Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Marea lecție de iubire și de slujire a Mântuitorului

 
Marea lecție de iubire și de slujire a Mântuitorului
  • 15 Apr 2023
  • 816

Joia Mare la Catedrala „Schimbarea la Față” – marea lecție de iubire și de slujire a Mântuitorului

Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca s-a îmbrăcat în taină în Joia Mare, 13 aprilie 2023, zi în care Biserica comemorează instituirea, de către Domnul și Mântuitorul Isus Cristos, a Sfintei Euharistii și a Sfintei Preoții, ziua marii Sale Lecții de iubire și îndurare: „Și făcându-se Cină”, în acele clipe cât veșnicia, Isus „S-a sculat de la Cină, s-a dezbrăcat de haine și, luând un ștergar, s-a încins cu el. După aceea a turnat apă în vasul de spălat și a început să spele picioarele ucenicilor și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins” (Ioan 13, 2.4-5).

Pe drumul spre noul început al Timpului, odată cu Învierea Domnului, în această zi a Săptămânii Mari și Sfinte în care timpul curge încă dinspre Apus spre Răsărit, Joia Mare, în Catedrala Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla s-a celebrat Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și Ceremonia Spălării picioarelor. Celebrarea a fost pontificată de Preasfinția Sa Claudiu, care a avut în jur mai mulți preoți din Curia eparhială și preoți ai catedralei. Răspunsurile liturgice le-au oferit studenții Seminarului Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, conduși de sora Cecilia Flueraș (CMD). Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a ales, pentru acest moment al spălării picioarelor, să invite tineri.

Tineri din Asociația Tineretului Român Unit, tineri din Asociația Cercetașii Munților, din organizația Tinerețe în Credință – între ei, membri ai Corului „Angeli” al catedralei – și tineri studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul” s-au prezentat în fața Episcopului lor pentru a li se spăla picioarele. Ei au înțeles că acest gest sunt chemați de acum să îl repete de-a lungul vieții lor, pentru că este marea învățătură a slujirii și curățirii aproapelui, redată prin dialogul dintre Isus și Petru, care nu voia ca Domnul să îi spele picioarele. Isus îi spune lui Petru: „Ceea ce fac Eu, tu nu știi acum, dar vei înțelege după aceasta. Petru I-a zis: Nu îmi vei spăla picioarele în veac. Isus i-a răspuns: Dacă nu te voi spăla, nu ai parte de Mine.” Auzind acestea, „zis-a Simon Petru Lui: Doamne, spală-mi nu numai picioarele mele, ci și mâinile și capul” (Ioan 13, 7-9),

Dialogul dintre Isus și Petru a fost repetat și actualizat în cadrul ceremoniei din Catedrala greco-catolică clujeană, cuvintele lui Petru fiind rostite, răspunzând Ierarhului, de către unul dintre studenții seminariști. Acest îndemn la urmarea modelului iubirii Mântuitorului – pentru că toți avem nevoie de Isus la fel ca Petru -, îndemn la rugăciune, slujire, iertare și comuniune l-a adresat Episcopul la încheierea celebrării și a ceremoniei Spălării picioarelor, celor de față și credincioșilor care au urmărit online. Preasfinția Sa Claudiu a spus: „Vă mulțumesc pentru acest moment de comuniune, pentru că ați fost împreună în această zi mare, binecuvântată, în care ne aducem aminte de coborârea lui Cristos, care s-a coborât din înălțime până la noi, și astăzi îl vedem spălând picioarele ucenicilor.”

„Fiindcă un gest ca acesta merită să rămână în sufletele noastre, v-aș invita pe fiecare dintre dumneavoastră să vă gândiți la acele persoane care au nevoie de spălarea picioarelor, acele persoane care au nevoie să fie curățite, acele persoane care au nevoie de iertarea noastră, gândindu-ne că Iuda era prezent între cei cărora Isus le-a spălat picioarele. Isus știa foarte bine că Iuda avea să îl vândă, și totuși, Isus îi spală picioarele, într-un ultim gest de a-l readuce pe calea cea dreaptă. Trăim într-o lume în care războiul, cel din Ucraina, sau războaiele dintre noi se răspândesc, iau contur, se lărgesc. Și ajunge să ne gândim la cazuri concrete din familiile noastre, poate din anturajul nostru, la persoane dintre prietenii noștri. Cât de ușor o prietenie se pierde și un război, mai mic sau mai mare, ia ființă. De multe ori ne gândim că avem dreptate, sau ne întrebăm cine are dreptate. Dar, Isus ne arată că dreptatea trebuie să lase loc îndurării și iertării.”

„Isus este cel care are dreptate. Dacă ar fi după dreptate, noi ar fi trebuit să fim pe cruce, noi ar fi trebuit să fim pedepsiți, noi ar fi trebuit să murim. De la Adam încoace suntem cu toții sub blestemul păcatului, suntem părtași la acel cuvânt al lui Dumnezeu către Adam: «Dacă vei mânca din pomul, acesta vei muri». Și, dacă ar fi după dreptate, așa ar trebui să fie. Dar, Isus învăluie dreptatea cu îndurarea și cu iubirea Lui. Și El este cel care ne spală pe picioare. El este cel care suferă, pătimește pentru noi, El este cel care moare în locul nostru și El și învie, pentru a ne deschide cale spre Împărăția Cerurilor. De aceea, ori de câte ori ni se pare că, într-o discuție, într-o dispută, eventual, noi avem dreptate și poate chiar așa e, să ne aducem aminte că dreptatea fără iubire și fără îndurare este limitată. Și cu dreptatea în mână se nasc războaie. Mă refer mai ales la cele dintre noi, care sunt mult mai subtile, pe care le vedem mult mai greu și riscăm să rupem comuniunea dintre noi, fiindcă noi aveam dreptate și celălalt a greșit.”

„În acele momente vă invit pe toți ca, în această zi mare, să ne aducem aminte să spălăm picioarele celor care ne-au greșit și să coborâm noi mai jos decât ei. Dacă vrem cu adevărat să fim ucenicii lui Isus Cristos, Nazarineanul, fiii și fiicele lui Dumnezeu. Astăzi, în Joia Mare, ne aducem aminte și de marele dar al Preoției, și, aș vrea să îi felicit și să mulțumesc lui Dumnezeu pentru preoții pe care îi avem în Episcopie. Pentru cei care astăzi au fost prezenți, dar pentru toți ceilalți, și, v-aș ruga să îi aveți în rugăciunile voastre, să vă aduceți aminte că darul lui Dumnezeu este însoțit și de o mare responsabilitate, și, pentru a aduce acest mare dar, preoții, diaconii, Episcopul, au nevoie de rugăciunile tuturor. Dacă facem în acest fel, dacă noi ne rugăm pentru credincioși, credincioșii se roagă pentru diacon, preot, Episcop, pentru Sfântul Părinte, atunci cu adevărat suntem și vom fi tot mai mult Familia lui Dumnezeu.”

 


 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro