Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

20 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Franciscane Maica Domnului din Oradea

 
20 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Franciscane Maica Domnului din Oradea
  • 06 Oct 2014
  • 2639
Mare bucurie şi mare sărbătoare a fost la Mănăstirea Franciscană Greco-Catolică „Maica Domnului” din Oradea, sâmbătă 4 octombrie 2014, de ziua patronului spiritual al ordinului franciscan, când s-au împlinit 20 de ani de la sfinţirea bisericii şi 20 de ani activitate misionară a fraţilor minori conventuali în cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Sărbătoarea a început cu o procesiune de la Conventul Fraţilor Franciscani şi până la biserică, unde a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de Preasfinţitul nostru Episcop Virgil Bercea împreună cu aproximativ 40 de preoţi. Liturghia a fost animată de corul bisericii, iar la această sărbătoare au fost prezenţi şi seminariştii, călugăriţele şi câţiva preoţi care au păstorit în această comunitate pe parcursul acestor două decenii.

Sfânta Liturghie a fost urmată de un cuvânt de mulţumire din partea pr. paroh Mihai Vătămănelu pe care-l redăm integral mai jos. A urmat apoi celebrarea unui parastas pentru Episcopul Vasile Hossu (ctitorul acestui lăcaş de cult) şi pentru toţi preoţii care nu mai sunt printre noi şi care au pus câte o părticică din ei la înălţarea şi propăşirea mănăstirii în aceşti 20 de ani de activitate franciscană.

Prin grija doamnei Othilia şi a soţului dânsei Mihai Groza, s-a realizat o prezentare şi un scurt istoric al diverselor activităţi întreprinse în aceşti 20 de ani (activităţile copiilor, tinerilor, terţiarilor, familiilor, activităţile sociale, culturale, pelerinajele naţionale şi internaţionale, concertele şi multe altele), activităţi desfăşurate în strânsă colaborare cu diferitele congregaţii de călugăriţe de pe teritoriul parohiei. La final, dl. istoric dr. Silviu Sana ne-a prezentat activitatea franciscanilor din Eparhia de Oradea în perioada prigoanei comuniste. Le mulţumim pe această cale pentru frumoasele lor prezentări, bine documentate. Bunul Dumnezeu să le răsplătească munca depusă!

Sărbătoarea s-a terminat cu o agapă frăţească, prilej de bucurie şi comuniune cu toţi cei prezenţi.

Îi mulţumim Bunului Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria şi Sf. Francisc de Assisi, pentru că ne-a vrednicit să fim părtaşi la această frumoasă sărbătoare. Le mulţumim tuturor celor implicaţi la buna desfăşurare a evenimentului şi tuturor celor care au participat la acest eveniment unic pentru comunitatea greco-catolică de la Mănăstirea Franciscană.

Bunul Dumnezeu să îi răsplătească şi să-i binecuvânteze în parte pe toţi cei care au slujit şi s-au dăruit în cei 20 de ani de muncă pastorală la Mănăstirea Maica Domnului!

Cuvântul de mulţumire al părintelui paroh Mihai Vătămănelu OFMConv. adresat participanţilor la aniversarea celor 20 de ani de la sfinţirea bisericii:

Preasfinţia Voastră,
Preacucernici Părinţi Vicari, Preacucernice Părinte Rector,
Preacucernici confraţi preoţi, dragi invitaţi,
Iubiţi credincioşi,

E ceas aniversar, e zi de sărbătoare! Mai întâi pentru toţi franciscanii răspândiţi în lumea întreagă şi pentru întreaga creştinătate catolică care-l sărbătoreşte astăzi pe Sf. Francisc de Assisi, întemeietorul Ordinului Fraţilor Minori. E mare sărbătoare şi mare bucurie pentru comunitatea noastră, astăzi, când sărbătorim 20 de ani de la sfinţirea acestei biserici-mănăstire, 20 de ani de activitate misionară a călugărilor franciscani aici în Oradea. Prilej pentru care am îmbrăcat biserica în straie de sărbătoare, dându-i un chip nou, curat şi luminos!

„Cei ce seamănă cu lacrimi, vor secera cu bucurie”, aşa spune într-un loc Scriptura prin psalmii săi minunaţi. Preasfiţitul Vasile Hossu, părintele Ştefan Tătaru, pr. Iosif Sabău, pr. Damian Blăjuţ, sunt cei care cu lacrimi şi suferinţe au semănat şi care astăzi în cer se bucură împreună cu noi de secerişul bogat, de roadele minunate care sunteţi dvs. credincioşii, copiii, tinerii, adulţii şi vârstnicii care frecventaţi această biserică.

Cea mai mare bucurie pentru un păstor este să vadă sufletele credincioşilor săi unite în jurul altarului, aproape de Isus, primind sfintele taine, ascultând cuvântul Domnului, trăind şi mărturisind credinţa în propriul ambient de viaţă.

