Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Misionari ucişi în anul 2020

 
Misionari ucişi în anul 2020
  • 02 Ian 2021
  • 1804

„Este dureros de amintit că, în acest moment, există mulţi creştini care îndură persecuții în diferite zone ale lumii şi trebuie să sperăm şi să ne rugăm ca suferința lor să fie oprită cât mai curând. Sunt atâția: martirii de astăzi sunt mai mulţi decât martirii din primele secole. Să exprimăm acestor fraţi şi surori apropierea noastră: suntem un singur trup şi acești creştini sunt membre sângerânde ale trupului lui Cristos care este Biserica”. 

Papa Francisc

MISIONARII UCIŞI ÎN ANUL 2020

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – În anul 2020, conform informaţiilor adunate de Agenția Fides, au fost uciși în lume 20 de misionari: 8 preoţi, 1 călugăr, 3 călugăriţe, 2 seminariști, 6 laici. Conform repartiţiei continentale, anul acesta numărul cel mai ridicat se înregistrează din nou în America, unde au fost uciși 5 preoţi şi 3 laici (8). Urmează Africa, unde au fost uciși 1 preot, 3 călugăriţe, 1 seminarist, 2 laici (7). În Asia au fost uciși 1 preot, 1 seminarist şi 1 laic. În Europa 1 preot şi 1 călugăr. În ultimii 20 de ani, din 2000 până în 2020, au fost uciși în lume 535 lucrători pastorali din care 5 episcopi.

Continuând slujirea sa de a aduna informațiile referitoare la misionarii uciși în decursul anului, Agenția Fides foloseşte termenul „misionar” pentru toţi botezaţii, conştienţi că „în virtutea Botezului primit, fiecare membru al poporului lui Dumnezeu a devenit discipol misionar. Fiecare botezat, oricare ar fi funcţia sa în Biserică şi gradul de instruire a credinţei sale, este un subiect activ de evanghelizare” (EG 120). De altfel, lista anuală de la Fides de mult timp nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci încearcă să înregistreze toţi botezaţii angajaţi în viaţa Bisericii morţi în mod violent, nu în mod expres „din ură faţă de credinţă”. Pentru aceasta se preferă să nu folosească termenul „martiri”, decât în semnificaţia sa etimologică de „martori”, pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei, propunându-i, după o examinare atentă, pentru beatificare sau canonizare.

Şi în 2020 mulţi lucrători pastorali au fost uciși în timpul tentativelor de răpire sau de furt, săvârșite cu ferocitate, sau au fost obiect de sechestrare, sau au fost implicați în împuşcături sau acte de violență în contextele în care lucrau, marcate de sărăcie economică şi culturală, degradare morală şi ambientală, unde violenţa şi samavolnicia sunt reguli de comportament, în totală lipsă de respect faţă de viaţă şi faţă de orice drept uman. Niciunul dintre ei n-a făcut întreprinderi sau acțiuni eclatante, ci pur şi simplu a împărtășit aceeaşi viaţă zilnică a celei mai mari părţi din populaţie, ducând mărturia sa evanghelică drept semn de speranţă creştină.

Amintind de audiența generală din 2 decembrie, a patruzecea aniversare a morții celor patru misionare din America de Nord, ucise în El Salvador, unde au fost răpite, violate şi asasinate de un grup de paramilitari, papa Francisc a spus: „Prestau slujirea lor în El Salvador în contextul războiului civil. Cu angajare evanghelică şi riscând meri pericole duceau mâncare şi medicamente celor evacuați şi ajutau familiile mai sărace. Aceste femei au trăit credinţa lor cu mare generozitate. Sunt un exemplu pentru toţi de a deveni discipoli misionari fideli”.

