redus.

Ieslea de Crăciun peruviană de anul acesta marchează împlinirea a două sute de ani de la independența țării andine și reproduce o vedere de ansamblu asupra vieții popoarelor din Munții Anzi, simbolizând în același timp chemarea universală la mântuire adusă de Fiul lui Dumnezeu, care s-a făcut om ca să-i salveze pe toți oamenii, de orice limbă, popor, cultură și națiune.

În ziua inaugurării îndrăgitelor simboluri, vineri, 10 decembrie a.c., papa Francisc va primi, în cursul dimineții, delegațiile din Huancavelica, Andalo și Gallio pentru prezentarea oficială a darurilor.

Ieslea de Crăciun de origine andină aduce la Roma trăsăturile specifice acestei regiuni peruviene, statuile Pruncului Isus, Fecioarei Maria și Sfântului Iosif fiind îmbrăcate cu costume populare Chopcca. Aceleași trăsături ale culturii locale vor avea și Magii, care vor aduce în dar alimente tipice din această regiune, fiind însoțiți nu de cămile, ci de lama, care vor purta în șa un drapel peruvian. Nașterea Mântuitorului este anunțată de un înger-copil care cântă la un instrument tradițional de suflat, numit wajrapuco. În jurul Ieslei își vor găsi loc statuile mai multor animale din fauna locală, din care nu poate să lipsească pasărea condor, simbolul național al țării. Fundalul scenei este ocupat de reprezentarea unei comunități Chopcca, cu simboluri care exprimă tradiția și unelte de muncă ancestrale pentru muncile pământului. Chopcca este o comunitate de limbă quechua, de aproximativ 10.000 de locuitori, situată în estul districtului și orașului Huancavelica, la o altitudine situată între 3.680 și 4.500 de metri, într-un teritoriu prin care trece așa-numitul Qhapaq Nan sau Cărarea Inca.

Cealaltă reprezentare a Nativității, din localitatea italiană Gallio (dieceza de Padova și provincia Vicenza), va fi amenajată în aula Paul al VI-lea și se inspiră dintr-un model rustic grajdurilor de animale (”stalotto”). Puținele personaje, reproduse în mărime naturală, sunt însoțite de unele animale domestice, precum iepuri, găini și o pisică. Pe pereții interiori ai grajdului sunt agățate diferite unelte de muncă folosite de locuitorii din această regiune.

Un cadru cultural diferit transmite bradul de Crăciun din acest an, pomul fiind adus din ținutul populației alpine Andalo, unde hărnicia localnicilor este exprimată bine printr-un proverb cel puțin surprinzător: ”Ntant che pòlsest va a tagliar su legna” – ”În timp ce te odihnești, du-te și taie niște lemne”. O vorbă care spune multe despre laboriozitatea localnicilor, dar și despre modul de a înfrunta viața într-o regiune montană. Înconjurată de pădurile și de verdele podișului alpin, situată între Dolomiti di Brenta și Paganella, Andalo face parte din comunele Parcului Natural Adamello Brenta. Aceste păduri seculare reprezintă locul de naștere al bradului ce va ajunge în Piața San Pietro unde, alături de Ieslea de Crăciun din Peru, va rămâne expus până în 9 ianuarie 2022, duminica Botezului Domnului, după calendarul roman sau latin.



Sursa:vaticannews.va/ro