Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Trei preoți asasinați în opt zile

 
Trei preoți asasinați în opt zile
  • 28 Sep 2016
  • 2429

După asasinarea a altor doi preoți, Nabor Alejo și Jose Alfredo Suárez, în statul Veracruz, pe 19 septembrie, Mexicul este din nou umbrit de uciderea unui preot: părintele José Alfredo Lopez Guillen, preot al Diecezei de Morelia, din statul Michoacán. Dispariția lui, informează agenția Fides a fost anunțată de către arhiepiscopul local, Cardinalul Alberto Suárez Inda, vinerea trecută, iar trupul său a fost găsit fără suflare a doua zi, într-o zonă a orașului Michoacán, în apropiere de parohia Sfânta Treime, unde părintele Lopez Guillen a fost păstor.

"Este groaznic. Mulți preoți din țară, sunt afectați de crima organizată, deoarece există oameni care văd preoții ca un simbol al unor valori pe care le resping", a explicat Arhiepiscopul de Mexico City, Cardinalul Norberto Riveral, cu ocazia vizitei Papei Francisc în Mexic, în luna februarie. În marea capitală cu peste 20 de milioane de locuitori, sute de preoți au fost jefuiți sau amenințați, dar situația este mult mai dramatică în statele Guerrero (din sud) și Michoacan (din vest), cunoscute ca fiind cele mai periculoase zone pentru preoți.

Îngrijorarea papei

Îngrijorat fiind de această situație, Papa Francisc, la rugăciunea Angelus din această duminică, și-a exprimat compasiunea față de Biserica mexicană și de locuitorii Mexicului. Lunea trecută, după uciderea celor doi preoți din Veracruz, Papa și-a exprimat durerea și a condamnat ferm toate atacurile împotriva vieții și a demnității. În același timp, a încurajat clerul și agenții pastorali care lucrează acolo să "continue cu fermitate misiunea lor, în ciuda obstacolelor" după modelul lui Isus Cristos, Păstorul cel Bun.

De la începutul mandatului actualului președinte, Enrique Peña Nieto, început în decembrie 2012, cincisprezece preoți și doi laici implicați în activități pastorale au fost uciși. Alți doi preoți au fost răpiți de mult timp, iar forțele de ordine nu-i mai caută.

Preoți în vestă anti-glonț

În 2014, imaginea unui preot care celebrara Sfânta Liturghie cu o vestă anti-glonț în statul Michoacán, a făcut înconjurul rețelelor sociale. Clerul catolic, deplânge "o mare lipsă a prezenței corespunzătoare a forțelor guvernamentale statale sau federale și neîmplinirea datoriei din partea acestora de a veghea asupra poporului", spune vicarul general al Diecezei de Apatzingan, părintele Javier Cortes.

 

Traducere: ACC
 Sursa:it.aleteia.org