Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesaj de Postul Mare al episcopilor italieni

 
Mesaj de Postul Mare al episcopilor italieni
  • 22 Feb 2022
  • 1162

Un verset din Scrisoarea către Galateni este punctul de plecare al Mesajului președinției Conferinței Episcopale din Italia în vederea pregătirii pentru sărbătoarea Învierii Domnului din 2022: pregătirea pentru întâlnirea cu Isus prin “convertirea la ascultare, la realitate și la spiritualitate”.

face din propria viață un timp “plin”, adică pregătit pentru o întâlnire personală cu Isus: iată ce ne amintește în fiecare an perioada Postului Mare, care ne ajută să trăim misterul pascal al lui Cristos mort și înviat. Postul din 2022 aduce încă multe speranțe amestecate cu suferințe din cauza pandemiei care a afectat lumea în ultimii doi ani și, de aceea, este un moment deosebit de propice pentru convertire, în acest caz triplă: convertire la ascultare, la realitate și la spiritualitate. Mesajul episcopatului italian destinat pregătirii pentru sărbătoarea Învierii Domnului este "un îndemn la o triplă convertire, urgentă și importantă în această fază a istoriei, în special pentru Bisericile din Italia: convertirea la ascultare, la realitate și la spiritualitate”.

Convertirea  la ascultare

Pandemia este un moment de ascultare. Este un moment în care trebuie să ascultăm vocea experților care subliniază cât de failibilă este știința, dar este, de asemenea, un moment în care trebuie să-i ascultăm pe cei mici și, în special, pe copiii și adolescenții care au suferit multe privațiuni din cauza pandemiei de Covid. Ascultarea celor mici, a celor din urmă, se dovedește, de asemenea, deosebit de valoroasă, deoarece reproduce întocmai stilul lui Isus. Nu în ultimul rând, ascultarea strigătelor preoților și cateheților parohiali, care își văd diminuată participarea la activitățile și la viața Bisericii în comparație cu perioada precedentă pandemiei. Însă, ascultarea la care suntem invitați trebuie să fie întotdeauna o ascultare empatică, participativă, care să comunice un nivel maxim de atenție față de celălalt. În Biblie, Dumnezeu este cel care ascultă cel dintâi strigătul poporului Său suferind, fiind mișcat și plin de compasiune. Apoi, iubirea aproapelui, prin ascultarea suferinței celuilalt este imperativul adresat credinciosului, care răsună și pe buzele lui Isus ca fiind prima și cea mai mare dintre porunci.

Convertirea la realitate

Ce este “plinătatea timpului”? Dumnezeu a recunoscut-o în perioada istorică în care l-a trimis pe Isus să se întrupeze în lume, și tocmai prezența Fiului printre noi dovedește definitiv cât de importantă este realitatea noastră istorică în ochii Tatălui. Ancorarea în realitatea istorică este fundamentală pentru creștini: înseamnă să asculți de prezent fără să te abandonezi regretelor sau să cedezi în fața fricii. Caracteristica creștinului este, așadar, perseverența: credința nu este o baghetă magică; ea evită scurtăturile și simplificările și binecuvântează răbdarea creștină. Creștinul autentic rămâne neclintit în angajarea sa, cu ochii ațintiți asupra binelui comun și nu asupra avantajelor egoiste sau partizane. Nu a fost aceasta “răbdarea lui Cristos" (2 Tesaloniceni 3:5), exprimată în cel mai înalt grad în misterul pascal? Oare nu aceasta a fost voința sa statornică de a iubi omenirea fără să se plângă și fără să se cruțe pe sine (cf. Ioan 13,1)? În calitate de comunitate creștină, dar și de credincioși individuali, trebuie să ne însușim timpul prezent cu răbdare și respect față de realitate.

Convertirea la spiritualitate

A înțelege “plinătatea timpului” înseamnă, de asemenea, a înțelege acțiunea Spiritului Sfânt în timp, ceea ce îl face întotdeauna să fie un timp “oportun”. A fi protagoniști ai propriului timp din punct de vedere creștin înseamnă, așadar, a-l trăi prin credința în Tatăl milostiv, prin caritate față de cei din urmă și prin speranța într-o reînnoire interioară a oamenilor. Iată, așadar, că sărbătoarea Paștelui și pregătirea pentru sărbătoarea Învierii Domnului prin Postul Mare înseamnă să reconsiderăm istoria din perspectiva iubirii, chiar dacă aceasta înseamnă să ne asumăm crucea proprie și a celorlalți, dar și să ne dispunem pentru a-l urma pe Cristos într-un mod nou: profitând de orice ocazie pentru a arăta tuturor cât de mare este iubirea Tatălui față de umanitate.



Sursa:vaticannews.va.ro