Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Reculegere spirituală la Mentorella – locul de rugăciune al papilor

 
Reculegere spirituală la Mentorella – locul de rugăciune al papilor
  • 03 Noi 2016
  • 2105

Credincioșii din cele două comunități greco – catolice române din Roma s-au retras pentru trei zile, din 30 octombrie până în 1 noiembrie 2016, la Sanctuarul “Madre delle Grazie” de la Mentorella pentru a participa la o reculegere spirituală.

Sanctuarul de la Mentorella era unul dintre locurile preferate de pelerinaj ale cardinalului Karol Wojtyla. A vizitat acest loc de mai multe ori, ultima oară, ca și cardinal, cu trei zile înainte de conclavul în care a devenit papă. Cea dintâi vizită oficială în afara Vaticanului a fost la Sanctuarul de la Mentorella, unde a consacrat Sfintei Fecioare pontificatul său. Ca și papă s-a întors, în privat, de alte șapte ori. Succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a vizitat acest loc sfânt în 29 octombrie 2005.

Reculegerea spirituală a fost organizată de către Asociația “Inocențiu Micu – Klein” a credincioșilor greco-catolici români din Italia. Meditațiile au fost ținute de către Pr. Marian Bojor, părinte spiritual în cadrul Seminarului greco – catolic “Ioan Evanghelistul” din Cluj – Napoca. Itinerarul meditațiilor a condus pe tărâmul rugăciunii, pornind de la referințe spirituale și ajungând până la lucruri practice. Părintele predicator a îndemnat toți participanții să cultive pacea în inimi prin abandonarea la picioarele Crucii a tuturor preocupărilor, problemelor, suferințelor; de-a deschide ușile inimii acțiunii Spiritului Sfânt și de-a încerca să traiască zilele destinate reculegerii spirituale în bucuria Evangheliei.

Sfântul Pavel pune rugăciunea deasupra tuturor lucrurilor: “Te îndemn mai ales să te rogi” (1Tim 2, 1).

Rugăciunea este înainte de toate dialogul cu Dumnezeu care ne conduce spre a avea un raport personal cu El de tipul “tată-fiu” conform cuvintelor Mântuitorului nostru. Rugăciunea este de asemenea o adorație, o binecuvântare, dătătoare de har ce se poate realiza în diferite moduri: public sau privat, vocal (recitată ori cântată) sau mentală, făcută cu cuvintele noastre sau citită din cărțile de rugăciune.

Părintele Marian ne-a vorbit și de diferitele tipuri de rugăciuni, de la rugăciunea domnească, Tatăl nostru, până la Sfântul Rozar subliniind: “Chiar dacă avem impresia că ne rugăm doar cu buzele, o rugăciune vocală ferventă și repetată va deveni pe termen lung rugăciunea interioară a inimii”.

Fiecare meditație a fost urmată de un dialog între participanți și părintele predicator asupra diferitelor aspecte tratate. Sacramentul Spovedaniei, Sfintele Liturghii, rugăciunile private și comunitare au făcut parte din programul zilnic al șederii la Sanctuarul de la Mentorella.

La o înălțime de peste 1200 de metri, între cer și pământ, marți 1 noiembrie 2016, am intrat în comuniune cu strămoșii noștri, făcându-ne mijlocitori prin celebrarea Sfintei Liturghii pentru toți cei adormiți.

Mulțumim părintelui Marian pentru disponibilitatea sa, pentru zilele bogate de har trăite împreună, cât și pentru darul păcii, transmis fiecăruia dintre noi. Suntem recunoscători în același timp și părintelui Adam, rectorul Sanctuarului “Maria Madre delle Grazie” de la Mentorella pentru ospitalitatea și momentele de bucurie trăite împreună.

“Cine învață să se roage, învață să trăiască!” - Sfântul Augustin

Ioan – Ștefan Dumitraș