Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Monseniorul Petru Gherman a trecut la cele veșnice

 
Monseniorul Petru Gherman a trecut la cele veșnice
  • 19 Ian 2016
  • 1383
  • 2

Monseniorul Petru Gherman, a trecut la cele veșnice luni, 18 ianuarie 2016, la ore 22,30 (ora Belgiei), după ce a primit Sfintele Taine, ne informează părintele Filip Chereși, resposabilul Misiunii Greco-Catolice Române de la Bruxelles.

Monseniorul Petru Gherman s-a născut la 22 aprilie 1921 la Grebeniș, județul Mureș, având părinți pe Ioan și Maria Silvia. După Școala Primară absolvită la Grebeniș ajunge la Liceul Teoretic Alexandru Papiu Ilarian din Târgu Mureș unde a studiat între anii 1933-1940, iar ultimul an de liceu l-a făcut la Liceul Sfântul Vasile cel Mare din Blaj (1940-1941) pe care l-a încheiat cu obținerea bacalaureatului în luna iunie. În luna octombrie a fost desemnat să-și continue pregătirea teologică la Roma, dar din cauza războiului nu a plecat atunci, așa încât și-a făcut studiile la Blaj unde a obținut licența în teologie, după care a fost profesor suplinitor de religie la liceele din Sighișoara (decembrie 1945-octombrie 1946).Mitropolitul Valeriu Traian Frențiu (administrator apostolic al Mitropoliei) îl hirotonește în 25 martie 1946 la Blaj. În vara acelui an și-a definitivat pregătirea pedagogică pentru a preda religia în liceele de stat, după atestare devenind profesor de religie la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, doar pentru perioada octombrie 1946 – martie 1947. În primăvara lui 1947 este trimis de Preasfințitul Valeriu Traian Frențiu și Preasfințitul Ioan Suciu să-și continue studiile la Paris având o bursă de studii asigurată de guvernul francez. Luna octombrie a anului 1948 l-a găsit la Paris unde rămâne până în iulie 1950, fiind stabilit în Seminarul Carmelului de pe lângă Institutul Catolic din Paris. Îndeplinește din 1950 până în 1953 misiunea de spiritual al Surorilor Benedictine de Meudon din suburbia Parisului, iar ulterior s-a stabilit la Misiunea Românâ din strada Ribera, numarul 38, din Paris. În ianuarie 1953 și-a susținut teza de doctorat în teologie la Institutul Catolic din Paris pentru ca în anul următor (1953-1954) să urmeze cursurile de Știinte Sociale la Institutul Catolic din Paris și cursurile de sociologie religioasă la Școala de Înalte Studii de la Sorbona, finalizate cu o diplomă.Monseniorul Petru Gherman a continuat să studieze, să se informeze și să ofere serviciile religioase în folosul românilor din exil și a francezilor ospitalieri la Paris și ulterior prin extensie și la Bruxelles. Activitatea sa prestigioasă s-a regăsit nu doar în scrierile sale ci și într-o laborioasă colaborare la posturile de Radio Vatican și Europa Liberă, de unde a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu. Ca preot a slujit la altar și în confesional nu doar pentru credindoșii români ci și pentru cei de limbă franceză.Pentru a păstra o legătură organică cu diaspora greco-catolică și nu numai, în arhivele sale se regăsesc multe materiale tematice aduse la cunoștință cititorilor și ascultătorilor, contribuind și la realizarea unui buletin lunar de informare liturgică și realități din istoria românilor, buletin intitulat «Tous freres».

Una din cele mai cunoscute cărți ale sale fiind ”Pensée romaine, peuple roumain”, apărută la Editura Spes, Paris, 1967.Monseniorul Petru Gherman a avut o activitate meritoasă care i-a adus recunoașterea ca prelat papal și distincția Bisericii Române Unite de canonic onorariu, primind brâul roșu și crucea pectorală.În ultimi ani din viață, Monseniorul Petru Gherman a fost îngrijit de Pr. Filip Chereși și a locuit la Bruxelles, în casa unui ordin de calugărițe cu misiune socială « Les Petites Sœurs des Pauvres ».

Luni, 18 ianuarie 2016, la ore 22,30 (ora Belgiei), după ce a primit Sfintele Taine, a trecut la cele veșnice.

Dumnezeu să-l odihnească.

ACC

UPDATE: Slujba înmormântării va avea loc sâmbătă, 23 ianuarie 2016, ora 9.00, la Biserica Regală Sfânta Maria din Bruxelles.

 

 

Adaugă un comentariu


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii

2 Comentarii

19 Ian 2016 10:28:23

alexandru

Odihneasca in pace! Are multe merite in fata Domnului. In anii grei, cand se credeau vesnici tiranii, a slujit cu pana viata Bisericii sale si a neamului sau aflati in robie. A facut si arderea de tot de a nu se mai intoarce in tara dupa 1990, facand din pribegie jetfa in Hristos cel rastignit. Pentru Biserica de acasa ramane datoria de a-l aseza printre fondatori alaturi de PS Vasile Cristea, mons. Barlea, Cosma, Tautu.
19 Ian 2016 09:33:03

Giuseppe Munarini

Am avut cinstea sa-L cunoasc la Paris atunci cand Tara era ocupata de catre cei fara de Dumnezeu si fara Tara. Transimt parintelui Paroh Filip si Comunitati noastre din Bruxelles condoleantele mele cele mai sincere.. Sit Tibi terra levis. Vesnica pomenire. ! Giuseppe Munarini si Familia