Se cade pentru aceasta văzându-vă cu câtă dragoste înconjuraţi altarul, să aduc mulţumiri lui Dumnezeu şi Maicii Preacurate care ne-au învrednicit să fim astăzi aici toţi în rugăciune. Mulţumiri din inimă Preasfinţitului nostru care de fiecare dată ne înconjoară cu dragoste, părinţilor vicari episcopali Florian Gui şi Antoniu Chifor, pr. Rector al Seminarului Anton Cioba sosit împreună cu seminariştii şi tuturor preoţilor veniţi la sărbătoare, mulţi dintre dânşii legaţi sufleteşte de această biserică, fie pentru că au fost hirotoniţi aici, fie că s-au cununat aici ori au participat la vreun alt eveniment deosebit.

Un gând de mare recunoştinţă se îndreaptă către confraţii mei preoţi franciscani care au activat în această comunitate, o parte din ei invitaţi şi prezenţi astăzi aici, la sărbătoare: pr. Albert Tarciziu, pr. Karmil Sociu, pr. Bernardin Duma, pr. Ion Enăşcuţ, pr. Augustin Budău, pr. Cristian Bulai, pr. Cristinel Balan, şi tuturor fraţilor, care din trecut şi până astăzi au lucrat cu bucurie şi dăruire în parohia noastră, fără de care apostolatul nu ar fi fost posibil. Desigur sunt mulţi fraţii preoţi care s-au perindat prin comunitatea noastră în decursul celor 20 de ani, pe care nu i-am mai pomenit dar care şi-au adus o importantă contribuţie la creşterea dvs. spirituală.

Se cuvine să mulţumesc în chip deosebit confraţilor din comunitatea de la Oradea, pr. Mihai Blăjuţ guardianul conventului, pr. Cristian Tiba neobosit în munca pastorală cu copiii din parohie, pr. Ion Solomon confesor, fr. Toader Mârza care de ani de zile, cu discreţie şi cu zel îşi oferă ajutorul său la biroul parohial, fr. Francisc Demşa nelipsit de la orele de rugăciune, pr. Vasile Lişcă care de ani de zile e prezent seară de seară în confesional, ascultând şi îndrumând sufletele pe calea Domnului.

O mulţumire specială se cuvine surorilor Oblate Asumpţioniste, surorilor Misionare al Pătimirii lui Cristos, surorilor din Congregaţia Inimii Neprihănite care s-au alăturat şi s-au implicat cu toată inima ori de câte ori au fost solicitate în activităţile pastorale ale acestei parohii. Le amintim în mod deosebit pe sr. Angela Bitiuşcă, Sr. Felicia Unguru, Sr. Giovannina Giubergia, Sr. Letiţia Lucaci şi pe Sr. Ligia Man şi le mulţumim pentru tot ajutorul şi dăruirea.

Sunt apoi zeci de credincioşi cu suflet mare pe care nu-i mai pomenesc cu numele pentru a nu uita pe cineva şi a crea astfel vreo nedreptate care s-au implicat şi se implică de ani de zile în bunul mers al activităţilor acestei biserici, la conducerea asociaţiilor şi grupurilor existente în parohie, mulţi dintre ei premiaţi cu diverse diplome şi distincţii chiar din partea Preasfinţitului nostru, anul trecut, cu ocazia hramului bisericii. Artiştilor care au realizat vitraliile şi mozaicul din biserică Amalia Verzea şi Gabriel Iliuţă precum şi pentru pictura iconostasului d-lui Marian Furtună; inginerilor şi arhitecţilor care s-au ostenit la înfrumuseţarea bisericii în ultimii ani, le mulţumesc din inimă pentru dăruirea, susţinerea şi implicarea lor în diversele activităţi iniţiate în parohie.

Doresc să mulţumesc în chip deosebit acelora dintre dvs. care ne-aţi susţinut financiar pentru renovarea exterioară a bisericii, şi desigur meşterilor firmei ASPELENIUM şi d-lui director Aurel Ghiţă care au făcut tot posibilul să termine lucrările pentru a le putea inaugura cu ocazia aniversării de astăzi. Domnul să-i binecuvânteze cu tot binele şi harul pe toţi binefăcătorii acestui lăcaş.

În final adresez o caldă mulţumire coriştilor dirijaţi de d-na Irinel Maria Băjenaru care au repetat îndelung şi cu mult devotament pentru a anima această Sf. Liturghie. Vă mulţumesc dvs. tuturor care aţi ţinut să fiţi astăzi părtaşi la bucuria noastră, invitaţilor speciali, celor care au trudit la temelia acestei biserici prezenţi sau absenţi, şi dvs. tuturor care ne susţineţi, ne-aţi fost alături în pregătirea sărbătorii şi care sunteţi de altfel motivul bucuriei noastre!

Tuturor mulţumiri din inimă, o sărbătoare frumoasă în continuare!


Sursa:www.egco.ro