Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Președintele României i-a înmânat Preafericitului Cardinal Lucian decorația „Steaua României”

 
Președintele României i-a înmânat Preafericitului Cardinal Lucian decorația „Steaua României”
  • 06 Iun 2015
  • 3534

Sâmbătă, 6 iunie 2015, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a vizitat Blajul. Cu această ocazie, la ora 12,20, a asistat în Catedrala Arhiepiscopală Majoră "Sfânta Treime" la un Te-Deum, unde a fost primit de Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, însoțit de PS Mihai, Episcopul Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de București și de PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Vizita Președintelui Klaus Iohannis s-a  încheiat la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore, din Piața 1848, unde i-a  înmânat, într-un cadru privat, Preafericirii Sale Cardinalul Lucian Mureșan Ordinul National "Steaua Romaniei" în grad de Ofiter.

Discursul Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan adresat Președintelui României în Catedrala Blajului:

Excelenta Voastra, Domnule Presedinte al Romaniei,

Este o mare bucurie si  onoare pentru noi sa Va primim in Catedrala Sfanta Treime din Blaj. Ctitorita de episcopul Inochentie Micu Klein si sfintita de urmasul sau, episcopul Petru Pavel Aron, catedrala este incadrata de doua Institutii care sunt embleme ale misiunii Bisericii noastre: Academia teologica intr-o parte si Liceul Sfantul Vasile cel Mare in cealalta. Sfantul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea spunea ca sufletul uman are nevoie de doua aripi pentru a zbura inspre Cer: ratiunea si credinta. Biserica Greco Catolica Romana si-a facut o vocatia din descatusarea acestor doua aripi cu care este inzestrat orice suflet crestin, iar roadele au venit mai apoi de la sine: viata spirituala, cultura, aspiratiile inspre libertate si inspre valorile lumii civilizate. Aceasta a fost misiunea Bisericii noastre dintotdeauna, aceasta este si astazi. Pentru aceasta s-a luptat in diferitele momente ale istoriei, chiar cu riscul suprimarii, pentru acelasi nobil scop ne implicam si astazi toate energiile: in slujba lui Dumnezeu si a tarii noastre.

Piata in care Catedrala se gaseste, este o piata de suflet a Blajului si intr-un fel, emblematica pentru intreaga Romanie. Fiindca este o imagine a lucrurilor bine facute pe care le putem face impreuna, atunci cand dorim si urmarim cu totii binele si dreptatea. Iar roadele nu intarzie sa apara. Venind la Blaj, orice roman care priveste acest condensat de istorie a Romaniei, ar avea ocazia sa se debaraseze de disperare si sa se umple de speranta: ceea ce am facut odata, suntem cu siguranta capabili, cu ajutorul Domnului, sa facem din nou.

Biserica noastra a trecut prin experienta persecutiei, dar a experimentat mai ales prezenta lui Dumnezeu si ajutorul Sau in chiar valtoarea incercarilor, facand proprii cuvintele psalmului 117: “Domnul m-a incercat dar nu m-a lasat prada mortii”.  Intariti de o astfel de traire, de aici, din inima Blajului, cu toata simplitatea si modestia, Va asiguram de pretuirea si sustinerea noastra in rugaciune, pentru misiunea pe care ati primit-o de la oameni si de la Cer.


Discursul Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan adresat Președintelui României cu ocazia primirii decorației „Steaua României”:

Excelența Voastră, Domnule Președinte al României,
    
Prezența Dumneavoastră aici, în mica Romă, este o mare bucurie pentru întreaga comunitate a Bisericii Greco-Catolice. În acest sens, gestul Excelentei Voastre de a-mi oferi „Steaua României”, cea mai înaltă decorație a României, îmi întărește convingerea că premiază jertfa întregii comunități, dar mai ales stăruința și năzuințele sale mărturisite în slujba Neamului și a țării.
    
Vă mulțumesc în numele celor care și-au lăsat osemintele în închisori pentru a arăta că adevărul și libertatea sunt bunurile sufletești cele mai de preț, Vă mulțumesc pentru fiecare lacrimă amară care astăzi regăsește acel prinos de recunoaștere pentru a nu fi curs în zadar, Vă mulțumesc pentru gestul de gratitudine si impartasirea care poate șterge răul și vindecă rana, reînnoind astfel în noi harurile Cerului.

Domnule Președinte,
    
Vizitând luna trecută Roma și pe Sfântul Părinte Papa Francisc ne-ați oferit mărturia imparțialității Statului față de toți cetățenii români. Sinceritatea – spunea un mare gânditor – este o deschidere a inimii care ne arată ceea ce suntem, este iubirea de adevăr, refuzul de a se deghiza, dorința de a repara greșelile și de a le micșora prin meritul de a le recunoaște. Eforturile Ierarhiei Unite, ale lumii culturale ardelene românești, plămădite și pe sacrificiile Bisericii Greco-Catolice, începând cu lucrarea episcopului erou Ioan Inocenţiu Micu Klein până la rezistența contra persecuțiilor comuniste, par astăzi uitate sau minimalizate. Vă pot asigura însă că Biserica noastră Greco-Catolică, ce din mila lui Dumnezeu a fost altar, dar și școală, cultură, tribună pentru drepturile cetățenilor, va continua slujirea Binelui și a țării cu același devotament dezinteresat.
    
Primiți, vă rog, Domnule Președinte, alături de recunoștința mea pentru inalta distinctie si sfânta urare din inimă: harul Mântuitorului să Vă însoțească mereu în tot ceea ce întreprindeți și să Vă țină tare în paza adevărului și a libertății.


ACC

Vom reveni cu o amplă galerie de fotografii.