Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul ”Urbi et Orbi” de Crăciun 2016 al papei Francisc (text)

 
Mesajul ”Urbi et Orbi” de Crăciun 2016 al papei Francisc (text)
  • 25 Dec 2016
  • 2001

”În această zi de bucurie suntem cu toții chemați să-l contemplăm pe Pruncul Isus, care redă speranța fiecărui om de pe fața pământului. Cu harul său, să dăm glas și să dăm formă acestei speranțe, mărturisind solidaritatea și pacea”: cu aceste cuvinte de lumină și bucurie, papa Francisc a încheiat tradiționalul mesaj ”Urbi et Orbi” din solemnitatea Nașterii Domnului, adresat duminică, 25 decembrie 2016, de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru. Ceremonia a fost transmisă în mondoviziune, fiind adusă în casele românilor și de TVR, prin emisiunea ”Credo”, difuzată în direct de TVR2 și TVR HD.  Vestea păcii adusă de îngeri în noaptea Nativității de la Betleem, a spus pontiful în mesajul său, ”străbate astăzi întregul pământ și vrea să ajungă la toate popoarele, mai ales la cele rănite de războaie și de aspre conflicte și care simt mai puternic dorința de pace”.

Vă oferim mai jos mesajul ”Urbi et Orbi” al papei Francisc:

«Dragi frați și surori, Crăciun fericit!
Astăzi Biserica retrăiește uimirea Fecioarei Maria, a sfântului Iosif și a păstorilor de la Betleem, contemplându-l pe Pruncul care s-a născut și care este culcat într-o iesle, pe Isus, Mântuitorul.

În această zi plină de lumină, răsună vestirea profetică: ”Un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă. Puterea va fi pe umerii lui și va fi numit sfetnic minunat, Dumnezeu puternic, părinte veșnic, principe al păcii” (Is 9,5).

Puterea acestui Copil, Fiul lui Dumnezeu și al Mariei, nu este puterea acestei lumi, bazată pe forță și bogăție, este puterea iubirii. Este puterea care a creat cerul și pământul, care dă viață oricărei făpturi: mineralelor, plantelor și animalelor. Este forța care atrage omul și femeia și face din ei un singur trup, o singură existență. Este puterea care regenerează viața, care iartă vinovățiile, îi împacă pe dușmani, schimbă răul în bine. Este puterea lui Dumnezeu. Această putere a iubirii l-a făcut pe Isus Cristos să se despoaie de slava sa și să se facă om și îl va conduce să-și dea viața pe cruce și să învie din morți. Este puterea slujirii, care instaurează în lume împărăția lui Dumnezeu, împărăție de dreptate și de pace.

De aceea, nașterea lui Isus este însoțită de cântarea îngerilor care vestesc: ”Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește!” (Lc 2,14). Astăzi, această veste străbate întregul pământ și vrea să ajungă la toate popoarele, mai ales la cei răniți de războaie și de aspre conflicte și care simt mai puternic dorința de pace.

Pace bărbaților și femeilor din Siria suferindă, unde atât de mult sânge a fost vărsat. Mai ales în orașul Alep, scenariu în ultimele săptămâni al uneia dintre cele mai crunte bătălii, este mai urgent ca niciodată să fie garantate asistența și ajutorarea populației civile extenuate, respectând dreptul umanitar. Este timpul ca armele să tacă pentru totdeauna și comunitatea internațională să se activeze pentru ca să se ajungă la o soluție negociată și să se restabilească conviețuirea în țară.

Pace bărbaților și femeilor din scumpa Țară Sfântă, aleasă și preferată de Dumnezeu. Israelienii și palestinienii să aibă curajul și determinarea de a scrie o nouă pagină de istorie, în care ura și răzbunarea să cedeze locul voinței de a construi împreună un viitor de înțelegere reciprocă și armonie. Fie să regăsească unitatea și armonia Irakul, Libia și Yemenul, unde populațiile îndură războiul și acțiuni teroriste sângeroase.

Pace bărbaților și femeilor din diferitele regiuni ale Africii, mai ales în Nigeria, unde terorismul fundamentalist exploatează până și copiii pentru a întreprinde oroare și moarte. Pace în Sudanul de Sud și în R. D. Congo, pentru ca să se vindece dezbinările și toate persoanele de bună voință să se activeze pentru a întreprinde un parcurs de dezvoltare și împărtășire, preferând cultura dialogului în locul logicii ciocnirii.

Pace bărbaților și femeilor care continuă să îndure urmările conflictului în esteul Ucrainei, unde este urgentă o voință comună în a aduce ușurare populațiilor și în a da actualizare angajamentelor asumate.

Armonie invocăm pentru scumpul popor columbian, care aspiră să realizeze un nou și curajos drum de dialog și reconciliere. Atare curaj să însuflețească și îndrăgita Venezuela în a întreprinde pașii necesari pentru a pune capăt actualelor tensiuni și în a edifica împreună un viitor de speranță pentru întreaga populație.

Pace celor care, în diferite regiuni, înfruntă suferințe din cauza pericolelor constante și a nedreptăților persistente. Fie ca Myanmar să consolideze eforturile pentru a favoriza conviețuirea pașnică și, cu ajutorul comunității internaționale, să acorde protecția necesară și asistența umanitară celor care o gravă și urgentă nevoie. Fie ca Peninsula coreeană să vadă depășite tensiunile prin care trece într-un reînnoit spirit de colaborare.

Pace celor care au pierdut o persoană dragă din cauza unor sângeroase acte de terorism, care au semănat frică și moarte în inima atâtor țări și orașe. Pace, nu în cuvinte, ci concretă și prin fapte, surorilor și fraților noștri abandonați și excluși, celor care suferă de foame și celor care sunt victimă a violențelor. Pace transfugilor, refugiaților și migranților, celor care astăzi sunt supuși traficului de ființe umane. Pace popoarelor care suferă din cauza ambițiilor economice a câtorva oameni și a lăcomiei nepotolite a dumnezeului ban care duce la sclavie. Pace celui afectat de probleme sociale și economice și celui care suferă de pe urma cutremurelor sau a altor catastrofe naturale.

Pace copiilor, în această zi specială în care Dumnezeu se face copil, mai ales celor lipsiți de bucuria copilăriei din cauza foamei, războaielor și egoismului celor mari.

Pace pe pământ tuturor oamenilor de bună voință, care zi de zi lucrează, cu discreție și răbdare, în familie și în societate pentru construi o lume mai umană și mai dreaptă, sprijiniți de convingerea că numai prin pace există posibilitatea unui viitor mai prosper pentru toți.

Dragi frați și surori, ”un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă”: el este ”principele păcii”. Să-l primim!».

După rugăciunea ”Angelus” și binecuvântarea apostolică, însoțită de indulgența plenară, papa Francisc a adăugat un scurt mesaj cu urări de Sfintele Sărbători:
«Vouă, dragi frați și surori, care ați venit în această Piață din toate părțile lumii, și celor care, din diferite țări, sunteți în legătură prin radio, televiziune și celelalte mijloace de comunicare, vă adresez urările mele. În această zi de bucurie suntem cu toții chemați să-l contemplăm pe Pruncul Isus, care redă speranța fiecărui om de pe fața pământului. Cu harul său, să dăm glas și să dăm formă acestei speranțe, mărturisind solidaritatea și pacea. Tuturor, Crăciun fericit!».

(rv – A. Dancă)Sursa:ro.radiovaticana.va