Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să trăim certitudinea reconfortantă că la Dumnezeu nimic nu este imposibil

 
Să trăim certitudinea reconfortantă că la Dumnezeu nimic nu este imposibil
  • 08 Aug 2024
  • 441

Fiecare dintre noi se află uneori, în viață, în situații peste puterile sale și se întreabă: "Cum pot face față acestei situații?". Ajută, în astfel de cazuri, să ne amintim și să ne repetăm ceea ce îngerul i-a spus Fecioarei înainte de a pleca de la ea: "La Dumnezeu nimic nu este imposibil." (Lc 1,37). De aceea, să ne reluăm și noi, de fiecare dată, drumul cu această certitudine care reconfortă inima.

 

Acest îndemn încurajator a fost rostit de papa Francisc în cadrul catehezei audienței generale de miercuri, 7 august a.c., prima audiență de după pauza estivă din luna iulie. Întâlnirea pontifului cu credincioșii a avut loc în Aula Paul al VI-lea din Vatican.

După șirul de reflecții despre Spiritul Sfânt în opera Creației, pontiful a început o nouă serie de cateheze despre Spiritul Sfânt în opera Răscumpărării, adică a lui Isus Cristos, revenind astfel la Noul Testament.

Cu tema "Spiritul Sfânt în Întruparea Cuvântului", care se oprește asupra lucrării Spiritului Sfânt care călăuzește poporul lui Dumnezeu către Isus, speranța noastră, cateheza s-a inspirat din capitolul 1, al Evangheliei după sfântul Luca, în care citim: "Spiritul Sfânt va veni asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri" și din Evanghelia după sfântul Matei, capitolul 1, versetul 18, în care citim: "Nașterea lui Isus Cristos, însă, a fost astfel: mama lui, Maria, fiind logodită cu Iosif, înainte ca ei să fi fost împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Spiritul Sfânt".

Explicând că Biserica a preluat acest fapt revelat și l-a plasat foarte devreme în inima Simbolului său de credință, pontiful a făcut referire la Conciliul Ecumenic de la Constantinopol din 381 – cel care a definit divinitatea Spiritului Sfânt – amintind că  acest articol a devenit parte din formula "Crezului".

Prin urmare – a continuat – este un fapt de credință ecumenic, deoarece toți creștinii mărturisesc împreună același Simbol de credință. Papa Francisc a amintit, totodată, că pietatea catolică, încă din vremuri îndepărtate, a extras din Simbolul de credință una dintre rugăciunile zilnice, "Angelus" (Îngerul Domnului).

Acest articol de credință este fundamentul care ne permite să vorbim despre Maria ca despre Mireasa prin excelență, care este o figură a Bisericii – a evidențiat pontiful, citându-l pe sfântul Leon cel Mare, care explica: "Așa cum a fost zămislit de Spiritul Sfânt și născut dintr-o mamă fecioară, tot așa face Biserica, Mireasa sa nepătată, roditoare prin suflarea vitală a aceluiași Spirit". Papa Francisc a precizat că acest paralelism este reluat în Constituția dogmatică Lumen Gentium. "Prin credința și ascultarea ei, Maria a născut pe pământ chiar pe Fiu al lui Dumnezeu, fără contact cu omul, dar umbrită de Spiritul Sfânt. [...] Acum, Biserica, contemplând sfințenia miraculoasă a Fecioarei, imitând caritatea ei și împlinind cu fidelitate voința Tatălui prin Cuvântul lui Dumnezeu primit cu credință, devine și mamă, deoarece prin preoție și botez își generează copiii, concepuți de Spiritul Sfânt și născuți din Dumnezeu, la o viață nouă și nemuritoare" (nr. 63, 64).

Pontiful a încheiat cateheza cu o reflecție practică pentru viața noastră, sugerată de insistența Scripturii asupra verbelor "a concepe" și "a da naștere". "Iată, fecioara va concepe și va naște un fiu", citim în profeția lui Isaia (7, 14); iar îngerul îi spune Mariei: "Vei concepe un fiu, îl vei naște" (Lc 1:31). Maria mai întâi l-a conceput, apoi l-a născut pe Isus: mai întâi l-a primit în sine, în inima și trupul ei, apoi l-a născut.

Este și cazul Bisericii – a explicat – deoarece mai întâi a primit Cuvântul lui Dumnezeu, l-a lăsat "să-i vorbească inimii" (cf. Os 2,16) și "să-i umple măruntaiele" (cf. Ez 3,3), potrivit a două expresii biblice, apoi l-a născut cu viața și predicarea sa. A doua operațiune este sterilă fără prima.

Și Biserica, atunci când se confruntă cu sarcini peste puterile sale, își pune spontan aceeași întrebare: "Cum este posibil?". Cum este posibil să-l propovăduim pe Isus Cristos și mântuirea sa unei lumi care pare să caute doar bunăstarea pe acest pământ? Răspunsul este, de asemenea, același ca atunci: "Veți primi putere de la Spiritul Sfânt.

Ceea ce se spune despre Biserică în general este valabil pentru fiecare persoană botezată în parte – a spus pontiful în încheierea catehezei, îndemnându-ne ca, tot astfel, să ne reluăm și noi, de fiecare dată, drumul, în ciuda dificultăților care apar, având în inimă certitudine reconfortantă că: "La Dumnezeu nimic nu este imposibil".

După cateheză, în cadrul saluturilor în diferite limbi, pontiful și-a îndreptat gândul, ca de obicei, către tineri, în special către cuplurile care s-au căsătorit de curând, către bolnavi și vârstnici. Amintind de sărbătoarea Schimbarea la față a Domnului nostru Isus Cristos, celebrată în data de 6 august, pontiful l-a readus în memorie pe sfântul papă Paul al VI-lea, care trecea la Domnul în urmă cu 46 de ani, la 6 august 1978.

"Fie ca fața strălucitoare a Domnului să fie o sursă de speranță și mângâiere pentru voi toți" – s-a rugat papa Francisc.



Sursa:vaticannews.va.ro