Aceasta este cheia de lectură cu care pot fi considerate evenimentele pământești ale misionarilor uciși: parohi care împărtăşeau tot ceea ce aveau cu oamenii încredințați îngrijirii lor, loviți de tâlhari disperați în căutarea a cine ştie ce comoară ascunsă în biserică, sau victime ale uneia din persoanele marginalizate cărora le dedicau fiecare zi din viaţa lor; călugăriţe angajate în educaţia tinerelor generații, agresate în timp ce îşi desfășurau activitatea lor sau care nu au ezitat să-şi riște viaţa lor numai să-i salveze pe tinerii încredințați lor; sau tinerii, chiar copile, care împărtăşeau angajarea creştină cu entuziasm şi convingere, în situaţii de violență oarbă care nu țin cont de vârstă; cateheţi laici angajați să fie făcători de pace şi martori ai credinţei în rândul comunităţilor răspândite în zonele cele mai greu accesibile. O aluzie aparte merită mărturia luminoasă a seminaristului de optsprezece ani răpit în Nigeria, unde lipsa de siguranță şi sechestrele sunt la ordinea zilei, care a fost ucis pentru că, după asasinul său, „continua să predice Evanghelia lui Isus Cristos” răpitorilor săi. Toţi aceştia au trăit prestând slujirea lor cu generozitate şi dăruire, în tăcere, fără a privi la riscuri şi cu atât mai puţin la orare „de muncă”, numai să-i ajute pe cei care aveau nevoie: să fie cu adevărat „un exemplu pentru toţi de a deveni discipoli misionari fideli”.

La lista redactată anual de Fides trebuie adăugată alta, mult mai lungă, care cuprinde lucrători pastorali sau simpli catolici agresați, bătuți, tâlhăriţi, amenințați, sechestraţi, uciși, precum şi cea a structurilor catolice în slujba întregii populaţii, asaltate, vandalizate sau prăduite. Dintre multe aceste evenimente probabil nu se va afla niciodată, însă este sigur că în orice colț al planetei astăzi încă mulţi suferă şi plătesc cu viaţa credinţa lor în Isus Cristos. „Martirii de astăzi sunt mai mulţi decât martirii din primele secole. Să exprimăm acestor fraţi şi surori apropierea noastră: suntem un singur trup şi acești creştini sunt membre sângerânde ale trupului lui Cristos care este Biserica”, a subliniat papa Francisc la audiența generală din 29 aprilie.

Pe drumul Bisericii, încă de la protomartirul Ștefan, sângele vărsat de creştini a fost considerat mereu aliment şi sprijin pentru întreaga comunicate, izvor de inspirație şi de viaţă, şi acest lucru continuă să-l facă de-a lungul secolelor. „Martiriul este cea mai mare mărturie de credinţă, pentru că îl reproduce fidel pe Cristos, dându-şi propria viaţă în aşa fel încât alţii să poată avea viaţă din belșug”, a subliniat Conferința Episcopală din El Salvador, convocând Anul Jubiliar al Martirilor, la 40 de ani de la martiriul sfântului Oscar Arnulfo Romero, cu intenția de a-i comemora pe martirii naționali: pr. Rutilio Grande, sfântul Oscar Arnulfo Romero, pr. Cosme Spessotto. „Martirii şi-au dat viaţa şi ne însoțesc în pelerinajul nostru de credinţă. Vrem să auzim glasul lor şi în acelaşi timp vrem să facem să răsune acel glas”, au scris episcopii.

În acest an 2020, biciuit de pandemia de Coronavirus, nu putem uita că „printre membrele sângerânde ale trupului lui Cristos” trebuie număraţi sutele de preoţi şi de călugăriţe, capelani de spitale, lucrători pastorali din lumea sanitară, precum şi episcopi, care au decedat în timpul slujirii lor, dedicându-se pentru a ajuta pe cei care au fost loviți de această boală în locurile de îngrijire sau pentru a nu reduce activitatea lor. Preoţii sunt a doua categorie după medicii care au plătit mai mult în Europa tributul său Covidului. Conform unui raport parțial al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, de la sfârşitul lui februarie până la începutul lui septembrie 2020 au murit în continent din cauza Covidului cel puţin 400 de preoţi. Între aceştia nu sunt puțini misionarii şi misionarele care după ce au trăit ani lungi în țări de misiune vestind Evanghelia lui Isus Cristos, au murit loviți de virus, care a înfrânt fizicul lor, uzat de o viaţă petrecută în mare parte printre privaţiunile şi dificultățile din misiuni.

