Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Colocviul internațional despre complementaritatea dintre bărbat și femeie

 
Colocviul internațional despre complementaritatea dintre bărbat și femeie
  • 17 Noi 2014
  • 4163
Copiii au dreptul la o familie cu un tată și o mamă, nu la o familie ideologică: a spus Papa Francisc luni, 17 noiembrie, în discursul adresat participanților la Colocviul internațional despre complementaritatea dintre bărbat și femeie, promovat în Vatican de Congregația pentru Doctrina Credinței. Pontiful a subliniat că nu trebuie căzut în capcana de a califica familia prin concepte de natură ideologică care sunt puternice doar în anumite momente ale istoriei, pentru a cădea mai apoi, accentuând că familia este un fapt antropologic, familia fiind familie.

Papa a dorit mai întâi să împărtășească o reflecție asupra titlului colocviului, și anume "complementaritatea": un cuvânt prețios, cu multiple valențe, ce se poate referi la diferite situații în care un element completează un altul sau suplinește o carență a sa. Însă, complementaritatea este mult mai mult decât atât: creștinii îi află semnificația în Prima Scrisoare a sfântului Paul către Corinteni, în care apostolul spune că Duhul Sfânt a dat fiecăruia daruri diferite astfel încât, după cum membrele corpului uman se completează pentru binele întregului organism, darurile fiecăruia pot contribui la binele tuturor (cfr 1 Cor 12).

A reflecta asupra complementarității nu înseamnă altceva decât meditarea asupra armoniilor dinamice care se află în centrul întregii Creații, iar cuvântul cheie este armonie. Creatorul a făcut toate complementaritățile pentru ca Duhul Sfânt, care este autorul armoniei, să facă această armonie.  

În mod oportun v-ați reunit în cadrul acestui colocviu internațional pentru aprofundarea temei complementarității dintre bărbat și femeie, a spus Sfântul Părinte, amintind că această complementaritate stă la baza căsătoriei și a familiei, aceasta din urmă fiind prima școală la care învățăm să apreciem darurile noastre și cele ale altora și unde începem să învățăm arta conviețuirii. Pentru majoritatea dintre noi, familia constituie locul principal unde începem să "respirăm" valori și idealuri și să conștientizăm propriul potențial de virtute și caritate. În același timp, după cum știm, familiile sunt loc de tensiuni între egoism și altruism, între rațiune și pasiune, între dorințe imediate și obiective pe termen lung… Însă familiile pun de asemenea la dispoziție locul în care să se rezolve aceste tensiuni:

"Când vorbim despre complementaritate dintre bărbat și femeie în acest context nu trebuie să confundăm acest termen cu ideea simplă că toate rolurile și relațiile privitoare la ambele sexe sunt închise într-un model unic și static. Complementaritatea asumă multe forme căci fiecare femeie și fiecare bărbat își aduce propria contribuție la căsătorie și la educația fiilor. Prin propriile calități și propriile carisme fiecare bărbat și fiecare femeie își aduce contribuția personală la căsătorie și la educația fiilor. Calitățile personale, carismele și complementaritatea devin astfel un mare potențial ce este nu doar ceva bun dar și ceva foarte frumos".


Sursa:ro.radiovaticana.va