Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Doresc o biserică deschisă și înțelegătoare

 
Papa Francisc: Doresc o biserică deschisă și înțelegătoare
  • 04 Iul 2016
  • 2421

Datat în 28 iunie a.c., ziua în care Benedict al XVI-lea a sărbătorit public cei 65 de ani de preoție, interviul acordat de papa Francisc cotidianului argentinian "La Natcon" se oprește desigur asupra figurii papei emerit, despre care actualul pontif spune: "Un revoluționar. Generozitatea sa a fost inegalabilă. Renunțarea sa, care a indicat cu claritate problematicile Bisericii, nu a avut nimic de a face cu chestiuni personale. A fost o acțiune guvernamentală, ultima sa decizie în materie de guvernare". Referitor la starea de sănătate a papei emerit, actualul pontif subliniază: "Are dificultate de mișcare, însă inteligența și memoria îi sunt intacte, perfecte."

Nicio problemă cu Macri. Nu-mi plac conflictele
Interviul cu papa Francisc este succesiv direcționat spre realitatea argentiniană, în principal spre raportul dintre pontif și președintele Mauricio Macri, evaluat în climatul politic argentinian ca fiind rece și distant. Însă, papa Francisc afirmă: "nu am nici un fel de probleme cu președintele Macri. Nu-mi plac conflictele. Macri îmi lasă impresia unei persoane de bună familie, o persoană nobilă". Pontiful amintește că în trecut a avut cu el și o confruntare, dar aceasta aparține trecutului, petrecându-se "o singură dată, la Buenos Aires", în perioada celor șase ani în care Macri a fost șeful guvernului orașului Buenos Aires iar papa Francisc era arhiepiscop de Buenos Aires. "O singură dată în decursul multor ani reprezintă o medie scăzută", subliniază papa Francisc, adăugând că "alte probleme au fost discutate și rezolvate în privat, iar acest acord de confidențialitate a fost respectat de amândoi". Pontiful insistă asupra faptului "nu are niciun reproș personal la adresa președintelui Macri".

Audiența cu Hebe de Bonafini, lider al asociației "Mamele din Plaza de Majo"
În continuarea interviului, papa Francisc răspunde la o întrebare legată de audiența acordată lui Hebe de Bonafini: femeia și liderul din ramura cea mai intransigentă a asociației Mamele din Plaza de Majo" care, în trecut, l-a criticat pe pontif, acuzându-l în mod fals de colaborare cu regimul militar. Succesiv, Hebe de Bonanfi a revenit asupra acelor declarații, admițând public că a greșit. Audiența pe care i-a acordat-o pontiful "a fost un gest de iertare", a explicat, spunând: "ea mi-a cerut iertare iar eu i-am acordat-o", pentru că, a adăugat "iertarea nu se refuză nimănui". Referindu-se la lidera mișcării, papa a specificat că "este o femeie căreia i-au fost uciși doi fii; iar eu mă închin și îngenunchez în fața unei asemenea suferințe. N-are importanță ce a spus despre mine, iar eu știu că a spus lucruri oribile în trecut."

Sala de Presă, unicul purtător de cuvânt al papei Francisc
Referitor la vocile privind prezența, în Argentina, a unui purtător de cuvânt vatican diferit de Sala de Presă, pontiful a explicat în cadrul interviului acordat cotidianului "La Nacion": "Nu există alți purtători de cuvânt oficiali, nici în Argentina și nici în alte țări. Repet: Sala de Presă a Vaticanului este unicul purtător de cuvânt al papei".

Le Scholas Occurrentes
O ulterioară întrebare s-a referit la "Scholas Occurrentes", fundația privată recunoscută de Sfântul Scaun, înființată la Buenos Aires în urmă cu peste 15 ani, la îndemnul arhiepiscopului Bergoglio, fundație activă în domeniul educației tinerilor. Recent, pontiful i-a îndemnat pe responsabilii fundației să nu accepte o donație financiară din partea guvernului. Însă, nu a fost vorba despre o decizie "împotriva guvernului Macri", a subliniat pontiful, spunând că o astfel de interpretare "este absolut greșită. Nu se referea nicidecum la guvern. Doar le-am comunicat responsabililor fundației, cu afecțiune, ceea ce putea să-i ajute să evite erori în gestionarea fundației. "Continui să cred" – a explicat pontiful - "că nu avem dreptul să cerem bani de la guvernul argentinian care are numeroase probleme sociale de rezolvat".

Doresc o biserică deschisă și înțelegătoare
În final, răspunzând la o întrebare privind "ultraconservatorii din Biserică", papa Francisc a spus: "Ei își fac munca lor eu mi-o fac pe a mea. Eu doresc o Biserică deschisă, înțelegătoare, în măsură să însoțească familiile rănite. Ei spun "nu" la orice. Eu merg înainte pe strada mea, fără să mă uit într-o parte sau în alta. Nu tai capete. Nu mi-a plăcut vreodată s-o fac. Repet: refuz conflictul".Sursa:ro.radiovaticana.va