Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ipocrizia ucide comunitatea; limbajul creștin să fie conform adevărului

 
Ipocrizia ucide comunitatea; limbajul creștin să fie conform adevărului
  • 07 Iun 2017
  • 2522

"Ipocrizia nu este limbajul lui Isus" și nu trebuie să fie nici limbajul creștinilor, căci "un ipocrit este în măsură să ucidă o comunitate": a spus papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată marți dimineață, în capela Casei Sfânta Marta, din Vatican. Pontiful a repetat că, urmând exemplul lui Isus, limbajul creștinilor trebuie să fie conform cu adevărul, atrăgând atenția asupra tentației ipocriziei și a adulării.

În omilia Sfintei Liturghii, pontiful a pus accentul pe calificativul "ipocriți", folosit deseori de Isus pentru a-i defini pe învățătorii legii. "Sunt ipocriți pentru că spun un lucru dar gândesc un altul", a explicat papa, referindu-se și la etimologia cuvântului.

Ipocrizia nu este limbajul lui Isus, nu este limbajul creștinilor, a insistat pontiful, explicând că ipocritul este întotdeauna și un adulator, fie în ton minor și în ton major.

Referindu-se la textul Evangheliei din liturgia zilei, după sfântul Marcu, capitolul 12, pontiful s-a oprit asupra modului în care unii farisei și irodieni încercau să-l prindă în vorbă pe Isus, folosind lingușirea. Rămânând asupra semnificației cuvântului, papa Francisc a spus că adularea înseamnă și nespunerea adevărului, exagerarea, alimentarea vanității, amintind de cazul unui preot, "cunoscut cu mult timp în urmă", care avea slăbiciunea de a se lăsa convins de lingușeli.

Făcând trimitere la textul Evangheliei, papa Francisc a indicat modul în care Isus se raportează la ipocriți, la cei care încearcă mai întâi să-l aduleze, având în schimb intenții rele, vrând să-l prindă în ofsaid.

Papa Francisc: "Ipocritul are două fețe. Însă Isus, cunoscându-le ipocrizia, spune în mod clar: 'De ce mă ispitiţi? Aduceţi-mi un dinar ca să-l văd!' Ipocriților și ideologizaților Isus le răspunde întotdeauna cu realitatea. Realitatea este aceasta, restul este altceva, fiind sau ipocrizie sau ideologie. Însă aceasta este realitatea. Isus le spune: 'Aduceţi-mi un dinar ca să-l văd!' și îi pune în fața realității, răspunzându-le prin acea înțelepciune caracteristică Domnului: 'Daţi-i cezarului ce este al cezarului şi lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu'."

Insistând asupra limbajului ipocriziei, pe care l-a definit "al înșelătoriei", același limbaj folosit de șarpe în cazul Evei, pontiful a spus că ipocrizia, care începe prin adulație, ajunge chiar să sfâșie personalitatea și sufetul celui ce se lasă lingușit.

"Cât de rău face ipocrizia Bisericii", a spus cu amărăciune pontiful, atrăgând atenția asupra acelor creștini care cad în astfel de comportamente păcătoase și distrugătoare:

Papa Francisc: "Ipocritul este în măsură să ucidă o comunitate. Vorbește cu blândețe dar judecă cu brutalitate. Ipocritul este un ucigaș. Să ne amintim aceasta: se începe prin adulație, dar  trebuie răspuns cu realitatea. Nu veniți cu aceste povești, realitatea este aceasta; tot la fel, în cazul ideologiei, este necesară prezentarea realității. Până la urmă este diavolul cel care seamănă într-o comunitate limbajul duplicitar, cu scopul de a o distruge. Să-i cerem Domnului să ne păzească de viciul ipocriziei și de disimularea comportamentului, cu intenții rele. Domnul să ne dea harul de a nu fi niciodată ipocriți, de a ști să spunem adevărul și, dacă nu putem, să tăcem, dar să nu fim niciodată ipocriți."   

RV/AMSursa:ro.radiovaticana.va