de Gelsomino del Guercio
Eva Mozes Kor, care a supraviețuit lagărului de concentrare de la Auschwitz, a decis să-l adopte pe Rainer Hoss, nepotul comandantului lagărului Rudolf Hoss.
La vârsta de 10 ani, Eva Mozes a fost deportată de naziști la Auschwitz din România, împreună cu sora ei geamănă. A fost eliberată în 1945 împreună cu alții 200 de copii care au supraviețuit miraculos.
Întâlnirea cu Rainer
În vara anului 2013, Eva a întâlnit la Auschwitz un personaj care a impresionat-o datorită „inteligenței extreme”. Este vorba de Rainer, nepotul infamului Rudolf Hoss, spânzurat de către aliați în 1946, după sfarșitul celui de-al treilea Reich (Germania nazistă). Rainer a rupt toate relațiile cu familia de origine în 1985, dedicându-se în educarea noilor generații asupra modului de a „recunoaște și învinge Răul nazismului”.
Aș dori să te adopt
La un an distanță de la întâlnire, Eva i-a cerut nepotului călăului său, dacă acceptă să fie adoptat de ea, deși depășise vârsta de 80 de ani. Rainer a acceptat. De asemenea, Eva i-a cerut să-și ierte familia, pentru că „numai atunci vom putea cu adevărat să ne eliberăm de Răul lui Hitler”.
Femeie milostivă
O femeie cu adevărat milostivă, Eva și astăzi își amintește cu luciditate momentele dramatice trăite la Auschwitz. Odată ajunse în lagărul de exterminare, ea împreună cu sora ei geamănă au ajuns pe mâinile lui Joseph Mengele, medicul care făcea experimente pe deținuți, mai ales pe gemeni. Fetele știau ce le așteaptă: dacă una dintre ele murea, cealaltă ar fi fost ucisă.
Cinci injecții pe săptămână
„Îmi făceau până la cinci injecții pe săptămână cu toate tipurile de infecții și boli”, a declarat Eva Mozes Kor la o școală în statul american Indiana, unde a mers să locuiască după război. Supraviețuirea ambelor fete a fost un miracol, iar în Indiana, Eva a decis să-și ierte călăii pentru „a înceta să mai fie o victimă”.
Pentru a păstra vie memoria Holocaustului, Eva a fondat „Candles” (Lumânări), o asociație care îi reunește pe toți copiii care au supraviețuit experimentelor medicale de la Auschwitz și a reușit să restabilească legătura cu 122 de supraviețuitori ai procedeului Mengele. În 1995 a fondat un muzeu al Holocaustului și un Centru de Educare în Indiana.
Traducere: Liviu Ursu