Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

110 ani de la naşterea marelui matematician Grigore C. Moisil

 
110 ani de la naşterea marelui matematician Grigore C. Moisil
  • 12 Ian 2016
  • 5278

În 10 ianuarie 2016, s-au împlinit 110 ani de la naşterea matematicianului Grigore Constantin Moisil, considerat părintele informaticii românești cu invenția de circuite electronice tristabile.

Puţini ştiu însă că străbunicul său, Grigore Moisil (1814-1891), a fost paroh la Năsăud și vicar episcopal greco-catolic pentru ținutul Rodnei, unul din întemeietorii primului liceu românesc din Năsăud, astăzi Colegiul Național "George Coșbuc".



Călcând pe urmele strămoşilor săi, cu mare aplecare spre studiu, Grigore Constantin Moisil, professor universitar, membru al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filosofie, este cunoscut ca fiind cel care a extins în spațiul cu mai multe dimensiuni derivata areolară a lui Pompeiu și a studiat funcțiile monogene de o variabilă hipercomplexă, cu aplicații la mecanică. A introdus algebre numite de el Łukasiewicz trivalente și polivalente (numite astăzi algebre Łukasiewicz-Moisil) și le-a întrebuințat în logica și în studiul circuitelor de comutație. A elaborat metode noi de analiză și sinteză a automatelor finite și a avut contribuții valoroase în domeniul teoriei algebrice a mecanismelor automate.

Grigore Moisil a insistat și ajutat mult la realizarea primelor calculatoare românești. A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni. A primit Computer Pioneer Award al societății IEEE, în 1996 (post-mortem).

Viața sa dedicată matematicii și informaticii l-a consacrat ca un extraordinar om de știință și profesor.

ACC