Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicarea Papei Francisc între tradiţie şi inovaţie

 
Comunicarea Papei Francisc între tradiţie şi inovaţie
  • 13 Iul 2014
  • 3683
Deşi comunicarea digitală este într-un progres continuu, „în acest moment Biserica nu poate cu siguranţă să se lipsească de mass-media tradiţionale, precum radioul, presa scrisă şi televiziunea”: spune arhiepiscopul Claudio Maria Celli, preşedintele Consiliului Pontifical al Comunicaţiilor Sociale. Sfântul Scaun – a explicat monseniorul Celli pentru L’Osservatore Romano – „nu poate să închidă această cale de comunicare. Asta nu înseamnă că nu simte în mod puternic necesitatea, aş spune aproape obligaţia, de a fi prezent şi în contextul noilor tehnologii”.

Potrivit cifrelor este evident succesul pe care îl are strategia de comunicare adoptată de Papa Francisc, prin prezenţa sa în numeroase situri de socializare. „Iar acestea sunt cifre care vor creşte, continuă monseniorul Celli, deoarece căutăm întotdeauna străzi noi pentru a-l aduce pe Sfântul Părinte în fiecare piaţă virtuală în care oamenii se întâlnesc”.

Zilele acestea arhiepiscopul Celli împreună cu Thaddeus Jones, un oficial al departamentului, a prezentat Papei Francisc noua ediţie a aplicaţiei The Pope app, disponibilă pe principalele platforme digitale. Aplicaţia este „un instrument eficient şi mult mai complex decât cele precedente, explică Thaddeus Jones, dând posibilitatea oricui de a ajunge mult mai simplu şi rapid la toate predicile Papei, la toate mesajele sale, precum şi la filmările cu el. Se pot urmări de asemenea in streaming ceremoniile cu Papa şi audienţele publice, inclusiv audienţa generală de miercuri”. Scopul aplicaţiei este de a-l face pe Sfântul Părinte şi cuvântul său accesibil tuturor, chiar şi prin intermediul unui smartphone sau tablet. Noul mijloc „este coerent cu logica Papei de a merge în întâmpinarea tuturor, oriunde s-ar afla”. Sunt deci motive să credem că Papa a primit cu entuziasm această nouă oportunitate. "Eu, a asigurat monseniorul Celli, l-am văzut pe Sfântul Părinte foarte încântat. Ne-a mulţumit exprimându-şi aprecierea pentru această încercare tehnologică de a face ca şi cuvântul lui să meargă în întâmpinarea oamenilor de astăzi”.

Cu toate acestea, Papa Bergoglio este încă foarte legat de sistemul tradiţional de comunicare. Îi place să vorbească în mod personal cu lumea, celularul îl foloseşte mai mult pentru a telefona decât pentru a urmări performanţele reţelei şi nu a încetat niciodată să redacteze el însuşi scrisori. Multe persoane au arătat cu mândrie plicuri pe care adresa lor era scrisă la mână, personal de Papa Francisc. Atunci când trebuie să adreseze un salut unor grupuri de persoane, dacă nu o poate face în mod personal, trimite un mesaj video, pentru ca toţi să poată citi şi în ochii lui sentimentele despre care vorbesc cuvintele sale. Sfântul Părinte nu refuză să stea de vorbă cu jurnaliştii, nu face diferenţe între cei de la presa scrisă şi cei de la televiziuni, acceptând diverse interviuri.

„Acest lucru, ne spune arhiepiscopul Celli, răspunde pe deplin naturii sale. Papa Francisc este disponibil faţă de toţi. Are un mod de a vorbi care influenţează profund, imediat. Cuvintele sale sunt transparente, autentice, directe. Nu spune lucrurile pe jumătate, iar faptul că acordă interviuri, accentuează şi mai mult disponibilitatea sa totală de a vorbi cu fiecare şi prin orice mijloc ar avea la dispoziţie. Iar apoi, aceasta arată încă o dată marele respect pe care Papa îl are faţă de bătrâni, care poate nu sunt foarte înclinaţi să accepte noile tehnologii sau pur şi simplu sunt mai puţin îndemânatici cu limbajele de navigare necesare pentru a intra în lumea digitală a reţelelor de socializare. Ei au ca punct de referinţă în primul rând ziarele, radioul şi televiziunea. Deci Biserica nu poate închide aceste canale de informare tradiţionale, iar acest lucru Papa Francisc îl ştie bine”.



Sursa:ro.radiovaticana.va