(SL) (Agenția Fides 31/12/2020)

 

 

 

PANORAMA CONTINENTELOR

 

AMERICA

În America au fost uciși 5 preoţi şi 3 laici (8)

În Nicaragua (3) au fost uciși de violenţa care domină ţara trei tineri: Lilliam Yunielka şi Blanca Marlene González, două surori de 12 şi 10 ani, ucise brutal la 15 septembrie, care făceau parte din Opera Pontificală a Copilăriei şi Adolescenței Misionare; tânărul Bryan José Coronado Zeledon, 17 ani, muzician şi apartenent la Pastoraţia Cristo Joven de la catedrala din Matagalpa, găsit mort pe malul lui Rio Grande la 19 septembrie.

În Argentina (2) preotul Oscar Juárez a fost găsit mort la 15 iulie, în interiorul parohiei sale, datorită unei tentative de furt; şi preotul Jorge Vaudagna, cunoscut ca „padre Coqui”, a fost găsit mort în seara de 27 octombrie, ucis armă de foc.

În El Salvador (1) părintele Ricardo Antonio Cortez a fost asasinat cu armă de foc la 7 august în timpul unui schimb de focuri petrecut de-a lungul străzii.

În Brazilia (1) părintele Adriano da Silva Barros a fost sechestrat şi găsit fără viaţă la 14 octombrie, victimă a unei răpiri.

În Venezuela (1) preotul José Manuel de Jesus Ferreira a fost ucis la 20 octombrie cu armă de foc în timpul unei răpiri.

AFRICA

În Africa au fost uciși 1 preot, 3 călugărițe,  1 seminarist, 2 laici (7).

În Nigeria (3) laicul Augustine Avertse, responsabil al comunităţii catolice din Saint Augustine, în Keana Local Government Area din statul Nasarawa, în centrul Nigeriei, a fost ucis în timpul unui asalt la 20 ianuarie; la 1 februarie 2020 a fost găsit trupul seminaristului Michael Nnadi, care a fost răpit împreună cu alți patru seminariști din Seminarul Mare „Bunul Păstor” din Kakau; sora Henrietta Alokha, director al Bethlehem Girls College, în zona Abule Ado, la Lagos, la 15 martie a fost învăluită de flăcări după ce s-a străduit să-i salveze pe toţi studenţii.

În Africa de Sud (1) părintele Jozef (Jef) Hollanders, de la Misionarii Oblaţi ai Mariei Neprihănite (OMI), a fost ucis în timpul unei răpiri în parohia din orașul Bodibe, în provincia nord-vestică a Africii de Sud, în noaptea de duminică 12 ianuarie.

În Burkina Faso (1) un catehet laic a fost ucis împreună cu un grup de persoane de credințe diferite, în timpul asaltului jihadist din 16 februarie în satul Pansi, în nordul lui Burkina Faso.

În Gabon (1) sora Lydie Oyanem Nzoughe, care şi-a dedicat viaţa ca să-i primească pe bătrânii abandonați în Centre d’accueil Fraternité Saint Jean la Libreville, a fost agresată şi asasinată în noaptea dintre 19 şi 20 martie.

În Zambia (1) sora Matilda Mulengachonzi, din congregația Micile Slujitoare ale Mariei Neprihănite (LSMI), rănită împreună cu o altă soră în seara de 24 august, în asaltul la parohia în care prestau slujire în Zambia, a murit duminică 25 octombrie din cauza rănilor.

ASIA

În Asia au fost uciși 1 preot, 1 seminarist şi 1 laic (3).

