Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întâlnirea inter-eparhială a Familiilor și hramul mănăstirii „Sfântul Anton” din Gherla

 
Întâlnirea inter-eparhială a Familiilor și hramul mănăstirii „Sfântul Anton” din Gherla
  • 19 Iun 2024
  • 541

O nouă ediție a Întâlnirii Familiilor, pentru a doua oară inter-eparhială – fiind invitate familii din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și din Eparhia de Cluj-Gherla -, a avut loc sâmbătă, 15 iunie 2024, sub tema anului pastoral: „Rugăciunea, dialog și comuniune în Familia lui Dumnezeu”. Gazdă a momentelor de comuniune și rugăciune a fost mănăstirea „Sfântul Anton” de lângă Gherla – în prezent administrată de pr. Traian Mereu -, cu a ei frumoasă biserică de lemn în stil maramureșean, ridicată aici din 1990. Tot în această zi a fost sărbătorit și hramul mănăstirii dedicată Sfântului Anton, cunoscut ca „Sfântul minunilor”, a cărui pomenire se face, în calendarul latin, la data de 13 iunie (în amintirea aceleiași date din anul 1231, în care, la doar 36 de ani, la Arcella, în apropierea orașului Padova, atunci fratele franciscan Anton, deja având o faimă de sfânt, trecea la Cer).

ALBUM FOTO

Programul întâlnirii a fost organizat de Birourile pentru Pastorația Familiei al Arhiepiscopiei din Blaj și al Episcopiei din Cluj împreună cu cele două parohii greco-catolice din Gherla, cu preoții lor, pr. Alexandru Hruban și pr. Gabriel Marincaș. Au ajutat în buna desfășurare a programului tinerii din ASTRU Cluj și Gherla, Cercetașii Munților și credincioșii din Gherla care frecventează acest locaș.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a fost primit cu bucurie în mijlocul familiilor și al sutelor de credincioși pelerini, fiind salutat de pr. Vasile Tofană SJ, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Liviu Ursu, vicar judecătoresc al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, pr. Nicolae Țap, protopopul de Gherla, de coordonatorii celor două Birouri pentru Pastorația Familiilor, pr. Călin Sechelea și pr. Mihai Groza, de preoți protopopi și parohi din Eparhie și Arhieparhie, de asemenea, de preoți din Eparhia de Oradea, și de primarul nou ales al Gherlei.

După un scurt moment de pregătire în biserică, Ierarhul și cei peste 30 de preoți s-au îndreptat în procesiune spre altarul exterior unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, în mijlocul naturii, unde adierea lină de vânt și păsările din pădurea ce se întinde împrejur au contribuit la răspunsurile liturgice, oferite de corul parohiei „Sfântul Iosif” din Gherla, dirijat de Vasile Chis. În fața mesei de altar s-a aflat un ostensoriu cu moaște ale Sfântului Anton, adus pentru această sărbătoare de la biserica „Sfântul Anton” din Dej, de pr. Călin Moldovan.

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit, în cuvântul de învățătură, tuturor celor prezenți, că au rupt din timpul lor pentru a veni în „acest loc mirific, un loc care ne aduce aminte de Creator, un loc în care ne simțim acasă.” A îndreptat un gând de recunoștință înspre Preasfințitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, pentru binecuvântarea acordată acestui eveniment și „pentru faptul că a acceptat să avem un eveniment comun între Episcopia de Cluj-Gherla și Arhiepiscopia de Alba Iulia și Făgăraș”. A mulțumit, totodată, Preasfințitului Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care și-a exprimat comuniunea spirituală pentru această întâlnire.

În perioada imediat următoare Înălțării lui Isus, Preasfinția Sa Claudiu a invitat ca, ridicând ochii spre cer, credincioșii să nu renunțe la speranță. Le-a cerut să nu se lase descurajați privind la războaie și crize, ci să recurgă la «vederea spirituală», să privească la Isus, „și, văzând dincolo de nori, să așteptăm speranța venirii Mântuitorului nostru Isus Cristos”. A îndemnat familiile greco-catolice să facă apel la moștenirea de credință a înaintașilor, mai ales la „moștenirea de credință pe care perioada persecuției ne-a lăsat-o”, pentru ca familiile de azi să aibă tăria de a-și mărturisi credința, de a-și păstra nealterate valorile în fața ideologiilor moderne contrare principiilor creștine. A afirmat: „Familia este esențială în Biserică (…) și de aceea suntem astăzi aici în primul rând să ne rugăm pentru familie”, iar lupta pentru ca familia să rămână „așa cum a lăsat-o Dumnezeu”, nu se duce „cu armele lumii, ci cu armele lui Dumnezeu”, cu rugăciunea, și privind la modul în care a trăit Sfânta Familie. A chemat la rugăciune pentru familii, la iertare, la unitate.

