Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

4 ianuarie: apare la Blaj "Organul luminării"

 
4 ianuarie: apare la Blaj "Organul luminării"
  • 04 Ian 2024
  • 466

La 4 ianuarie 1846 apare la Blaj, din iniţiativa şi sub conducerea lui Timotei Cipariu, cleric greco-catolic, publicaţia "Organul luminării", transformată în timpul revoluţiei de la 1848 în "Organul naţional ". Publicaţia va apărea pînă la 29 septembrie 1848 şi este prima gazetă tipărită în întregime cu caractere latine.

Gazetă bisericească, politică și literară, apărea la Blaj săptămânal, fiind redactată de Timotei Cipariu, ajutat de I.I. Mány și Aron Pumnul. Gazeta urmărea răspândirea de cunoștințe care să meargă la "mintea și inima poporului", cultivarea dragostei pentru limba strămoșească, dezvoltarea învățământului, recunoașterea drepturilor naționale ale românilor din ardeleni, propagarea ideii de egalitate între toate naționalitățile. Avea un caracter preponderent formativ, iar prin materialele publicate („Icoane Creştinismului”, „Lumea, Omul, Dumnezeu” etc.) se dorea printre altele să formeze un „Îndreptar de morală creştină” pe baze kantiene.

 

ACC

Știri din aceeași categorie