Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

A luat sfârșit coșmarul profesoarei de religie, Adele Caramico, acuzată de homofobie

 
A luat sfârșit coșmarul profesoarei de religie, Adele Caramico, acuzată de homofobie
  • 03 Dec 2014
  • 3005
A luat sfârșit un coșmar. Adele Caramico, profesoară de religie din  localitatea italiană Moncalieri care a ajuns, în mod injust, în mijlocul unei furtuni mediatice, cu acuzația de homofobie, comentează astfel încheierea cazului de către Oficiului scolastic din regiunea Piemonte.

"Profesoara și-a desfășurat activitatea educativă în spiritul respectării drepturilor și demnității studenților", se citește în comunicat, aceasta fiind acuzată în mod fals de către un elev care a denunțat-o spunând că ar fi definit homosexualitatea o boală: acuzația, negată de restul elevilor, a fost amplificată de asociația italiană Arcigay.

Radio Vatican, a intervievat-o pe profesoara Caramico:

Adele Caramico: Să spunem că a luat sfârșit un coșmar, chiar dacă consecințele continuă încă. Chestiunea a durat mai bine de douăzeci de zile. Nu mai puteam nici să ies din casă pentru a merge la cumpărături, căci eram imediat indicată ca fiind profesoara homofobă, iar fiii mei erau chemați: fiii homofobei. Nu a fost o situație simplă de înfruntat. Am ajuns peste tot, chiar și în ziarele străine, în emisiunea "Viața în direct" de la RAI. Viața mea familială a fost agresată, căci un cotidian mi-a dedicat trei sau patru pagini, publicându-mi fotografiile. Nici nu știu cine ar fi putut să le furnizeze acele fotografii".

Cazul Adelei Caramico a ajuns in presă, însă nimeni nu i-a dat voce ei, celei acuzate…

"Nimeni nu mi-a dat dreptul la cuvânt, nimeni nu m-a întrebat nimic. Singura voce în favoarea mea a fost cea a cotidianului  Avvenire. (…) Am fost strivită de mașinăria aruncării cu noroi, descoperind apoi că era implicată de fapt politica, cinci deputați cerându-i ministrului [Educației] să fiu interogată. (…) Acest lucru m-a speriat mult, căci nu făcusem nimic și nu reușeam să înțeleg motivul pentru care aceste persoane se îndârjeau împotriva mea. Chiar și președintele Comisiei pentru Educație din Senat a intervenit cu o declarație de urgență în ședință, în vreme ce consilierul comunal din Partidul Radical a spus că ar fi trebuit să particip la un curs de reciclare, un fel de reeducare. Însă, nu știu în legătură cu ce anume ar trebui să-mi reîmprospătez cunoștințele. Ba chiar mai mult, vice-primarul din Moncalieri a spus că trebuiau luate măsuri eficiente împotriva mea."

Adele Caramico predă de 30 de ani, perioadă în care nu i s-a mai întâmplat o astfel de situație, chiar dacă a înfruntat astfel de teme cu elevii. Trebuie spus de asemenea că majoritatea elevilor au apărat-o și s-au preocupat pentru starea de sănătate a profesoarei lor, considerând absurdă întreaga situație.

Profesoara italiană acuzată de homofobie a ajuns în toate ziarele centrale, cazul ei fiind abordat cu mare emfază, acordându-i-se ample spații. Însă, când focul polemicii s-a stins, iar acuzațiile împotriva ei s-au revelat a fi cu totul nefondate, știrea referitoare la faptul că era nevinovată a avut o relevanță infinit mai mică: câteva rânduri sufocate de publicitate.

Profesoara se gândește în prezent la posibilitatea de a cere despăgubiri pe cale legală, considerând că i-a fost defăimat nu doar numele cât mai ales demnitatea de persoană. "Dar și pentru un al motiv" – a mai spus - "fiind o profesoară de religie catolică, interpretez acest fapt ca pe un atac împotriva mea tocmai în calitatea de profesoară de religie catolică. Mă gândesc și la colegii mei: oricine s-ar fi putut afla în această situație. Dat fiind că această categorie profesională este tot mai mult supusă riscului, evaluez acest tip de acțiune împreună cu avocații".

Întrebată dacă există un climat de intimidare, în special la adresa profesorilor de religie, doamna Caramico a spus:

Adele Caramico: "Da, există un climat de intimidare în special a profesorilor de religie, ca și cum noi ar trebui să le predăm elevilor deciziile unora. Eu am fost numită profesoară de religie catolică de către Conferința Episcopală din Italia, chiar dacă sunt o angajată a statului italian. Aptitudinile mele profesionale au fost recunoscute de episcop, iar eu trebuie să predau cu fidelitate față de magisteriul Bisericii."

Parlamentul studiază o lege împotriva homofobiei. Dacă s-ar vota o lege referitoare la delictul de opinie, atunci cazul profesoarei de religie ar putea să nu mai fie doar un caz izolat…

Adele Caramico: "Sper să nu se întâmple acest lucru, pentru că așa cum au fost capabili să inventeze minciuni în privința mea, tot astfel ar putea să le formuleze împotriva oricui altcuiva. Este o adevărată vânătoare de vrăjitoare. M-am simțit asemenea primilor creștini care erau persecutați fără să fi făcut nimic rău. Poate că nu este o comparație tocmai potrivită, dar așa m-am simțit. Îmi spuneam: Dar n-am făcut nimic, eu nu am spus acea frază".

Întrebată la finalul interviului dacă acum, după experiența avută, îi este teamă să abordeze cu elevii anumite tematici, profesoara de religie care a trecut prin coșmarul unor acuzații injuste, a răspuns:

"Nu, nu-mi este teamă. În ciuda acestei furtuni mi-am spus mereu că, atunci când este vorba despre adevăr și promovarea acestuia, nu trebuie să existe teamă".


Sursa:ro.radiovaticana.va