Propunerile de legalizare a eutanasiei în statul australian Victoria se bazează pe „o compasiune denaturată”, au spus episcopii locali.
„Eutanasia și sinuciderea asistată sunt opusul îngrijirii și reprezintă abandonarea bolnavilor și a celor suferinzi, a persoanelor în vârstă și a celor pe moarte", au spus episcopii pe 18 aprilie.
„Cerem victorienilor să continue să-i iubească și să-i îngrijească pe cei bolnavi și suferinzi, în loc să-i abandoneze eutanasiei sau să le susțină sinuciderea. Abilitatea noastră de a purta de grijă spune multe despre puterea societății de astăzi.”
Scrisoarea lor pastorală a fost semnată de cei patru episcopi, cu dieceze în statul Victoria, inclusiv Arhiepiscopul Denis Hart din Melbourne.
Legiuitorii din statul Victoria doreau să permită „moartea asistată”, ceea ce ar fi presupus atât eutanasia, cât și sinuciderea asistată, în circumstanțe limitate.
În 2016, o comisie parlamentară a recomandat ca statul Victoria să avanseze spre legalizarea sinuciderilor asistate și a eutanasiei. Guvernul a aprobat propunerea și în prezent problema este analizată, pentru a determina modul în care astfel de legi pot fi făcute „în siguranță”.
Episcopii au răspuns: „Să fim clari: nu există nici o modalitate sigură de a ucide oamenii sau de a-i ajuta să se sinucidă.” Porunca „să nu ucizi" este esențială atât pentru legea biblică, cât și pentru cea civilă, au spus ei, încurajând credincioșii catolici și pe ceilalți să se roage și să acționeze împotriva proiectului de lege.
„Deși nu este niciodată ușor să ne confruntăm cu sfârșitul vieții unei persoane iubite, nu putem susține acest tip lege, oricare ar fi formularea acesteia", au continuat ei.
„Asistența în ultimele clipe ale vieții este ceva ce ar trebui să ne dorim cu toții, pentru noi înșine și pentru ceilalți - însă, acest lucru nu trebuie să implice o injecție letală sau oferirea unei doze letale".
În loc să legalizeze sinuciderea asistată, toată lumea ar trebui să ofere bolnavilor și celor suferinzi un tratament plin de „adevăr și compasiune”, au spus episcopii, afirmând că fiecare are datoria „de a proteja, de a hrăni și de a susține viața, cât mai bine posibil”.
Episcopii au citat discursul Papei Francisc de pe 15 noiembrie 2014, adresat medicilor italieni, care pune în antiteză compasiunea falsă a sinuciderilor asistate, cu „compasiunea Evangheliei” care ne însoțește în vremuri de nevoie și compasiunea bunului samaritean „care se apropie și oferă un ajutor concret.”
Potrivit episcopilor victorieni, eutanasia și legislația care privește sinuciderea asistată au fost „respinse continuu” de la un scurtul experiment realizat în statul Teritoriul de Nord al Australiei.
„De ce? Pentru că dacă parlamentarii și-ar aloca timpul necesar, pentru a dezbate în întregime problema și ar lua în considerare consecințele, ar ajunge la concluzia că legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate amenință viața oamenilor vulnerabili”, au spus episcopii.
Episcopii au avertizat că legislația ar putea coborî nivelul de îngrijire și protecție pentru bolnavi, pentru cei suferinzi și pentru cei vulnerabili.
„O astfel de lege ar servi pentru a exploata vulnerabilitatea acelor oameni, expunându-i la riscuri suplimentare”, au spus ei.
Chiar și o legalizare limitată ar fi un prim pas spre extindere, a continuat scrisoarea pastorală. Acolo unde sinuciderea asistată și eutanasia au fost legalizate, legalitatea lor a fost lărgită pentru a se aplica copiilor sau bolnavilor psihic.
„În Olanda se pune presiune, pentru a permite sinuciderea asistată, în cazul persoanelor de peste 70 de ani care pur și simplu sunt plictisite de viață”, au spus episcopii.
Episcopul a subliniat binecuvântările pe care bătrânii le oferă societății. Grija pentru ei ar trebui să fie făcută cu recunoștință, ca „parte a unei culturi de iubire și de îngrijire.”
Episcopii victorieni au mulțumit guvernului pentru angajamentul său față de îngrijirile paliative și au încurajat mai multe investiții în acest sector, în locul sinuciderii asistate sau al eutanasiei. Aceștia au subliniat contribuțiile catolice în rețelele de îngrijire, în spitale, în aziluri de bătrâni și în alte servicii, încurajând sprijinul suplimentar pentru acestea.
Traducere: Ștefan Munteanu