Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

SIGISMUND TODUȚĂ - UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI

 
SIGISMUND TODUȚĂ - UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI
  • 28 Mai 2016
  • 2478

Mitropolia Română Unită cu Roma cinstește 40 de academicieni care au fost elevi, dascăli și episcopi în orașul școlilor.

40 de nume de personalități ale Blajului sunt înscrise în istoria Academiei Române, de la cei care au creat această instituție, până la cei care au prezidat-o și i-au marcat activitatea științifică. Mitropolia Unită Română cu Roma a dorit să aducă un omagiu celor care au reprezentat-o în această prestigioasă instituție prin publicarea unui volum omagial, ce va fi lansat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, în 2 iunie. De la literatură și studii filologice până la medicină, psihologie sau științe ale naturii, de la chimie până la arta muzicală, de la drept la teologie, domenii importante ale artei și științei au fost reprezentate de dascăli, elevi și episcopi din Mica Romă.

În perioada  23 mai - 1 iunie, vom prezenta câte un academician - dascăl al Blajului. Astăzi, Sigismund Toduță, compozitor.

 

SIGISMUND TODUȚĂ  (1908-1991), compozitor

membru corespondent al Academiei Române 1991

 

            Sigismund Toduță a fost elev și apoi profesor de muzică la Blaj, după studii de specializare la Academia „Santa Cicilia“ din Roma. Profesor de teorie, solfegiu, armonie, contrapunct, fugă și compoziție rector al Conservatorului clujean și director al Filarmonicii de Stat, compozițiile sale s-au bucurat de aprecieri deosebite încă de la început, fiind distins, în 1940, cu premiul „George Enescu“.

            În timpul cât a fost profesor la Blaj, Sigismund Toduţă a colaborat cel mai  mult cu Celestin Cherebeţiu, între cei doi legându-se o statornică prietenie care va dăinui şi după ce ambii profesori părăsesc Blajul pentru lumea academică a Clujului.

            Tot la Blaj a cunoscut-o pe viitoarea sa soţie, Maria Ana Suciu, sora Episcopului Martir Ioan Suciu, cu care se căsătoreşte în anul 1940. Soţia terminase studiile filologice la Cluj şi preda limba franceză la Liceul Teoretic de Fete.

            Creația sa muzicală cuprinde: muzică simfonică; muzică de cameră, dar și muzică vocal-simfonică sau corală precum Missa, Psalm 97, Psalm 133, piese corale religioase și laice, oratoriul Pe urmele lui Horea, balada-oratoriu Miorița, Liturghia pentru patru voci egale, Două madrigale pe versuri de Dante și multe atele. A fost numit membru corespondent al Academiei Române în anul 1991."

           

Adrian Solomon despre Sigismund Toduță

fragmente citate din volumul

"Academia Română și Blajul",

Editura Buna Vestire, 2016, Blaj

 

Biroul de presă al Mitropoliei BRU
Anca Boariu Berlogea