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit pr. Călin Sechelea și soției lui, Cristina Sechelea, întregului grup din Biroul pentru Pastorația Familiilor și tuturor celor care activează în această minunată misiune, „echipelor Maicii Sfinte, echipelor Tandem, ș.a.”, pentru că „familia trebuie să fie în centrul activității noastre”, a activității Bisericii. S-a referit și la Sfântul Anton, „cunoscut ca un sfânt care răspunde repede la rugăciune și pe care îl rugăm pentru lucrurile pierdute”, invitând ca, în această zi dedicată Sfântului Anton la Gherla, „să ne gândim la toate lucrurile pierdute din familia noastră și să îi cerem lui Dumnezeu, prin Sfântul Anton, să regăsim împăcarea, pacea, iubirea, speranța, dincolo de toate încercările”.

După Sfânta Liturghie s-au făcut rugăciuni, și Preasfinția Sa Claudiu a dat binecuvântarea cu moaștele Sfântului Anton și a stropit cu apă sfințită crinii aduși de credincioși, simbol al sfințeniei, al purității și fecioriei Sfântului Anton, al „bunei miresme spirituale” a harurilor ce coboară de la Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului. Stropind crinii cu apă sfințită, Ierarhul și-a exprimat dorința ca frumusețea și mireasma crinilor să înflorească, să se regăsească și în sufletele celor prezenți. A urmat un timp de cateheză ținut de pr. Marius Taloș, superior al Comunității Iezuiților din Cluj-Napoca, care a propus „o binecuvântare, o pățanie despre rugăciune și un «meniu» de rugăciune în familie”.

În partea a doua a zilei, după o pauză pentru prânzul oferit tuturor de organizatori, participanții la Întâlnire au asistat la Festivalul Familiilor. Preoteasa Ștefana Hruban și pr. Călin Sechelea au prezentat fiecare moment al festivalului, oferind apoi, în semn de mulțumire, protagoniștilor, mici daruri – iconițe și cărți de rugăciune tipărite la Editura „Viața Creștină”. Au fost momente artistice și, în alternanță, momente de mărturie cu familii care au acceptat să vorbească, deschis și curajos, despre propria viață. Au fost invitați mai întâi fam. Petru și Catrinel Boilă, apoi pe fam. Eduard și Ana Maria Socaciu, din ASTRU-Cluj. Sunt „familii care au crescut în Biserică, s-au întâlnit în Biserică și au pornit împreună”, a menționat pr. Călin Sechelea.

A continuat o familie aflată la maturitate, Cristian și Anamaria Roșu – care sunt implicați și în pastorația familiilor în cadrul parohiei Someșeni . Ei au adus și soluții pentru ieșirea din crize inerente vieții de familie. Ana Maria Ilea a împărtășit apoi o experiență de podcast pentru familii. Au mai dat mărturie: Răzvan și Anca Todea – membri ai unei grupe Tandem, și, Mircea și Corina Oprean – membri ai Echipelor Maicii Sfinte. Au încântat prin cânt: Nico Păcurariu, absolventă de clasa a XII-a, Daria Crișan, elevă în cls. a V-a a Liceului Teoretic „Ana Ipătescu”, care studiază canto de la 5 ani și este laureată a mai multor concursuri de muzică, interpreta Maria Trifan, care urmează Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj, Antonia Lapohos absolventă de clasa a VIII-a și elevă în anul 3 a aceleiași Școli Populare de Arte. Ansamblul folcloric „Dansatorii de pe Someș” și Ansamblul „Hayakghak” din Gherla, au transmis, prin dansuri tradiționale, frumusețea și lumina obiceiurile din strămoși – care vorbesc și despre comuniunea cu Dumnezeu – ale popoarelor român și armean (armenii fiind întemeietorii orașului Gherla). De asemenea, au recreat, prin muzica lor, ambianța orașelor de altă dată, instrumentiștii Fanfarei din Gherla, condusă de dirijorul corului greco-catolic, Vasile Chiș.

Întâlnirea inter-eparhială a Familiilor Bisericii s-a încheiat în apropierea orei apusului și a adus în sufletele participanților mari și mici noi lumini spirituale și amintiri de neuitat.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro

Știri din aceeași categorie