Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa solicită o soluție negociată pentru tragedia din Irak și Siria

 
Papa solicită o soluție negociată pentru tragedia din Irak și Siria
  • 30 Ian 2015
  • 2337

Războiul din Irak și Siria este o tragedie imensă care are nevoie de o soluție negociată urgentă: a spus papa Francisc, vineri, 30 ianuarie, la întâlnirea cu membrii Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe Răsăritene.

”În aceste momente – a afirmat papa Francisc – noi împărtășim consternarea și durerea pentru cele ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, mai ales în Irak și Siria”. ”Îi amintesc pe toți locuitorii din regiune, inclusiv pe frații noștri creștini și numeroasele minorități, care îndură consecințele unui conflict extenuant. Împreună cu voi mă rog zi de zi pentru ca să se găsească în curând o soluție negociată, invocând bunătatea și mila lui Dumnezeu pentru cei care sunt afectați de această tragedie imensă”.

Toți creștinii – a continuat Papa în cuvântul său – sunt chemați să lucreze împreună, în spirit de acceptare și încredere reciprocă pentru a sluji cauza păcii și a dreptății:
• ”Mijlocirea și exemplul multor martiri și sfinți, care au dat o mărturie curajoasă pentru Cristos în toate Bisericile noastre, să vă susțină și să întărească pe voi și comunitățile voastre creștine!”.

Referindu-se la dialogul teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe Răsăritene, Pontiful și-a exprimat gratitudinea pentru lucrările Comisiei Mixte, începute în 2003, și care în ultimii zece ani, ”urmând o perspectivă istorică, a analizat căile prin care Bisericile și-au exprimat comuniunea lor în primele secole, și ce înseamnă aceasta pentru căutarea comuniunii în zilele noastre”.

În timpul întâlnirii din această săptămână a fost lansată și aprofundarea privind natura sacramentelor, în particular a Botezului. Papa Francisc și-a exprimat urarea ca ”munca începută să aducă roade îmbelșugate pentru cercetarea teologică comună și să ne ajute să trăim de o manieră tot mai profundă prietenia noastră profundă”. În fine, Sfântul Părinte a remarcat cu vie prețuire angajarea inspiratoare pentru dialogul cu patriarhul Bisericii Siro-Ortodoxe a Antiohiei și al întregului Orient, Ignațiu Zakka Iwas, care a murit anul trecut: ”Mă unesc la rugăciunea voastră – a spus Pontiful – a clerului și credincioșilor acestui zelos slujitor al lui Dumnezeu, cerând pentru sufletul său bucuria cea veșnică”.

Bisericile Orientale Răsăritene sunt acele Biserici de origine apostolică în care au acceptat numai primele trei concilii ecumenice: de la Nicea, Constantinopol și Efes. În prezent sunt șase Biserici: Patriarhatul copto-ortodox al Egiptului, Patriarhatul siro-ortodox al Antiohiei și în întregului Orient, cu sediul la Damasc; Biserica Apostolică Armeană, atât cea cu sediul la Etchmiadzin, în Armenia, cât și Catolicosatul de Antelias, în Liban; Biserica Ortodoxă din Etiopia; Biserica Ortodoxă din Eritreea și Biserica Ortodoxă siro-malankareză.Sursa:ro.radiovaticana.va