Miercuri, 27 septembrie 2023, orele 10:30, în Aula Academiei Române din București (Calea Victoriei 125), are loc simpozionul „Credința noastră, viața noastră. In Memoriam Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici. Evenimentul se desfășoară cu intrare liberă în contextul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), găzduită de Eparhia Greco-Catolică de București.
Vor fi evocate mărturia de credință și tăria de caracter ale episcopilor Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu. Figuri luminoase ale Bisericii Române Unite cu Roma, cei șapte episcopi care l-au mărturisit cu prețul vieții pe Hristos în timpul totalitarismului comunist au fost beatificați în 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj, de către Papa Francisc.
Vor face o introducere Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române; Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial; Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte; Mons. Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București; Silviu Vexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești și Prof. Univ. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București.
Evocările fericiților episcopi greco-catolici martiri vor fi prezentate de: PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București; Prof. Univ. Ovidiu Ghitta, Decanul Facultății de Istorie, Universitatea Babeș-Bolyai; dr. Cristian Vasile, Cercetător Științific, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”; Prof. Univ. Ioan Stanomir, Universitatea din București.
Organizatorii evenimentului sunt Academia Română și Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București și Romfilatelia.
* Motto-ul simpozionului este un citat din predica Sanctității Sale Papa Francisc la Liturghia de beatificare a celor Șapte Episcopi Români Martiri greco-catolici de la Blaj, de pe Câmpia Libertății, din 2 iunie 2019: „În fața persecuției neîndurătoare din partea regimului, ei au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor. Cu mare curaj și cu tărie interioară, au preferat să sufere o dură detenție și orice fel de tortură, decât să-și renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire.”
* Icoana care însoțește afișul evocării de la Academie este icoana sfințită de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, în 2019, la beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri. A fost realizată de artistul ucrainean greco-catolic Ivan Karas. În centru, episcopul îngenuncheat care îi încredințează Mântuitorului coroana de spini este Fericitul Vasile Aftenie. El a fost primul care și-a jertfit viața în timpul persecuției (a murit în 1950, în urma unei anchete dure, la spitalul închisorii Văcărești) și a fost primul episcop greco-catolic pentru București.