Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc la Marsilia. Rugăciunea papei și a clerului către Fecioara Maria

 
Papa Francisc la Marsilia. Rugăciunea papei și a clerului către Fecioara Maria
  • 24 Sep 2023
  • 302

”Să ducem fraților privirea lui Dumnezeu, să-i ducem lui Dumnezeu setea fraților și să răspândim bucuria Evangheliei, în pofida eforturilor și a căderilor noastre, chiar a păcatelor noastre”: este îndemnul pe care papa Francisc l-a adresat clerului din dieceza de Marsilia, în Franța, unde a început în după-amiaza de vineri, 22 septembrie a.c., o călătorie apostolică de două zile cu ocazia manifestării inter-religioase ”Întâlniri Mediteraneene”.

Aeronava oficială a decolat de la Roma la ora locală 14.45 și a aterizat pe aeroportul din Marsilia la ora locală 16.03. Aproximativ 70 de jurnaliști din diferite țări au fost acreditați la bordul aeronavei. Mulțumindu-le pentru prezență, papa le-a urat spor la muncă și a adăugat: ”Timpul va fi scurt, dar cu multe lucruri, în acest oraș care este ușa și fereastra către Mediterană. Vă mulțumesc!”.

La câteva zeci de minute după sosire, papa a mers la bazilica dedicată Sfintei Fecioare Maria pentru o ”Rugăciune mariană cu clerul diecezei”. În amplul său discurs, papa l-a salutat pe cardinalul Jean-Marc Aveline, arhiepiscop al Marsiliei, pe președintele Conferinței episcopale franceze, mons. Eric de Moulins-Beaufort, preoții, diaconii, seminariștii și personale consacrate, remarcând activitatea lor generoasă în a edifica ”civilizația întâlnirii cu Dumnezeu și cu aproapele” în această arhidieceză. În același timp, Sfântul Părinte a spus că prin venirea sa la Marsilia se ”pune la coadă”, în mod simbolic, după pelerinii ”cei mari”, printre care se află sfinții Tereza a Pruncului Isus, Charles de Foucauld, Ioan Paul al II-lea și mulți alții care s-au încredințat Fecioarei Maria. ”Să punem sub ocrotirea ei roadele Întâlnirilor Mediteraneene, împreună cu așteptările și speranțele din inimile voastre”, a fost îndemnul său.

Papa a amintit că la originea sanctuarului de pe colina La Garde din Marsilia nu se află ”vreun miracol sau vreo apariție particulară”, ci faptul că, încă din secolul al XIII-lea, poporul lui Dumnezeu a căutat și a aflat aici ”prezența Domnului prin ochii Sfintei sale Maici”. O adevărată ”încrucișare de priviri” are loc de fiecare dată, chiar și în timpurile noastre, în acest sanctuar: ”pe de o parte, privirea lui Isus, pe care ea îl arată întotdeauna și a cărui iubire se oglindește în ochii ei, iar pe de alta, privirea atâtor bărbați și femei de orice vârstă și condiție socială, pe care ea o primește și o duce la Dumnezeu”. Această mirabilă ”întâlnire a privirilor” a fost, apoi, în centrul discursului pe care Sfântul Părinte l-a adresat clerului local, pentru că în aceasta ”exprimă bine dimensiunea mariană a slujirii noastre. Preoții, persoanele consacrate, diaconii, suntem chemați la rândul nostru să-i facem pe oameni să simtă privirea lui Isus și, în același timp, să ducem la Isus privirea fraților. Un schimb de priviri... În primul caz, suntem instrumente de milostivire, iar în al doilea, instrumente de mijlocire”.

Papa a rezumat meditația mariană aducând în atenție trei imagini ale Fecioarei Maria din bazilica marsilieză: imaginea care străjuiește în vârful lăcașului de cult, care o reprezintă în timp ce îl ține în brațe pe Isus în gest de binecuvântare, imaginea din cripta bazilicii, cu Fecioara Maria care îl ține în brațe pe Isus, dar care într-o mână ține un buchet de flori, și, în fine, imaginea de pe altar, care uimește prin splendoarea sa. ”Devenim și noi, frați și surori, o Evanghelie vie în măsura în care o dăruim, ieșind din noi înșine, oglindind lumina și frumusețea sa printr-o viață modestă, plină de bucurie și bogată în zel apostolic. Să ne fie un imbold numeroșii misionari plecați din acest înalt loc ca să vestească vestea cea bună a lui Isus Cristos în lumea întreagă”.

După întâlnirea cu clerul arhidiecezei de Marsilia, papa a avut o întâlnire, nu departe de bazilica ”Notre Dame de La Garde” cu liderii religiilor pentru un ”Moment de reculegere” la Memorialul dedicat marinarilor și migranților care și-au pierdut viața în apele mării. Papa a încurajat locuitorii orașului și liderii religiilor să facă în așa fel încât ”acest oraș să fie pentru Franța, pentru Europa și pentru lume un mozaic de speranță”.

Vom reveni cu un articol dedicat acestei importante întâlniri. Între timp, vă oferim aici, în adaptarea și traducerea noastră de lucru, rugăciunea papei Francisc adresată Fecioara Maria la finalul ”Momentului de reculegere” de la Marsilia:

«Sfântă Fecioară Marie, către tine înalț rugăciunea mea,
chemându-te aici în ajutor ca Doamna Noastră a Ocrotirii.
Tu mi-L arăți pe Fiul tău, iar El îmi spune: Iat-o pe mama ta!
Sunt și vreau să rămân fiul tău.

Ocrotește sănătatea sufletului și a trupului meu,
precum și sănătatea celor dragi.
Ajută-ne să fim devotați credinței botezului nostru
și să ținem tot ceea ce ne cere Fiul tău.

Ajută-ne să-i iubim pe toți cei care sunt în jurul nostru.
Iubirea noastră să răspândească bunătate, înțelegere și iertare.
Ajută-ne să-i slujim din ce în ce mai bine pe frații noștri.
Întărește-ne în încercări.
Ocrotește-i pe toți cei care suferă în trupul și sufletul lor.

Fecioară a Ocrotirii, Maica mea cerească,
către tine mă îndrept cu inimă de copil.
Roagă-te pentru noi la Fiul tău Isus.
Dobândește-ne harul de a-L iubi din ce în ce mai mult
pentru ca, zi de zi, să fim cât mai asemenea cu El. Amin. »

 Sursa:vaticannews.va.ro