Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

AUDIO: Predica PS Claudiu la Sfânta Liturghie din bazilica Sfântul Petru

 
AUDIO: Predica PS Claudiu la Sfânta Liturghie din bazilica Sfântul Petru
  • 08 Apr 2017
  • 2288

80 de ani ai Colegiului ”Pio Romeno” din Roma, 100 de ani ai Congregației pentru Bisericile orientale și 12 ani de la înmormântarea Sfântului Ioan Paul al II-lea. Cu aceste referințe aniversare, Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de la Blaj, a prezidat sâmbătă, 8 aprilie 2017, la Altarul Catedrei din bazilica Sfântul Petru, o Sfântă Liturghie în ritul bizantin român. Ritul sacru a început la ora 10.00 și s-a bucurat de participarea multor preoți, studenți și credincioși din Cetatea Eternă, alături de ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu Petru Zăpârțan. Celebrarea euharistică din bazilica Sfântul Petru încununează pelerinajul efectuat în aceste zile la Roma de studenții seminariști de la Blaj cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înființarea Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma.

Aici, predica Preasfinției Sale Claudiu Pop la Sfânta Liturghie din bazilica San Pietro.

Grupul de studenți din ”Mica Romă”, însoțiți de episcopul Claudiu Pop, a fost primit vineri, 7 aprilie, de cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale. Ca și în zilele precedente, agenda pelerinajului la Roma a fost pregătită de rectorul Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”, pr. Gabriel Buboi, în colaborare cu rectorul Seminarului Arhiepiscopal Major de la Blaj, pr. Florian Guțiu, și cu pr. prof. William Bleiziffer. În cadrul întrevederii cu prelatul catolic, episcopul Claudiu a transmis salutul și urările Preafericirii Sale Cardinal Lucian, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și a evidențiat importanța pelerinajului seminariștilor blăjeni în Cetatea Eternă, într-un moment aniversar pentru Colegiul ”Pio Romeno”. Totodată, episcopul Curiei Arhiepiscopale și-a exprimat gratitudinea față de Congregația pentru Bisericile Orientale pentru ”efortul depus în susținerea pregătirii viitorilor clerici ai Bisericii Greco-Catolice din România care studiază la universitățile pontificale din Urbe”. La rândul său, cardinalul Leonardo Sandri a elogiat inițiativa pelerinajului efectuat de seminariștii de la Blaj și a subliniat cele patru dimensiuni importante ale formării asupra cărora insistă papa Francisc: viața spirituală, formarea academică, dimensiunea comunitară și spiritul apostolic. În fine, rectorul și studenții teologi ai Seminarului de la Blaj i-au dăruit cardinalului Sandri, care în 2017 împlinește 50 de ani de preoție, o icoană a Fecioarei Maria și i-au cântat ”La mulți ani!”.

În decursul acestei săptămâni, seminariștii de la Blaj au vizitat câteva universități pontificale din Roma. Sugestivă, pentru legăturile academice și formative, vizita la Institutul Pontifical Oriental, care anul acesta marchează primul centenar de la înființare. Joi, 6 aprilie 2017, grupul de pelerini s-a oprit la biserica  ”Madonna del Pascolo”, unde au celebrat un parastas de pomenire a episcopului Ioan Inocențiu Micu Klein, ale cărui oseminte s-au odihnit aici înainte de a fi transferate la Blaj în 1997.

Aici, fișierul audio integral cu Sfânta Liturghie din bazilica San Pietro.

 

 Sursa:ro.radiovaticana.va