Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să recunoaştem în viaţa de fiecare zi semnele prezenţei lui Isus

 
Să recunoaştem în viaţa de fiecare zi semnele prezenţei lui Isus
  • 20 Ian 2019
  • 2132

«Duminica trecută, odată cu sărbătoarea Botezul Domnului, am început parcursul timpului liturgic de peste an: timpul în care îl urmăm pe Isus în viaţa sa publică, în misiunea pentru care Tatăl l-a trimis în lume», a spus papa Francisc la începutul cuvântului de învăţătură care a însoţit rugăciunea mariană "Angelus" (Îngerul Domnului), de duminică, din Piaţa Sfântul Petru. Oprindu-se asupra Evangheliei din liturgia Duminicii a doua din timpul de peste an, după sfântul apostol Ioan, capitolul 2, versetele 1-11, pontiful a explicat că ne aflăm în faţa istorisirii primei minuni a lui Isus, definită de evanghelistul Ioan ca fiind "semne", pentru că «Isus le face nu pentru a suscita uimire, ci pentru a revela iubirea Tatălui».

Papa Francisc: «Primul dintre aceste semne minunate este împlinit în localitatea Cana, în Galileea, în timpul unei nunţi. Nu este întâmplător că la începutul vieţii publice a lui Isus se află o nuntă, pentru că El, Dumnezeu, s-a căsătorit cu umanitatea: aceasta este vestea cea bună, chiar dacă cei care l-au invitat încă nu ştiu că la masa lor este aşezat Fiul lui Dumnezeu şi că adevăratul mire este El. De fapt, întregul mister al semnului din Cana se fondează pe prezenţa acestui mire divin care începe să se reveleze. Isus se manifestă ca mirele poporului lui Dumnezeu, vestit de profeţi, şi ne dezvăluie profunzimea relaţiei care ne leagă de El: este un nou Legământ de iubire.»

«În contextul legământului se înţelege pe deplin semnificaţia simbolului vinului, care se află în centrul acestei minuni», a continuat pontiful, explicând:

Papa Francisc: «Vinul se sfârşeşte chiar în toiul sărbătorii; Maica Domnului îşi de seama şi-i spune lui Isus: "Nu mai au vin" (versetul 3). Scripturile, în special Profeţii, indicau vinul ca element specific al banchetului mesianic (cf Am 9, 13-14; Gl 2,24; Is 25,6). Apa este necesară pentru a trăi, însă vinul exprimă abundența ospăţului şi bucuria sărbătorii. Transformând în vin apa vaselor din piatră folosite "pentru purificarea iudeilor" (versetul 6), Isus împlineşte un semn elocvent: transformă Legea lui Moise în Evanghelie, aducătoare de bucurie.» 

Succesiv, oprindu-se asupra cuvintelor "Faceţi tot ce vă va spune", adresate slujitorilor de Maria, Maica lui Isus, pontiful a reliefat înţelesul slujirii Domnului, care înseamnă "să ascultăm şi să punem în practică cuvintele sale", înseamnă totodată "să ne încredinţăm Cuvântului şi Sacramentelor pentru a trăi prezenţa harului lui Dumnezeu în viaţa noastră".

«Atunci şi noi, asemenea stolnicului care a gustat apa transformată în vin, putem exclama: "Tu ai ţinut vinul bun până acum!" (versetul 10)», a spus papa Francisc la finalul catehezei care a însoţit rugăciunea "Angelus" de duminică, 20 ianuarie, din Piaţa Sfântul Petru. Şi, invocând-o pe Preacurata Fecioară Maria, s-a rugat pentru ajutor aşa încât să-i urmăm îndemnul de a face ceea ce ne cere Isus, de a fi deschişi faţă de ceea ce ne cere, "recunoscând în viaţa de fiecare zi semnele prezenţei sale, dătătoare de viaţă".

După rugăciunea "Angelus", Sfântul Părinte şi-a exprimat apropierea faţă de poporul columbian, în urma gravului atac terorist petrecut joi, la Şcoala Naţională de Poliţie. «Mă rog pentru victime şi pentru rudele lor  şi continui să mă rog pentru calea păcii în Columbia», a spus pontiful.

De asemenea, amintind că peste câteva zile va pleca în Panama unde, între 22 şi 27 ianuarie, se desfăşoară Ziua Mondială a Tinerilor, papa Francisc a spus: «Vă cer să vă rugaţi pentru acest eveniment foarte frumos şi important în parcursul Bisericii.»

Amintind totodată că în săptămâna care urmează va fi dat publicităţii Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale, ce conţine în acest an o reflecţie asupra "comunităţilor reţelei" şi asupra "comunităţii umane", pontiful a evidenţiat că Internetul şi reţelele de socializare "sunt o resursă a timpului nostru"; "o ocazie de a rămâne în contact cu alţii, de a împărtăşi valori şi proiecte şi de a exprima dorinţa de a face comunitate.

«Reţeaua Internet ne poate ajuta şi să ne rugăm împreună», a spus pontiful, prezentând platforma oficială a Reţelei Mondiale de Rugăciune a Sfântului Părinte: "Click to pray", îndemnându-i mai ales pe tineri să descarce aplicaţia "Click to pray" şi cerându-le să se roage împreună cu el Rozariul, pentru pace, mai ales în timpul Zilei Mondiale a Tinerilor din Panama.  

Succesiv, pontiful a amintit că la 24 ianuarie se celebrează pentru prima oară Ziua Internaţională a Educaţiei, instituită de Naţiunile Unite "pentru a evidenţia şi a promova rolul esenţial al educaţiei în dezvoltarea umană şi socială".

De asemenea, Sfântul Părinte a adresat un salut special membrilor asociaţiei italiene "Prietenii lui Raoul Follereau", persoanelor bolnave de lepră şi tuturor acelora care le stau alături în parcursul de tratament şi de răscumpărare umană şi socială.

Slujirea Domnului înseamnă să ascultăm şi să punem în practică cuvintele sale şi înseamnă totodată să ne încredinţăm Cuvântului şi Sacramentelor pentru a trăi prezenţa harului lui Dumnezeu în viaţa noastră.

 



Sursa:vaticannews.va/ro