Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinalul You: Să formăm preoţi care să ducă lumină lumii secularizate

 
Cardinalul You: Să formăm preoţi care să ducă lumină lumii secularizate
  • 07 Feb 2024
  • 699

de Renato Martinez şi Adriana Masotti

Reînflăcărează darul lui Dumnezeu care este în tine (2Tim 1,6) este tema "Întâlnirii internaţionale pentru formarea permanentă a preoţilor" care se deschide, marţi, 6 februarie 2024, în Vatican, pentru a se încheia la 10 februarie. Iniţiativa este promovată de Dicasterul pentru Cler, în colaborare cu Dicasterul pentru Evanghelizare, Secţiunea pentru Prima Evanghelizare şi noile Biserici particulare, şi cu Dicasterul pentru Bisericile Orientale. Obiectivul este de a demara un proces împărtăşit cu toate Bisericile locale pentru a întări însoţirea preoţilor.

Cardinalul You Heung-sik: o întâlnire în stilul sinodal

Întâlnirea va avea participarea activă a tuturor participanţilor, experţi şi responsabili cu formarea, de fapt fiecare sesiune de lucru prevede, în afară de ascultarea rapoartelor, subîmpărţirea în grupuri lingvistice pentru schimbul, în stilul sinodal, de experienţe şi de reflecţii asupra tematicilor propuse. Concluziile întâlnirii, sâmbătă 10 februarie, vor fi ilustrate de prefecţii celor trei Dicastere implicate şi, după aceea, cardinalul Lazăr You Heung-sik, prefect al Dicasterului pentru Cler, va prezida concelebrarea euharistică în Bazilica "Sfântul Petru". La Vatican News - Radio Vatican, cardinalul vorbeşte despre întâlnire şi despre necesitatea de a răspunde la exigenţele preoţilor într-un context socio-cultural şi de credinţă care nu este uşor.

- Eminenţă, ne puteţi spune cum s-a născut iniţiativa acestei întâlniri precum şi care este scopul său?

Privind preoţii din lumea de astăzi, se înţelege că ei au nevoie de sprijin. Şi Sfântul Paul în scrisoarea sa scrie că în acel moment Timotei era un pic descurajat, de aceea el simte că trebuie să reînflăcăreze darul lui Dumnezeu în el şi îi spune: "Reînflăcărează darul lui Dumnezeu care este în tine". Pentru că frumuseţea de a fi discipoli astăzi nu vine pe neaşteptate, ci este nevoie mereu de o dezvoltare, o educaţie, o formare integrală, comunitară şi misionară. Şi preoţii cer încontinuu formarea precum şi însoţirea, aşa încât ei să poată trăi mereu bucuroşi şi fericiţi. Şi asta este ceea ce noi vrem.

- Eminenţă, această întâlnire are ca punct de plecare sondajul, trimis la toate Conferinţele Episcopale în lunile trecute, după Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis, documentul despre formarea preoţilor din 2016. Care au fost rezultatele acestui sondaj? Ce realitate a formării permanente a preoţilor a reieşit din această consultare?

Au venit circa 800 de răspunsuri din toată lumea. Prin acestea se poate vedea şi frumuseţea, practicile bune, mărturiile bune care există, dar şi ceea ce lipseşte: este nevoie de o formare mai bună şi de aceea pentru noi acesta este un pas foarte important şi Dicasterele noastre, împreună cu consultanţii şi cu experţii, lucrăm concret tocmai asupra acestui lucru. Am pregătit programul din aceste zile în aşa fel încât să nu rămânem în vag, ci să mergem în concret prin atâtea practici bune, adică mărturii minunate, care folosesc mult. Şi apoi vom inaugura un site web al Dicasterului pentru Cler ca să realizăm o reţea mondială, în aşa fel încât să ne poată ajuta unul pe celălalt şi împreună să mergem înainte.

- Cu siguranţă, va fi foarte important pentru preoţii din lume să poată avea acces la acest site pentru a putea împărtăşi propria experienţă pastorală, precum şi dificultăţile. Şi tocmai vorbind despre dificultăţi, care sunt provocările pentru formarea şi pentru însoţirea preoţilor în lumea de astăzi?

Eu văd că atâţia preoţi se plâng de singurătate, precum şi că lumea de astăzi este foarte secularizată. În acest context, pentru a merge înainte este nevoie de o îngrijire reciprocă fie dacă sunt bătrâni, fie dacă sunt tineri şi astfel devin dar unii pentru alţii. De aceea, a trăi o realitate de casă, de familie între preoţi, asta va ajuta la îngrijirea reciprocă şi asta va da şi mărturie în exterior. Asta înseamnă pentru noi o Biserică sinodală: a merge toţi împreună, a lucra împreună, a sluji împreună.

Acest stil sinodal va fi trăit şi în timpul întâlnirii. Ne puteţi explica ce metodologie va fi folosită pentru a implica pe toţi preoţii?

În program vom avea momente de rugăciune, o introducere cu un mesaj frumos al Sfântului Părinte. Şi momente de reflecţie cu buni raportori, apoi vom forma mici grupuri de şapte, opt persoane pentru a împărtăşi experienţele noastre, de aceea această întâlnire va fi foarte participată pentru că în lume suntem atât de diferiţi. Şi experţii la nivel naţional şi diecezan vor împărtăşi experienţele lor, toate acestea le vom publica după aceea pe site-ul nostru şi va fi foarte util pentru viitor, pentru a merge împreună. Avem multe aşteptări cu privire la asta.

- Eminenţă, întâlnirea începe astăzi cu prezentarea celor trei prefecţi ai Dicasterelor implicate. Joi, 8 februarie 2024, îl veţi întâlni pe Papa Francisc într-o audienţă privată. Ne puteţi explica împărţirea întâlnirii şi câţi preoţi vor participa?

Noi aşteptăm circa 1.000 de participanţi din peste 60 de ţări, desigur majoritatea vor fi preoţi, dar şi laici, şi femei, care ne ajută în formarea permanentă şi în însoţirea preoţilor. Papa este mereu călăuza noastră şi ne va da un mesaj puternic despre modul de a merge înainte, aşadar un mesaj de pus în practică. Prin această întâlnire eu sper că noi vom înţelege unde suntem, ce drum să luăm, ce Biserică, ce preot, ce formare trebuie să realizăm şi cu acest suflet vom merge înainte. Preoţii vor duce în lume atâta bucurie şi astfel Biserica va deveni tot mai fericită, mai curajoasă, va merge mai înainte cu mărturia sa concretă. Noi vom încerca să facem cel mai bine posibil şi cer persoanelor să se roage pentru preoţi şi pentru a le da curaj.

(După Vatican News, 6 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro