Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Vizita PS Claudiu în parohia “Sfântul Profet Ilie” din Cluj-Napoca

 
FOTO/VIDEO: Vizita PS Claudiu în parohia “Sfântul Profet Ilie” din Cluj-Napoca
  • 26 Iul 2021
  • 2357

Hramul bisericii “Sfântul Profet Ilie Tesviteanul”. Vizita Preasfințitului Claudiu în Parohia Cluj-Zorilor II

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie, duminică 25 iulie 2021, în biserica “Sfântul Profet Ilie Tesviteanul” din cartierul Zorilor (str. Observatorului, nr. 50), Cluj-Napoca, cu ocazia serbării hramului micii biserici de lemn a Parohiei Cluj – Zorilor II. La sosire, Ierarhul a fost întâmpinat de pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I. De asemenea, a spus bun venit Preasfinției Sale și pr. Călin Sechelea, păstorul acestei parohii, care are și funcțiunea de responsabil spiritual al Grupului “Iuliu Hossu”, Cluj-Napoca, din Asociația Cercetașii Munților. Astfel, în fața micuței biserici de lemn din cart. Zorilor erau și tineri cercetași în uniformele lor de culoare albastră. PS Claudiu a venit însoțit de secretarul Preasfinției Sale, ipodc. Mihai Radu Andrei.

Purtând racla cu relicvele Arhiereului Iuliu Hossu, Fericit Episcop martir, Preasfințitul a intrat în biserică unde se aflau deja credincioși. O parte dintre cei prezenți au asistat la Sfânta Jertfă Liturgică din curte, unde erau instalate copertine, pentru a-i feri de razele prea calde ale soarelui. Sfânta Liturghie a fost celebrată apoi în sfântul locaș mic, dar deosebit de primitor. Corul parohiei condus de Cristina Sechelea a cântat, mai înainte de începutul celebrării, imnul Episcopilor martiri. Prezența și cu acest prilej a moaștelor Episcopului Iuliu Hossu a fost izvor de har, semn al sfințeniei și al chemării la sfințenie pentru toți. A concelebrat la masa Sf. Altar și pr. Iulian Serafim Vescan, diaconi fiind Vlad Pupăză și Rareș Urian.

Cuvântul de învățătură – în Duminica vindecării celor doi îndrăciți din Gadara – pe baza Evangheliei Sf. Matei, cap. 8, a îndemnat la a-i spune «da» lui Dumnezeu, singurul care are puterea de a elibera de rău, de a împlini viața umană, de a o trece dincolo de vremelnicie, în Împărăția cerurilor, unde nu este durere și întristare. Preasfinția Sa a vorbit despre cât de necesar este un bun discernământ, dată fiind subtilitatea în care pot apărea capcanele răului. Preasfinția Sa a vorbit și de actualitatea Evangheliei, a cuvântului lui Dumnezeu viu și lucrător zi de zi. Pentru că “nu ascultăm cuvântul Evangheliei să ne minunăm pentru lucruri care s-au întâmplat acum câteva mii de ani; ascultăm cuvântul lui Dumnezeu pentru a înțelege că Dumnezeu este același și atunci, și acum; și, că aceeași putere se manifestă și în evanghelie, și în viața noastră. Există o putere a cuvântului lui Dumnezeu, dar există o rezistență în fața căreia Dumnezeu se oprește. Și acest zid, care oprește puterea lui Dumnezeu este libertatea noastră.”

Privind la fragmentul evanghelic citit, Ierarhul a spus: “cât de minunat începe Evanghelia de astăzi: vedem cum Isus vine în viața noastră ca să ne elibereze. El ne dă adevărata libertate. Dar întotdeauna respectă libertatea noastră”. A arătat cum, dacă demonii, fiind nevoiți să îi elibereze pe cei doi demonizați, I-au cerut Mântuitorului să îi lase să meargă în porci, și oamenii din acele ținuturi, ale gadarenilor, i-au cerut să plece de la ei, iar Domnul a plecat, le-a ascultat cererea. A spus: “Este istoria vieții noastre, iubiți credincioși, istoria sufletului nostru. Dacă am fi indignați, privindu-i pe acei locuitori, să privim la sufletele noastre, fiindcă noi ne regăsim în Evanghelia de astăzi. Iubiți credincioși, Evanghelia întotdeauna este despre noi. Întotdeauna Dumnezeu ne vorbește pentru a ne sensibiliza, nu pentru a ne face să ne simțim vinovați, nu pentru a ne culpabiliza, ci pentru a ne trezi la dreptate.” Pentru că, și noi, chiar fiind creștini, chiar dacă mergem la biserică, “în fiecare zi putem să îi spunem lui Dumnezeu: «da, vino în viața noastră» sau, «pleacă de la noi»! Și, în mod paradoxal, chiar și noi, creștinii, îi spunem lui Dumnezeu: «pleacă de la noi».”