În Filipine (1) pr. Nomer de Lumen a fost găsit mort, ucis de armă de foc, la 9 septembrie, în camera sa din casa parohială a bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Taytay, în provincia Rizal, aproape de Manila, unde era vice-paroh.

În Indonezia (2) Rufinus Tigau, catehet catolic din dieceza de Timika (în provincia Papua), a fost ucis cu armă de foc de membrii unei operațiuni comune de armată şi poliție indoneziene, la 26 octombrie; trupul fără viaţă al seminaristului Zhage Sil, a fost găsit într-o groapă la Jayapura, oraș din Papua indoneziană, în seara de 24 decembrie 2020.

EUROPA

În Europa au fost uciși 1 preot şi 1 călugăr (2)

În Italia (2) pr. Roberto Malgesini a fost asasinat la Como la 15 septembrie de un sinistrat cu probleme psihice, printre mulții săraci cărora le era dedicat; fratele Leonardo Grasso, de la Camilliani, a murit în dimineața de 5 decembrie, în incendiul de natură premeditată care a distrus sediul comunităţii de recuperare pentru dependenți de droguri şi bolnavi de SIDA pe care o conducea la Riposto, în Catania.

 

 

DATE BIOGRAFICE ŞI CIRCUMSTANŢELE MORŢII

Agenţia Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

 

Pr. Jozef (Jef) Hollanders, de la Misionarii Oblaţi ai Mariei Neprihănite (OMI), a fost ucis în timpul unei răpiri în parohia din orașul Bodibe, aproape de Mahikeng, în provincia nord-vestică a Africii de Sud, în noaptea de duminică 12 ianuarie 2020. Trupul său a fost descoperit luni după-amiază de un enoriaş. Pr. Jeff a fost găsit legat la mâini şi picioare, cu o funie în jurul gâtului, mort din cauza unui infarct sau a ştrangulării, victimă a unei tentative de răpire. Conform mons. Phalana, episcop de Klerksdorp, în a cărui jurisdicție se afla Bodibe, „toţi știau că nu avea bani. A slujit o comunitate săracă. A folosit fiecare bănuţ pe care l-a avut vreodată pentru poporul său. A dat tot ceea ce avea”. Pr. Hollanders era „plin de entuziasm, viaţă şi dăruire”, vorbea fluent afrikaans şi tswana, o limbă bantu vorbită în Africa de Sud şi Botswana. S-a născut în Belgia la 4 martie 1937. A depus primele voturi ca oblat la 8 septembrie 1958 şi a fost hirotonit preot la 26 decembrie 1963. A ajuns în Africa de Sud la 31 ianuarie 1965, unde a petrecut 55 de ani de viaţă misionară deplină şi intensă.

(Agenţia Fides 16/1/2020)

 

În dimineața zilei de 20 ianuarie 2020, câţiva bandiți, probabili păstori Fulani, au asaltat comunitatea din Abebe, trăgând la întâmplare. În împuşcături a murit Augustine Avertse, responsabilul comunităţii locale din Saint Augustine, în Keana Local Government Area din statul Nasarawa, în centrul Nigeriei, împreună cu tatăl, Akaa’am Avertse, şi cu alte două persoane. Unul din cei doi supraviețuitori, rănit, a afirmat că atacul n-a fost provocat, deoarece nu a existat niciodată vreo formă de neînţelegere între membrii comunităţii şi păstorii Fulani care trăiau în zonă.

