Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vatican. Cea de-a XVII-a sesiune a Consiliului celor 9 Cardinali

 
Vatican. Cea de-a XVII-a sesiune a Consiliului celor 9 Cardinali
  • 15 Dec 2016
  • 2445

 

S-a încheiat miercuri după-amiază ultima reuniune din acest an a Consiliului celor 9 cardinali, instituit de papa Francisc în septembrie 2013, cu misiunea de a-l ajuta la conducerea Bisericii Universale și în proiectul de reformă a Curiei Romane. Cele trei zile de lucrări ale celei de-a XVII-a sesiuni a Consiliului C9, la care a participat și papa Francisc, au fost prezentate miercuri dimineață, în cadrul unui briefing desfășurat la Sala de Presă a Sfântului Scaun.

Elanul misionar și sinodalitatea au fost evidențiate ca indicatoare ale reformei pentru departamentele vaticane, eforturile celor 9 cardinali consilieri ai Sfântului Părinte continuând în vederea îmbunătățirii serviciului adus Bisericii Universale de diferitele structuri din Vatican, în vederea unei noi constituții apostolice. Pe ordinea de zi a reuniunii de lucru a cardinalilor s-a aflat reforma Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, a Congregației pentru Episcopi și a celei pentru Bisericile Orientale, precum și a Secretariatului de Stat, "motor" al Curiei, oprindu-se îndeosebi asupra rolului Secretariatului de Stat, după cum a relatat Greg Burke, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun:

"Cardinalii încearcă să facă o reformă care lipsește de aproape 30 de ani, constituția apostolică Pastor Bonus fiind din 1988. Cred că aspectul fundamental este spiritul pe care papa Francisc îl sugerează privind zelul misionar și sinodalitatea, în sensul că – acolo unde nu este necesară o centralizare – Bisericile locale sunt importante", a spus Greg Burke.

La reuniunea de lucru au luat cuvântul cardinalul Farrel, prefect al departamentului vatican pentru laici, familie și viață, care a aprofundat rolul laicilor, pornind de la scrisoarea trimisă de pontif în luna martie cardinalului Ouellet, președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină. Succesiv, cardinalul Turkson, prefect al Departamentului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, însoțit de mons. Tomasi, a ilustrat proiectele de lucru, precum aplicarea constituției conciliare Gaudium et Spes. Printre membrii Consiliului C9, s-a aflat și cardinalul O'Malley care a informat cu privire la lucrările Comisiei Pontificale pentru Ocrotirea Minorilor, pe care o prezidează, iar cardinalul Pell a vorbit despre activitatea Secretariatului pentru Economie. După-amiază, mons. Dario Edoardo Viganò, prefect al Secretariatului pentru Comunicare, a prezentat pașii efectuați în privința reformei mass-media și, în special, în privința formării personalului."

RV/AMSursa:ro.radiovaticana.va