Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica, o familie în care dezbaterea este legitimă

 
Biserica, o familie în care dezbaterea este legitimă
  • 06 Oct 2014
  • 3736
Vicepreședinte al celei de-a III-a Adunări Extraordinare a Sinodului Episcopilor, Arhiepiscopul Parisului, Cardinalul Andre Vingt-Trois, evocă cele două reuniuni ale episcopilor în jurul Papei Francisc.

"Toți aspiră la o viață de familie reușită. Evanghelia lui Cristos trebuie să anunțe o speranță pentru familii", spune Cardinalul Vingt-Trois, în timp ce prima dintre cele două Sinoade ale Episcopilor dedicate familiei s-a deschis duminica aceasta, 5 octombrie 2014, la Vatican. El a subliniat, de asemenea, că în Biserică "dezbaterea" este "legitimă" și că nu există "o gândire unică".

"Tema Sinodului interesează pe toată lumea, pentru că toți au o experiență de familie. Nici o ființă umană nu se naște în lume de la sine și nici unul nu supraviețuiește fără legături strânse cu membrii unei familii, fie că sunt legături fericite sau triste", a continuat Cardinalul.

"Familia este cea mai comună experiență a ființelor umane. Ea este, de asemenea, matricea de viața socială, primul loc unde se învață ce sunt relațiile și unde se constituite elementele structurale ale unei societăți civilizate. Astfel, familia are un rol-cheie pentru echilibrul unei persoane și pentru dezvoltarea unui țesut social."

Arhiepiscopul a continuat: "În multe țări din întreaga lume, instituția familiei este slăbită serios: migrația forțată, sărăcia socială, condițiile de muncă inumane, eșecul vieții conjugale, etc. Este o iluzie să credem că aceste slăbiciuni ale familiei exprimă aspirațiile oamenilor. Toți aspiră la o viață de familie de succes. Și Evanghelia lui Cristos anunță o speranță pentru familii."

Apoi, acesta a explicat de ce Papa a convocat pe tema familiei - un sinod "extraordinar" de două săptămâni în 2014 (5-19 octombrie) - și un sinod "ordinar" de trei săptămâni în 2015 (04-25 octombrie).

Primul motiv este punerea în aplicare a colegialității. Papa Francisc "a reiterat intenția de a dezvolta practica colegialității între episcopi și papă." Procesul "în trei etape" implică: Consistoriul Cardinalilor (februarie 2014) și cele două sesiuni ale Sinodului din 2014 și 2015.

Al doilea motiv este "importanța subiectului": "La o astfel de problemă importantă, este bine să se lucreze în etape care permit un progres al reflexiei și nu doar câteva zile de întâlniri, în mod sigur foarte încărcate".

"Eu consider că două sau trei săptămâni nu sunt suficiente pentru a colecta contribuțiile celor peste 250 de participanți. Ori, prin succesiunea sesiunilor s-ar permite fructificarea activității curente a Consiliului permanent al Sinodului (șase episcopi aleși de către părinții sinodali) și a Secretariatului General al Sinodului (organism permanent care pregătește sesiunile)."

Referindu-se la discuțiile Sinodului și procesul său de desfășurare, cardinalul a spus: "Biserica a fost și rămâne o familie în care dezbaterea este legitimă. Acesta nu este un partid totalitar în care se impune un singur mod de a gândi, în care ar trebui să acceptăm ceva fără să reflectăm. Ea a produs întotdeauna "școli" sau teze teologice.

Unele dintre acestea sunt recunoscute ca fiind legitime, chiar și în diversitatea lor, altele sunt considerate incompatibile cu doctrina creștină. Dar toate își pot aduce aportul în dezbaterile ce vor avea loc. Sinodul este tocmai un moment când se confruntă interpretările Scripturii și ale Tradiției Bisericii.
"

"Sinodul trebuie să ajungă la un consens și să dezvolte "propuneri" pentru a le prezenta Papei, care exercită magisteriul său ratificând și promulgând unele propuneri astfel încât să dobândească o autoritate a întregii Biserici. În general, face acest lucru printr-o Exortația apostolică post-sinodală." (Sursa: .CEF)

Traducere: ACC