Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Tinerii trebuie să fie protagoniști activi ai societății noastre: papa Francisc

 
Tinerii trebuie să fie protagoniști activi ai societății noastre: papa Francisc
  • 01 Ian 2017
  • 2429

Să ne angajăm pentru ca tinerii să fie protagoniști activi ai societății noastre, pentru a avea locuri de muncă demne. Aceasta a fost invitația lansată de papa Francisc la celebrarea primelor Vespere la solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu (ritul latin), și a „Te Deum”-ului, în Bazilica „Sfântul Petru” din Vatican, în ultima zi a anului 2016. Sfântul Părinte i-a invitat pe cei prezenți să depășească logica ce duce la excluderea aproapelui. La încheierea celebrării, urmașul lui Petru i-a adresat un scurt salut primăriței orașului Roma, Virginia Ragi, prezentă în bazilica vaticană. De asemenea, pontiful a făcut și o scurtă vizită la ieslea din Piața „Sfântul Petru”, în fața căreia s-a recules în rugăciune pentru câteva momente.

Episcopul Romei a reamintit că în Cristos, Dumnezeu „nu s-a prefăcut în om”, ci a împărtășit cu adevărat „întru totul condiția noastră”. Ieslea, a spus pontiful în predica sa, „ne invită să ne însușim logica divină”, o logică ce refuză privilegiul, concesiunile și favoritismele. Este o logică ce se bazează pe întâlnire și apropiere. Sfântul Părinte a remarcat că „din diverse părți suntem tentați să trăim în această logică a privilegiului care ne separă-separând, care ne exclude-excluzând, care ne închide-închizând visele și viața multor frați ai noștri”.

Papa Francisc: „Astăzi, în fața copilului Isus, vrem să admitem că avem nevoie ca Dumnezeu să ne ilumineze, pentru că nu puține sunt dățile în care părem miopi sau rămânem prizonieri ai unui comportament integraționist, care dorește neapărat să-i facă pe alții să intre în schemele noastre”.

Pontiful Roman a subliniat că trebuie să ne oprim în fața ieslei Nașterii Domnului pentru a putea contempla modul în care Dumnezeu s-a făcut prezent pe durata întregului an și să ne amintim că în orice clipă și în orice moment El este purtător de har și binecuvântare.

Papa Francisc: „A privi ieslea înseamnă a găsi puterea de a ne ocupa locul nostru în istorie fără a ne lamenta sau amărî, fără a ne închide sau evada, fără a căuta scurtături care să ne privilegieze. A privi ieslea înseamnă a ști că timpul care ne așteaptă cere inițiative pline de îndrăzneală și de speranță, precum și a renunța la forme inutile de protagonism sau la lupte interminabile pentru a părea”.

Suveranul Pontif și-a îndreptat atenția și către tineri, remarcând că „nu se poate vorbi de viitor” fără „asumarea responsabilității” pe care o avem față de noile generații. Papa a subliniat că trebuie „să ne gândim la modul în care ne interesăm de locul pe care tinerii îl au în societatea noastră”.

Papa Francisc: „Am creat o cultură care, pe de o parte, idolatrizează tinerețea încercând să o facă eternă, însă, paradoxal, i-am condamnat pe tinerii noștri să nu aibă un loc adevărat în societate, pentru că i-am marginalizat din viața publică obligându-i să emigreze sau să cerșească ocupații care nu există sau care nu le permit să gândească la ziua de mâine. În schimb am privilegiat speculațiile de locuri de muncă decentă și sănătoasă care să le permită să fie protagoniști activi în viața societății noastre”.

(rv – I. Ursuleac)Sursa:ro.radiovaticana.va