(Agenţia Fides 22/1/2020)

 

La 1 februarie 2020, Excelența Sa Mons. Matthew Hassan Kukah, episcop de Sokoto, în Nigeria, a anunțat găsirea trupului lui Michael Nnadi, cel mai tânăr dintre cei patru seminariști care în noaptea de 8 ianuarie au fost răpiți de oameni înarmați din Seminarul Mare „Bunul Păstor” din Kakau, în statul Kaduna, în nord-vestrul Nigeriei. Ceilalți 3 seminariști au fost eliberați la 18 şi 31 ianuarie. Mustapha Mohammed, arestat după aceea cu acuza că este asasinul lui Michael Nnadi, a dat un interviu în care şi-a asumat responsabilitatea crimei, pentru că, după relatarea sa, tânărul seminarist „continua să predice Evanghelia lui Isus Cristos” răpitorilor săi. Mustapha, 26 de ani, care a fost identificat drept lider al unei bande de 45 de membri dedicate să tâlhărească automobilişti, a elogiat totuşi „curajul excepțional” al lui Nnadi şi a afirmat că seminaristul „îi spunea să părăsească acea cale a răutății, altminteri risca să moară”.

(Agenţia Fides 13/1/2020; 21/1/2020; 3/2/2020; 4/5/2020)

 

Catehetul Philippe Yarga a fost ucis împreună cu un grup de persoane de credințe diferite, în timpul asaltului jihadist petrecut duminică 16 februarie 2020 în satul Pansi, situat nu departe de Sebba, în provincia Yahgha, în nordul lui Burkina Faso. Între cele 24 de persoane ucise, catehetul catolic era unul din primii cateheţi trimiși în misiune când a fost întemeiată dieceza de Dori care corespunde grosso modo părţii Sahel din Burkina Faso. Ca urmare a atacului a fost decis să se închidă şi parohia din Sebba. Dieceza de Dori, care acoperă un teritoriu enorm în care catolicii sunt circa 2% din populaţie, are 6 parohii, din care 3 au fost închise din cauza asalturilor jihadiştilor. Clerul a fost a fost adunat la Dori aşa ca şi cateheţii, împreună cu familiile lor.

(Agenţia Fides 17/2/2020; 20/2/2020)

 

Sora Henrietta Alokha, director al Bethlehem Girls College, în zona Abule Ado, în Lagos, este printre victimele exploziei petrecute duminică 15 martie 2020. În timp ce se celebra sfânta Liturghie în școală, a avut loc o explozie puternică şi a izbucnit un incendiu violent care a vătămat grav locuințe şi clădiri din împrejurimi. Sora Henrietta s-a străduit imediat pentru a ajuta studentele ca să se salveze, însă când a fost momentul său de a părăsi localurile, a fost cuprinsă de flăcările şi răsturnată de prăbușirea edificiului. Arhiepiscopul de Lagos, Alfred Adewale Martins, a afirmat că sora Henrietta „a plătit prețul suprem al oferirii sale pentru a asigura siguranța celor peste 300 de studenți aflați sub responsabilitatea sa”. Toţi studenţii din școală sunt teferi şi nevătămați, numai câţiva au avut răni ușoare. Sora Henrietta aparţinea Congregației Sisters of the Sacred Heart (SSH), primul ordin călugăresc indigen în regiune Mid-West din Nigeria, întemeiat de mons. Patrick Ebosele Ekpu la 6 aprilie 1975.

(Agenţia Fides 17/3/2020)

 

În noaptea dintre 19 şi 20 martie 2020 a fost agresat şi asasinată în timp ce se afla în camera sa sora Lydie Oyanem Nzoughecare îşi dedicase viaţa să primească şi să aibă grijă de bătrânii abandonați de familiile lor, săraci şi fără locuință, în Centre d’accueil Fraternité Saint Jean la Librevile, pe care-l conducea. Câteva obiecte personale şi automobilul călugăriței au dispărut. Autorul delictului s-a predat după aceea: este o persoană care făcea mici munci pentru casă. Centrul de primire Fraternité Saint Jean, condus de sora Lydie, se află în Valleé Sainte Marie la Libreville, sub catedrala „Stăpâna Noastră a Celei Ridicate la Cer”, nu are finanţări publice. Primeşte bătrânii bolnavi şi abandonați, însoțindu-i cu iubire şi dăruire până la sfârşitul vieţii lor. Sora Lydie, care aparține congregației călugărești autohtone Religieuses de Sainte Marie, a fost şi fondatoarea lui Mouvement eucharistique des Jeunes (MEJ Gabon).

