Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Existența trăită în Spiritul Sfânt însuflețește comportamentul moral al creștinului

 
Existența trăită în Spiritul Sfânt însuflețește comportamentul moral al creștinului
  • 24 Apr 2024
  • 336

Capacitatea de a căuta binele și de a distinge între bine și rău, grație ajutorului de la Spiritul Sfânt, s-a aflat în centrul catehezei audienței generale de miercuri, 24 aprilie, din Piața San Pietro. Dedicată vieții de har prin acțiunea Spiritului Sfânt, reflecția pontifului s-a înscris în seria catehezelor dedicate viciilor și virtuților.

 

Amintind că în ultimele săptămâni catehezele s-au axat pe virtuțile cardinale, pontiful a subliniat, încă o dată, faptul că prudența, dreptatea, tăria și cumpătarea aparțin unei înțelepciuni foarte vechi care precede chiar și creștinismul, evidențiind totodată că această moștenire a omenirii nu a fost înlocuită de creștinism, ci focalizată, îmbunătățită, purificată și integrată.

Papa Francisc a explicat și un alt aspect: faptul că – pe calea spre desăvârșirea vieții –  creștinul se bucură de o asistență specială din partea Spiritului Sfânt, care se realizează prin darul altor trei virtuți, care sunt în mod distinct creștine și care, adesea, sunt menționate împreună în scrierile Noului Testament: credința, speranța și dragostea.

Precizând că scriitorii creștini le-au numit "teologale", acestea alcătuind – împreună cu virtuțile cardinale o serie de șapte virtuți, puse adesea în contrast  cu cele șapte păcate capitale, Sfântul Părinte a făcut referire la modul în care Catehismul Bisericii Catolice definește acțiunea virtuților teologale, la numărul 1813: "Virtuțile teologale întemeiază, însuflețesc și caracterizează comportamentul moral al creștinului. Ele dau formă și viață tuturor virtuților morale. Sunt vărsate de Dumnezeu în sufletele credincioșilor pentru a-i face capabili să se comporte ca fii ai săi și să merite viața veșnică. Ele sunt chezășia prezenței și a acțiunii Spiritului Sfânt în facultățile ființei omenești. Există trei virtuți teologale: credința, speranța și iubirea".

Pontiful a pus în lumină un aspect care deosebește virtuțile cardinale de cele teologale, spunând că, în timp ce riscul virtuților cardinale este acela de a genera bărbați și femei eroici în a face binele, dar singuri, izolați, marele dar al virtuților teologale este existența trăită în Spiritul Sfânt.

Creștinul nu este niciodată singur – a subliniat Sfântul Părinte, explicând că acesta face binele nu datorită unui efort titanic de angajare personală, ci pentru că, în calitate de discipol umil, merge pe urma Învățătorului Isus.

De asemenea, papa a spus că virtuțile teologale sunt marele antidot împotriva autosuficienței, observând totodată că binele nu este doar un scop, ci și o cale, binele având nevoie de multă discreție și de multă bunătate.

Sfântul Părinte a reliefat totodată importanța virtuților teologale pentru corectarea unor defecte, a unor situații dureroase, a momentelor de cădere, spunând că, dacă ne deschidem inima Spiritului Sfânt, El reînvie în noi virtuțile teologale și, atunci când ne-am pierdut încrederea, Dumnezeu ne reaprinde credințe, trezește din nou speranța în inimile noastre și, dacă acestea sunt împietrite, Dumnezeu le înmoaie prin iubirea sa.

Succesiv catehezei, în cadrul saluturilor în diferite limbi, papa Francisc și-a îndreptat gândul spre tineri, spre persoanele bolnave și spre vârstnici și, de asemenea, spre cuplurile de soți care s-au unit de curând în sacramentul căsătoriei.  Pontiful a amintit de asemenea că în data de 25 aprilie se celebrează sărbătoarea liturgică a sfântului Marcu, evanghelistul care a descris în mod viu și concret misterul persoanei lui Isus din Nazaret.  "Vă îndemn pe toți să vă lăsați fascinați de Cristos, pentru a colabora cu entuziasm și fidelitate la edificarea Împărăției lui Dumnezeu" – a spus pontiful.Sursa:vaticannews.va.ro