Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Scăiuș, o nouă gemă în salba sanctuarelor catolice din România

 
Scăiuș, o nouă gemă în salba sanctuarelor catolice din România
  • 30 Sep 2014
  • 2558
La 30 septembrie și 15 octombrie 1934 într-o bisericuță din Scăiuș, în eparhia greco-catolică de Lugoj, a avut loc, potrivit unor mărturii locale, un fenomen ieșit din comun: lăcrimarea icoanei Maicii Domnului. La 80 de ani de la primele mărturii episcopul Alexandru Mesian a publicat un decret eparhial în care noua biserică din localitate a fost proclamată sanctuar marian al eparhiei purtând titlul de ”Maica Domnului, Apărătoarea Noastră”: aflăm de pe site-ul bru.ro.

În 2014, citim în decretul PS Alexandru Mesian, ”se aniversează 80 de ani de când o icoană a Maicii Domnului din biserica greco-catolică din Scăiuş (jud. Caraş-Severin) a lăcrimat: la 30 septembrie şi 15 octombrie 1934. După anul 1990, s-au reluat pelerinajele la Scăiuș. Eparhia de Lugoj a dedicat anul 2014 „Maicii Domnului de la Scăiuş” şi în această localitate s-a construit o nouă biserică şi un complex spiritual”.

În conformitate cu normele Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, continuă decretul eparhial, ”noua biserică din localitatea Scăiuș, jud. Caraș Severin, a fost consacrată și sfințită cu solemnitate azi, 27 septembrie 2014, de către Prea Fericitul Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu ocazia vizitei Sale în Eparhia Lugojului”.

Având în vedere istoria acestei biserici și normele dreptului canonic, PS Alexandru Mesian a decretat că ”biserica parohială greco-catolică din Scăiuș devine Sanctuar marian al Eparhiei de Lugoj şi va purta titlul de «Maica Domnului Apărătoarea Noastră». În acest sanctuar se pot oficia toate Sfintele Sacramente și credincioșii pot veni să se roage. Toate sărbătorile mari de peste an care o comemorează pe Maica Domnului: 25 martie, 15 august, 8 septembrie și 21 noiembrie, sunt considerate sărbători speciale sau de hram ale acestui sanctuar”. Decretul a intrat în vigoare în ziua promulgării acestuia, 27 septembrie 2014.

La consacrarea noului sanctuar dedicat ”Maicii Domnului, Apărătoarea Noastră” au luat parte peste o mie de credincioși din diferite regiuni ale țării.

Slujba de consacrare și Sfânta Liturghie au fost concelebrate de zeci de preoți, cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, PS Alexandru Mesian, episcopul eparhiei de Lugoj, și PS Petru Gherghel, episcopul diecezei romano-catolice de Iași.Sursa:ro.radiovaticana.va