PS Claudiu a invitat la a se urma calea spre lumină, spunând «da» doar Împărăției lui Dumnezeu, și astfel, credinciosul creștin va intra în bucuria deplină, în iubirea lui Dumnezeu, care nu a venit să contabilizeze păcatele, ci să moară pe Cruce pentru fiecare om. De aceea, a îndemnat: “Să credem în Crucea Mântuitorului. Să credem în sacrificiul Său. Să credem în iubirea Lui pentru noi. Aceasta este misiunea și viața creștinului dincolo de obișnuințe, dincolo de ritualuri, să vedem viața, să vedem prezența vie a Mântuitorului în viața noastră.” După alegerile și credința fiecăruia, lui Dumnezeu, “noi îi deschidem, sau îi închidem porțile sufletului nostru. Și, de cele mai multe ori, iubiți credincioși, în viața acestei lumi, le ținem închise. Acel strigat al Sfântului Ioan Paul al II-lea: «Deschideți larg porțile lui Isus!», «Nu vă temeți!», este mai prezent astăzi ca oricând. Trăim într-o lume în care frica este omniprezentă: frica de pandemie, frică de războaie, frică de crize, frică de orice… Parcă totul este apocaliptic în jurul nostru. Și, de aceea, mai ales într-o astfel de lume trebuie să ne aducem aminte că noi Îl urmăm pe Stăpânul acestei lumi, pe stăpânul Universului, pe Creatorul nostru, care are o putere asupra tuturor.”

Ierarhul a încheiat invocând și exemplul Sfântului Proroc Ilie, protectorul acestei parohii și biserici: “Aveți un hram extrem de important, pe Sfântul Ilie, care își manifestă credința lui: oprește ploaia și face să vină ploaia; face să vină foc din cer; se luptă cu falși preoți ai lui Baal. Suntem datori să continuăm misiunea lui Ilie în lumea de astăzi. Fiecare dintre noi avem de dat mărturia noastră. Prin viața noastră trebuie să mărturisim despre Evanghelie. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim în acest sens cu adevărat creștini.” După Sf. Liturghie, PS Claudiu a făcut rugăciunea către Episcopii martiri. Pr. Călin Sechelea a mulțumit apoi Preasfinției Sale pentru celebrare, spunând: “este o mare bucurie atunci când Păstorul vine în mijlocul nostru, este o sărbătoare a plinătății Bisericii și mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această bucurie”. A mulțumit și tuturor celor care s-au dedicat pentru ca sărbătoarea să fie frumoasă: curatorilor, credincioșilor, cercetașilor munților.

A menționat că există un obicei în parohie, acela de a-i sărbători pe cei care au aniversări. Și, “fiind sărbătoarea parohiei, suntem și noi cu toții sărbătoriți”. Dar în această zi, un moment sărbătoresc special a fost pregătit pentru Preasfințitul Claudiu, care a avut, la 22 iulie, ziua nașterii și, la 23 iulie, pe cea a hirotonirii. De aceea s-a cântat “La mulți ani” pentru toți sărbătoriții, mai ales pentru PS Claudiu. De asemenea, cu prilejul zilei hirotonirii, a fost dedicată Preasfințitului cântarea: “Preot în veac ești tu”. Din partea comunității parohiale, pr. Călin a oferit Ierarhului un triptic: “o icoană a Mântuitorului, care are incluse și icoanele Profetului Ilie și pe cea a Profetului Ezechiel – în sărbătoarea căruia ați avut hirotonirea”.

Preasfinția Sa a mulțumit tuturor, preotului, corului, spunând că în acest fel și-a sărbătorit încă o dată ziua de naștere și ziua de hirotonire. “Așa se face într-o familie și Biserica este o familie. Dar nu m-ați sărbătorit pe mine, sau pe cei care poartă numele Prorocului Ilie, ci ne-am sărbătorit pe fiecare dintre noi. Pentru că suntem cu adevărat familia lui Dumnezeu și aceasta trebuie să descoperim în fiecare zi: că suntem iubiți, suntem fiii și fiicele Domnului.” A adăugat: “Am venit, ca și în fiecare parohie pe care am vizitat-o până acum, și cu Fericitul Cardinal Iuliu Hossu. Relicvele sale sunt purtate din parohie în parohie pentru a ne aduce aminte de darul primit de Biserica noastră, acela al Martirilor, și pentru a ilustra în mod concret Evanghelia de astăzi: cum trebuie să spunem «da!» lui Dumnezeu și «nu!», împărăției acestei lumi, exact cum au făcut Episcopii noștri.”

“Fericitul Episcop martir Iuliu Hossu avea demnitatea, și umană și ecleziastică, în această lume și putea foarte ușor să și-o păstreze. Trebuia să spună doar un mic «da» acestei lumi și să facă un pas din Biserica Catolică în afară. Era foarte tentantă această propunere, această ispită. Dar, nu doar el, ci toți Episcopii noștri martiri au rostit împreună cu el: «credința noastră este viața noastră!», și, astfel, ne-au dat un exemplu concret despre cum trebuie să discernem propunerile acestei lumi, toate în funcție de credință. Prezența relicvelor, a moaștelor Episcopului martir Iuliu Hossu să ne fie tărie și în alegerile pe care în fiecare zi trebuie să le facem, fiecare dintre noi, pentru a rămâne în familia lui Dumnezeu, în Împărăția Cerurilor.” A urmat, în curtea bisericii, o agapă fraternă oferită de comunitatea parohiei Cluj – Zorilor II, pentru ca toți cei prezenți să se bucure de comuniunea dintre ei.

Album foto: aici
Video: aici

imagine

imagine

imagine

 
 

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro