Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Raid israelian asupra Fâșiei Gaza

 
Raid israelian asupra Fâșiei Gaza
  • 09 Iul 2014
  • 1770

Explodează tot mai mult criza izraeliano-palestiniană, înregistrându-se zeci de morți palestinieni în urma raidului aerian izraelian asupra Fâșiei Gaza, ca răspuns la zecile de tiruri de rachete lansate zilele trecute de membrii grupării Hamas asupra Ierusalimului. Un prim bilanț confirmat de știrile radiofonice izraeliene relatează despre lansarea a 146 de rachete din Fâșia Gaza asupra teritoriului național, din care 30 au căzut în același timp în diferite zone, 20 au fost interceptate de sistemul anti-rachetă, în vreme ce gruparea Hamas afirma că rachetele ar fi lovit Tel Avivul și Ierusalimul. Sirenele au sunat de la Beersheva până la Hadera, adică din sudul țării până la porțile Galileii. Pe de altă parte, nu s-au oprit represaliile militare izraeliene asupra Fâșiei Gaza, nu doar aeriene dar și navale, fiind bombardate 270 de obiective ale milițienilor Hamas. Potrivit surselor oficiale, bilanțul morților este de 25, iar cel al răniților de 150, din care un număr mare de femei și copii.

Într-un mesaj transmis națiunii în noaptea de marți spre miercuri, premierul Netanyahu nu a făcut nicio referire la informațiile potrivit cărora ar fi fost rechemați 40 de mii de rezerviști militari și s-ar fi dat ordin de dispunere a artileriei grele și a tancurilor de-a lungul frontierei în vederea unei ofensive terestre. "Nicio țară nu trăiește cu această amenințare și poate să o accepte. Am intensificat operațiunile împotriva mișcării Hamas și a altor organizații teroriste, dar nu suntem nerăbdători în privința războiului", a spus premierul izraelian, adăugând că "securitatea este cea dintâi preocupare a guvernului său".

Reacțiile internaționale transmit preocupare, mai ales Statele Unite și Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite.

Colega noastră Fausta Speranța l-a contactat telefonic pe părintele Pierbattista Pizzaballa, custodele franciscan al Țării Sfinte, întrebându-l despre această situație care preocupă comunitatea internațională:

Părintele Pizzaballa: "Este o tragedie. Continuăm însă să sperăm că va domina bunul simț și că există vreun lider în măsură să încerce oprirea intensificării conflictului, căci cu trecerea timpului devine tot mai dificilă blocarea acestui cerc vicios de violențe care generează alte violențe."

Referindu-se la puternica condamnare a violențelor, atât din partea cetățenilor palestinieni cât și a celor izraelieni, condamnare care nu a fost însă suficientă, custodele Țării Sfinte a spus:

Părintele Pizzaballa: "Am sperat ca această puternică și unanimă condamnare a violențelor să oprească intensificarea conflictului, însă cei care alimentează ura par să fie mai organizați și mai echipați și acoperă vocea opiniei publice. Ne dorim în orice caz ca bunul simț să prevaleze. Știu că par cuvinte departe de realitate, dar nu știm ce altceva am putea spune. Singurul lucru pe care-l putem face este să ne rugăm. Mai ales după evenimentul de rugăciune din Vatican, consider că este chiar important ca responsabili și credincioși ai celor trei religii principale să se întâlnească și să arate și un alt aspect al Țării Sfinte, nu doar pe cel al violenței. Azi este mai important ca oricând să arătăm și gesturi alternative violenței."

Părintele Pizzabballa este sceptic în privința intervenției Ligii Arabe și a Organizației Națiunilor Unite, considerând că aceste organisme au o prea mică incidență asupra deciziilor care se iau în Țara Sfântă.Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie