Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Vizita episcopilor catolici din România la Maria Radna

 
FOTO: Vizita episcopilor catolici din România la Maria Radna
  • 04 Sep 2014
  • 2382
Miercuri, 3 septembrie 2014, la orele după-amiezii, episcopii catolici de ambele rituri din România, s-au deplasat, s-ar putea spune, într-un pelerinaj personal și într-o vizită cu caracter practic la sanctuarul de la Maria Radna. Sosiți în jurul orelor 16.30, episcopii au făcut cunoștință cu complextul monastic, din exterior, și cu șantierul de renovare și restaurare, aflat în plină desfășurare. Excelența Sa Martin Roos le-a vorbit ierarhilor prezenți despre istoria locului, a prezenței franciscane observante la Radna, de bisericile succesiv ridicate pe acest loc și despre mănăstire. Părintele Nikola Lauš, cancelarul Diecezei de Timișoara, le-a vorbit oaspeților despre proiectul de restaurare, despre demersurile pentru câștigarea proiectului de restaurare cu fonduri europene, despre valoarea acestuia și despre lucrările aflate în curs. Părintele Andreas Reinholz, canonic catedral și paroh al locului, le-a urat la rândul său un cald bun venit oaspeților, conducându-i pe toți în bazilica papală. Aici, ierarhii au salutat-o pe Maica Sfântă printr-o rugă cântată, mai precis cu frumoasa antifonă Salve Regina intonată spontan de toți cei prezenți. După prezentarea interiorului bazilicii și după răspunsurile oferite la întrebările adresate părintelui paroh, episcopii și preoții pelerini, alături de câțiva credincioși prezenți, s-au rugat împreună rugăciunea vesperelor, încheind cu un scurt moment de rugă prin mijlocirea sf. Fecioare Maria, la intenția Sf. Părinte Papa Francisc, respectiv pentru pace în Ucraina, Palestina, Siria și Irak.

În cadrul prezentării bazilici, episcopii au putut admira noile cruci pregătite pentru a fi sfințite și așezate pe turnurile locului de pelerinaj. De asemenea, inima marelui cinstitor al Mamei lui Dumnezeu, arhiepiscopul-primat al Ungariei, Alexander Pincipe-Cardinal de Rudnay, a fost scurt timp expusă pentru înalții oaspeți. Decedat în 1831, Alexander Rudnay a fost inițial episcop de Alba Iulia și un mare sprijinitor al sanctuarului de la Radna. Dorința sa, exprimată înaintea morții, a fost ca inima să îi fie așezată în apropierea icoanei miraculoase de la Radna, în biserică, ca semn al venerației sale față de Sfânta Fecioară, dar și față de acest loc de pelerinaj.

La finalul vizitei în bazilică, Excelența Sa Francisco Javier Lozano, nuțiu apostolic, a lăsat în dar locului de pelerinaj un rozariu frumos lucrat, ca semn de cinstire pentru icoana și locul de har de la Radna.

După rugăciunea în comun și clipele de reculegere personală, a vizitării elementelor interesante din bazilică, ierarhii au trecut la vizitarea complexului monastic și a lucrărilor de restaurare efectuate, deja într-o bună măsură. Au fost oferite explicații și din partea domnului Teodor Neamțu, coordonatorul echipei de implementare a proiectului, care a evidențiat, printre altele, diferitele lucrări de întărire a structurii de rezistență a edificiului, însă mai ales faptul că fără acest proiect, Maria-Radna risca să aibe probleme grave în viitor, în ceea ce privește unele părți ale mănăstirii. Prezența membrilor Conferinței Episcopilor Catolici din România la Radna s-a încheiat la orele 18.15, nu înainte însă de a fi realziată și o fotografie de grup în fața altarului Preacuratei Fecioare Maria.

 Claudiu Călin