Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preluarea bisericii greco-catolice din Arad-Şega după 66 de ani

 
Preluarea bisericii greco-catolice din Arad-Şega după 66 de ani
  • 05 Noi 2014
  • 5458
Ziua de vineri, 31 octombrie a însemnat pentru comunitatea greco-catolică din Arad-Şega un eveniment deosebit: preluarea bisericii parohiale după 66 de ani.

La sfârșitul anului 1926, parohia Arad-centru înființează o filie în Şega II. În anul 1928, comitetul palatelor din parohia greco-catolică Arad-Centru, cumpără în cartierul Şega o locuință şi un intravilan, pe calea Aurel Vlaicu, pentru construirea unui lăcaş de cult.

Biserica greco-catolică din Arad-Şega, la fel ca toate proprietățile şi bunurile Bisericii Greco-Catolice, au fost confiscate de Statul comunist ateu în 1948 şi date, în cea mai mare parte în folosinţă Bisericii Ortodoxe Române. După 1990 comunitatea greco-catolică din Arad a fost reactivată, însă greco-catolicii nu au fost lăsaţi să slujească în bisericile pe care le-au avut (biserica de pe str. Eminescu şi biserica din Arad-Şega). În tot acest timp greco-catolicii au fost nevoiţi să slujească în spaţii improvizate (capele sau în aer liber). Între timp s-au construit două biserici noi: cea din Arad-centru „Naşterea Maicii Domnului” şi cea din cartierul Arad-Micălaca „Sfântul Anton de Padova”.

Pentru cele două biserici neretrocedate din Arad, comunitatea greco-catolică a hotărât să se adreseze justiţiei pentru a-şi câștiga dreptul să intre în bisericile de care au fost deposedate în anul 1948. Pentru una din biserici, cea din Arad-Şega, procesul a fost câştigat de partea greco-catolică mai întâi la Tribunalul Arad iar apoi printr-o sentință definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel Timişoara.

Astfel la data de 31 octombrie a.c. într-o atmosferă frăţească, în spiritul Evangheliei Domnului Nostru Isus Cristos, partea ortodoxă a predat biserica părţii greco-catolice.

Conform procedurilor legale în prezenţa Executorului Judecătoresc Dl. Viorel Horvat s-a încheiat un proces verbal între cele două părţi care constituie titlu executoriu prin care biserica a fost predată în stare bună şi fără incidente.

Din partea Episcopiei Ortodoxe a Aradului au participat: pr. Zaharia Gheorghe Iova iar din partea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad şi pr. Sorin Seviciu, parohul locului.

Sfânta Liturghie de inaugurare, după 66 de ani de când biserica a fost confiscată, a avut loc duminică 2 noiembrie 2014 de la orele 10.00. Câteva sute de persoane au participat, cu emoție, la eveniment. Preoţii care au celebrat Sfânta Liturghie în această zi istorică au fost: pr. Nistor Chişbora, prelat papal şi protopop emerit al Aradului, pr. Radu Vorindan, protopop de Arad, pr. Romeo Bodea, paroh Arad-Micălaca, pr. Radu Farcaş, (preot pensionar), pr. Ovidiu Crişan, paroh la Zădăreni, pr. Gheorghe Tomoioagă, paroh la Bocsig şi pr. Sorin Seviciu, parohul bisericii retrocedate.

Părintele paroh Sorin a mulțumit tuturor şi fiecăruia în parte pentru realizarea acestui act istoric. A mulțumit în mod particular Prea Cucernicilor Părinţi ortodocşi Iova, Baba şi Filip.

În biserica nou-retrocedată din Arad-Şega s-a rugat şi Rafila Găluţ, fecioara stigmatizată de la Bocsig. În acest sens Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian Episcop de Lugoj scria la începutul anului 2013 în cartea pe care a scos-o: „Rafila Găluţ, fecioara stigmatizată de la Bocsig”, mai precis pe coperta a patra a cărţii următoarele cuvinte profetice: „Această biserică, greco-catolică română din Arad-Şega, a fost confiscată în anul 1948 odată cu întreg patrimoniul Bisericii Române Unite, Greco-Catolice şi predată Bisericii Ortodoxe Române. Nici până astăzi nu ne-a fost retrocedată! Poate că Rafila Găluţ va face vreo “minune” ca să ne fie retrocedată, pentru a-l preamări pe Dumnezeu şi a-I aduce mulțumiri”.

Raimondo-Mario Rupp


Sursa:www.bru.ro