Oradea,15 iunie 2013
În dimineaţa zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa “Sfântul Gheorghe” din Oradea a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
“În urma rămânerii definitive şi irevocabile a Sentinţei civile nr. 5942/01.07.2011 a Judecătoriei Târgu-Mureş, […] am procedat pe cale amiabilă la predarea-primirea imobilului […] constând în biserica şi terenul aferent în suprafaţă de 332mp, prin predarea cheilor bisericii”, se menţionează în Procesul verbal de predare-primire semnat de partea ortodoxă şi de cea greco-catolică.
“Prin încheierea prezentului proces-verbal, respectiv prin predarea cheilor, s-a realizat executarea obligaţiilor stabilite prin dispozitivul sentinţei civile nr. 5942/01.07.2011 în sarcina Parohiei Ortodoxe «Sfântul Ghheorghe», referitoare la predarea, în deplină posesie şi proprietate, a imobilului sus menţionat. Ca urmare, din momentul semnării prezentului process-verbal, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea dispune de toate prerogativele dreptului de proprietate, inclusiv posesia şi folosinţa asupra imobilului sus menţionat”, se menţionează în acelaşi proces verbal.
După semnarea procesului verbal de predare-primire s-a trecut la inventarierea bunurilor din biserică, în urma careia s-a semnat un proces verbal separat.
Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică susţine în continuare soluţia practică de folosire alternativă a lăcaşului de cult greco-catolic recent retrocedat de către cele două comunităţi. În acest sens, până pe data de 21 iunie reprezentanţii parohiei ortodoxe se vor întâlni cu reprezentanţii greco-catolici pentru a semna un Protocol de celebrare alternativă care va menţiona termenii şi programul de folosire al bisericii.
Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost construită în anul 1858 şi face parte din complexul arhitectonic al Seminarului. În anul 1948, odată cu desfiinţarea abuzivă a Bisericii Greco-Catolice, biserica Seminarului a fost confiscată de către comunişti şi dată Bisericii Ortodoxe Române. Parohul greco-catolic al bisericii în anul 1948 a fost părintele Alexandru Raţiu care a fost arestat de către comunişti de la masa altarului şi aruncat în puşcărie.
După căderea regimului comunist, reprezentanţii greco-catolici au încercat să poarte un dialog coerent cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române însă aceştia din urmă au refuzat orice soluţie practică pentru ca seminariştii, elevii, studenţii şi credincioşii greco-catolici să poată folosi biserica din incinta propriului Seminar.
Într-un comunicat făcut public în noiembrie 2006, Episcopia Ortodoxă a Oradiei afirma că "îşi rezervă dreptul de a păstra locaşul de cult în lipsa unei hotarâri judecătoresti definitive şi irevocabile” favorabile greco-catolicilor.
În urma refuzului reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe de a permite accesul greco-catolicilor în biserică, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a deschis un proces în anul 2006 pentru recuperarea bisericii Seminarului din localitate. Partea greco-catolică a continuat să susţină, chiar şi după începerea procesului, soluţia practică de celebrare alternativă în aceaşi biserică a celor două comunităţi religioase.
Vorbind despre începerea acestui proces, pr. Cristian Sabău, fostul rector al Seminarului Greco-Catolic din Oradea, a spus într-un interviu din anul 2010: "Procesul de care aminteam îşi are o istorie ceva mai lungă: nu s-a ajuns imediat în instanţă, decât după ce am constatat că partea ortodoxă preferă să rămână surdă la cererile noastre".
Pe data de 31 ianuarie 2008 a avut loc o nouă întâlnire de dialog între reprezentanţii ortodocşi şi cei greco-catolici, în prezenţa PS Sofronie Drincec – noul episcop ortodox de Oradea şi a PS Virgil Bercea – episcopul greco-catolic. În cadrul acestei întâlniri, PS Sofronie a luat act de o propunere de slujire alternativă pe care partea greco-catolică o adusese, găsindu-o chiar foarte generoasă pentru credincioşii ortodocşi. Totusi, până la urmă, propunerea greco-catolică a fost respinsă de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.
Argumentul reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe pentru a refuza retrocedarea a fost faptul că numărul de credincioşi ortodocşi ar fi mai mare decât cel al greco-catolicilor.
În luna mai a anului 2010, când procesul s-a judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au ameninţat că în cazul în care justiţia va da dreptate Bisericii Greco-Catolice vor scoate oamenii în stradă. Înalta Curte a decis atunci trimiterea cazului spre rejudecare la instanţa inferioară, astfel că procesul s-a mai extins pe încă 3 ani, finalizându-se în ianurie 2013 cu hotărârea definitivă şi irevocabilă în favoarea greco-catolicilor.
În seara zilei de 14 iunie 2013 lăcaşul de cult s-a umplut de credincioşi care au participat la prima slujba greco-catolică în biserica Seminarului din Oradea după 65 de ani.
Cu această ocazie pr. Antoniu Chifor, actualul rector al Seminarului, a spus: “Astăzi, 14 iunie 2013, este o zi istorică. O zi care va rămâne întipărită în cugetul şi inima fiecărui credincios. Astăzi, după 65 de ani de răbdare şi rugăciune prin locuri improvizate, cu ajutorul lui Dumnezeu iată-ne că celebrăm şi cântăm la picioarele altarului unde s-au închinat părinţii, bunicii şi străbunicii noştri. Prin aceasta se adeveresc cuvintele Mântuitorului «Cel care rabdă până la sfârşit acela se va mântui».
Astăzi, această biserică v-a fost redată vouă, dragi seminarişti, în primul rând vouă, pentru a vă putea pregăti liturgic pentru slujbele frumoase pe care le veţi celebra ca viitori păstori. De asemenea, această biserică este redată vouă, dragi credincioşi greco-catolici, care, în tot acest timp îndelungat aţi dovedit fidelitate, răbdare şi înţelegere. Biserica este Casa Domnului, iar în Casa Domnului putem sluji ca fraţii în respect şi în iubre."
Comentând retrocedarea bisericii Seminarului, pr. Antoniu Chifor a spus: "Această zi va rămâne o zi istorică, în care nedreptatea făcută de comunişti în urmă cu 65 de ani a fost reparată. Apreciem faptul că reprezentanţii parohiei ortodoxe au retrocedat pe cale paşnică biserica şi sperăm ca acest exemplu să fie urmat şi de restul parohiilor ortodoxe care au de retrodecat biserici greco-catolice pe care le-au primit de la comunişti în 1948."
Biroul de presă
Sursa:www.egco.ro