A exploata muncitorii pentru a se îmbogăți înseamnă a fi ca lipitorile care sug sângele, este un păcat de moarte: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată joi dimineață în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului. Comentând lecturile biblice ale Sfintei Liturghii (Iac 5,1-6 și Mc 9,41-50), papa Francisc s-a oprit mai întâi la prima lectură, din Scrisoarea Sf. apostol Iacob, cu avertismentul adresat celor bogați care acumulează bani pe spatele celorlalți. ”Bogățiile în sine sunt bune”, a explicat Pontiful, dar sunt ”relative, nu sunt o realitatea absolută”.
De aceea, a mai spus Sfântul Părinte, greșesc cei care urmează așa numita ”teologie a prosperității”, potrivi căreia ”Dumnezeu te face să vezi că ești drept dacă îți dă multe bogății”. Important este să nu ne lipim inima de bogății pentru că unul nu poate să slujească la doi stăpâni, și lui Dumnezeu și bogățiilor. Acestea din urmă pot deveni ”lanțuri” care răpesc ”libertatea de a-l urma pe Isus”. «Iată – scrie apostolul Iacob - plata pe care voi aţi reţinut-o de la lucrătorii care au secerat ogoarele voastre, strigă, iar strigătele secerătorilor au ajuns până la urechile Domnului Sabaot».
Papa Francisc: ”Când bogățiile se fac prin exploatarea oamenilor, îi avem pe cei bogați care exploatează, profită de munca oamenilor, și lumea săracă, pe cei care devin sclavi. Dacă ne gândim la timpurile noastre, aici, vedem că în toată lumea se întâmplă la fel. ”Vreau să muncesc”, spune unu. ”Bine, îți fac un contract, din septembrie până în iunie”, i se răspunde. Fără posibilitatea de pensie, fără asigurări de sănătate, etc. În iunie îi suspendă contractul iar iulie și august zboară în vânt. Și în septembrie ți-l fac din nou. Cei care fac acest lucru sunt adevărate lipitori și trăiesc din sângele oamenilor pe care îi fac sclavi ai muncii”.
Papa Francisc a amintit ceea ce i-a spus o tânără care găsise un loc de muncă cu 11 ore pe zi, cu 650 de euro la negru. ”Dacă îți place”, i s-a spus, ”ia-l, dacă nu, poți să pleci, în urma ta sunt alții care stau la rând”. Acești bogați, a spus Pontiful, se îngrașă în bogății iar apostolul notează: ”v-aţi îngrăşat inimile pentru ziua tăierii”. ”Sângele acestor persoane pe care l-ați supt” și din care ”ați trăit, este un strigăt către Domnul, un strigăt de dreptate. Astăzi, exploatarea oamenilor este o adevărată sclavie”. ”Noi credeam că sclavii nu mai există, în schimb, există. E adevărat, lumea nu mai merge să-i aducă din Africa și să-i vândă în America. Dar este prezentă în orașele noastre. Și există acești traficanți, cei care tratează lumea cu o muncă lipsită de dreptate”.
Papa Francisc: ”Ieri, la audiența generală, am meditat despre bogatul risipitor și Lazăr cel sărac. Dar acest bogat era în lumea lui, nu-și dădea seama că de cealaltă parte a ușii casei sale stătea unul căruia îi era foame. Dar aceasta este mai rău. Acel bogat, cel puțin, nu-și dădea seama și lăsa ca celălalt să moară de foame. Dar aici, e mai rău: aceasta înseamnă a înfometa oamenii prin munca lor pentru profitul meu! A trăi din sângele oamenilor. Așa ceva este un păcat de moarte. Este păcat de moarte! Și e nevoie de multă pocăință, restituire pentru a se converti de la acest păcat”.
Sfântul Părinte a amintit la predică de moartea unui om zgârcit cu cei din jur care glumeau: ”funeraliile au fost o ruină, spuneau, nu au putut să închidă capacul sicriului pentru că voia să ia cu el tot ceea ce avea și nu putea. Nimeni nu poate să ia cu sine bogățiile proprii”.
Papa Francisc: ”Să ne gândim la această dramă de astăzi: exploatarea lumii, sângele acestei lumi care devină sclavă, traficanții de oameni și nu doar cei care fac trafic cu prostituate și copii pentru munca minorilor, dar și la acel trafic să-i spunem mai ”civilizat”: ”eu îți plătesc până aici, fără concediu, fără asigurări de sănătate, fără… Totul la negru. Dar eu devin bogat”. Domnul să ne facă să înțelegem astăzi simplitatea despre care Isus ne vorbește la Evanghelia zilei: este mai important un pahar cu apă în numele lui Cristos decât toate bogățiile adunate prin exploatarea celorlalți”.
(rv – A. Dancă – S. Centofanti)