Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întâlnirea Mișcării Tineretului Salezian (MTS) SĂ DARUIM CU BUCURIE

 
Întâlnirea Mișcării Tineretului Salezian (MTS) SĂ DARUIM CU BUCURIE
  • 18 Apr 2013
  • 2303
de Pr. Cornel Gabor
 
Între 12-14 aprilie a.c., au participat peste 150 de animatori din MTS, care colaborează cu Oratoriile saleziene din Veneția, Constanța, Bacău și Chișinău.

Scopul întâlnirii din acest an a fost acela de a continua mesajul din 2012, „Eu dăruiesc viața”. Ca și persoane ne dăruim viața pentru binele celor din jur, dar nu oricum: dorim „SĂ DĂRUIM CU BUCURIE”. În acest sens, cunoașterea reciprocă a participanților, trăirea pedagogiei saleziene a lui don Bosco, momentele de împărtășire a activităților și noutățile în ceea ce privește animația educativă (bansuri, activități, cântece, Vara Împreună etc.)

Rugăciunile în capelă încă de dimineață, Veghea de rugăciune de sâmbătă seară, Sfintele Liturghii, au fost un izvor de înnoire sufletească și de prietenie sinceră cu Dumnezeu.

Pregătirea acestei întâlniri a început deja din 21-22 octombrie 2012 la Bacău, cu o întâlnire a comisiei MTS alcătuită din 12 tineri voluntari, reprezentanți ai animatorilor din Bacău, Constanța și Chișinău; au continuat conferințe online și o ultimă întâlnire pe 26-27 martie 2013 tot la Bacău, la care a participat și responsabilul MGS (Movimento Giovanile Salesiano), don Igino Biffi din Veneția (Italia). 

Miercuri 10 aprilie 2013, au ajuns tinerii din grupul vocațional din Bacău și Chișinău, care, îndrumați de către don Paolo Pontoni din Mogliano Veneto (Italia) au pregătit împreună cu grupul vocațional din Constanța, clima familiară și prietenoasă a ceea ce avea să urmeze. 

Vineri 12 aprilie 2013, tinerii din Constanța, costumați în marinari, pirați, clowni, sirene, etc au început primirea încă de la orele 11.30 la gara din Constanța, unde au ajuns 5 reprezentanți din Baia Mare; deși erau obosiți după ce au călătorit peste 20 de ore cu trenul, aceștia s-au bucurat nespus de primirea surprinzătoare și entuziastă a tinerilor constănțeni. Rând pe rând au ajuns tineri din Tulcea, Pantelimon, Medgidia, Năvodari, Tortoman, Bacău, Chișinău și din Veneția (Italia).

 După primirea călduroasă oferită de voluntarii din Constanța a urmat cina, activități sportive în nocturnă (fotbal, basket, ping-pong, fussball, etc) și permanent bansuri (dansuri de grup). La orele 21.00 a început o serată veselă de cunoaștere a participanților, care a durat peste 2 ore. Fiecare grup s-a prezentat, a adus un simbol specific din propria localitate, s-au organizat scenete și jocuri interactive. 

Sâmbătă, tinerii au avut parte de două întâlniri formative la care participanții au fost împărțiți în 3 grupe, fiecare grupă într-o sală diferită: grupa A, 14-17 ani care cunoșteau mai puțin stilul salezian; grupa B, 14-17 ani care cunoșteau bine stilul salezian; grupa C, tinerii de la 18 ani în sus. S-au organizat turnee de fotbal, volei, basket și fussball, concursuri sportive cum ar fi: fotbal cu numere, lupta cu mingea, basseball cu pumnul, etc. Desigur nu a lipsit serata și alte momente speciale, printre care spectacol cu clowni, cântece live cu Don Bosco Band, etc. 

Duminică, ziua finală, a avut în centrul atenției a treia întâlnire de formare pe grupe și mesajul final adresat tuturor participanților. Cu greu persoanele s-au despărțit de voluntarii fundației Giovanni Bosco; după ce au fost însoțiți pe plaja Mării Negre pentru ultimele fotografii din Constanța, oaspeții noștri ne-au promis că se vor reîntoarce cât mai curând. 

Galerie foto și video pe http://oratoriuldonboscoct.blogspot.ro  

Mişcarea „Tineretului” Salezian (MTS) Este locul în care se întâlnesc toate grupurile, asociaţiile, realităţile tinereşti care se recunosc în spiritualitatea tinerească saleziană (STS) şi în angajamentul său educativ.  
Este o realitate deschisă tuturor copiilor şi tinerilor care trăiesc stilul salezian în viaţa de zi cu zi şi în experienţa comunitară şi fac parte dintr-un grup educativ de formare umană şi creştină, care se dezvoltă într-un angajament concret de animaţie şi slujire a altor tineri. 

 Este MIŞCARE -  Pentru că apartenenţa tinerilor ce împărtăşesc spiritul lui don Bosco nu este dată de o "legitimaţie". Se aderă ca şi singure persoane, ca şi grupuri, asociaţii, importantă este progresiva trăire a STS.  

Este a TINERETULUI – Nu doar pentru că e formată din tineri, dar mai ales pentru stilul şi pentru modalitatea de animaţie şi de împărtăşire ce o caracterizează. "Iubiţi ceea ce iubesc tinerii, pentru ca tinerii să iubească ceea ce iubiţi voi" (don Bosco). 

Este SALEZIANĂ – Pentru că are începutul din experienţa lui don Bosco şi a sr. Maria Mazzarello. Salezienii, Fiicele Mariei Ajutorul Creştinilor, Salezienii Cooperatori şi alţi membri ai Familiei Salesiene ajută tinerii să crească zilnic, alăturânduli-se şi împărtăşind acel drum ce are drept ţintă sfinţenia.