În societatea superinformată în care trăim, problema ”nu este cum să afli mesajul de sens care te interesează ci cum să-l decodifici. Cu alte cuvinte, cum să-l recunoști ca important și semnificativ pentru tine, pornind de răspunsurile multiple pe care le primești”: a spus preotul iezuit Antonio Spadaro, directorul revistei iezuiților ”La Civiltà Cattolica”, intervenind luni după amiază la întâlnirea episcopilor responsabili cu mass-media din cadrul respectivelor Conferințe Episcopale din țările europene, în desfășurare zilele acestea la Atena.
Reuniunea a fost convocată de Comisia pentru Comunicații Sociale a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, pe tema ”Comunicarea ca întâlnire, între autenticitate și concretețe”.
Rețeaua Internet, a spus pr. Spadaro preluat de agenția SIR, ”nu este un simplu instrument”, ci ”un ambient și o experiență” care ”devine din ce în ce mai mult parte integrantă, de o manieră fluidă, din viața de fiecare zi”. Este mai degrabă ”un țesut care conectează experiențele umane” și, fiind în sine o experiență, ”devine unul din modurile obișnuite pe care omul le are la îndemână pentru a-și exprima cu naturalețe propria spiritualitate”.
De aici, întrebarea spontană dacă Internetul este o modalitate în care este posibil să vestești și să trăiești Evanghelia. Adevărata provocare pentru Biserică, a încheiat pr. Spadaro, ”este asumarea unei forme tot mai comunicative și participative”, pentru că a comunica în web ”nu mai înseamnă doar a transmite ci mai ales a împărtăși cu ceilalți”.
Sursa:ro.radiovaticana.va