(Agenţia Fides 23/3/2020)

 

Preotul Oscar Juárez a fost găsit mort de un responsabil de curățenie, miercuri 15 iulie 2020, în interiorul bisericii „Sfântul Martin de Porres”, în capitala provinciei Tucumán, în Argentina, unde era paroh din 2004. Faptul criminal a avut loc printr-o tentativă de furt. „Credem că această pierdere dureroasă face parte din numeroasele fapte de nesiguranță pe care le trăim la Tucumán”, afirmă comunicatul arhidiecezei. Părintele Oscar Juárez, preot din clerul secular, s-a născut la 6 februarie 1953 la San Miguel de Tucumán şi a fost hirotonit preot la 17 martie 1979. A fost profesor în Seminar şi la Institutul Superior de Cultură Religioasă, apoi a desfășurat slujirea sa în diferite parohii.

(Agenția Fides 16/7/2020)

 

Rectorul Seminarului Mare din Santiago de Maria din Zacatecoluca, El Salvador, părintele Ricardo Antonio Cortez, a fost asasinat cu armă de foc la 7 august 2020, în timpul unui schimb de focuri petrecut la kilometrul 80 de pe autostrada El Litoral, care leagă San Salvador cu diferite localități din departamentul La Paz (centru) şi din zona de coastă estică. El Salvador este considerată una din țările cele mai violente din lume unde se înregistrează cele mai înalte numere de omucideri. Crimele sunt atribuite îndeosebi bandele Mara Salvatrucha (MS13) şi Barrio 18.

(Agenţia Fides 8/8/2020)

 

Părintele Nomer de Lumen, preot catolic din dieceza de Antipolo, sufragană a arhidiecezei de Manila (Filipine), a fost găsit mor ucis de armă de foc în camera sa, la 9 septembrie 2020. Avea 32 de ani. Trupul fără viaţă al părintelui De Lumen, vicar parohial al bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” la Taytay, în provincia Rizal, aproape de Manila, a fost găsit în camera sa pe la ora 15.45 de un colaborator pastoral care a chemat poliția. Un revolver şi două cartuşe au fost găsite la scena crimei. Preoţi, călugări şi laici au exprimat afect şi apreciere faţă de pr. Nomer pe social  media: „Este vorba de o gravă pierdere pentru comunitatea noastră: un preot tânăr şi valoros care a dat aşa mult şi încă putea să dea operei pastorale şi misionare”. Hirotonit preot de puţin timp, a fost numit vicar parohial în parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” la Taytay în decembrie 2019. Era şi director al Comisiei pentru Comunicații Sociale a diecezei de Antipolo.

(Agenţia Fides 11/9/2020)

 

Părintele Roberto Malgesini a fost asasinat la Como la 15 septembrie de un sinistrat cu probleme psihice. Preotul, 51 de ani, originar din Valtellina, a fost ucis în centrul orașului, la mică distanță de parohia „San Rocco”, unde era colaborator. Agresiunea ar fi avut loc puţin după ora 7.00, preotul a fost lovit la coloană cu un cuțit, găsit după aceea, asasinul s-a predat. Părintele Roberto era cunoscut ca „preotul celor din urmă”, deoarece se dedica îndeosebi să-i asiste pe sinistraţi, migranţi şi marginalizați.

(Agenţia Fides 15/9/2020)

 

Lilliam Yunielka şi Blanca Marlene Gonzáles, două surioare de 12 şi 10 ani, au fost ucise cu brutalitate la 15 septembrie în Nicaragua. Făceau parte din Opera Pontificală a Copilăriei şi Adolescenței Misionare din Nicaragua (IAM), din comunitatea Lisawe, parohia „Duhul Sfânt” din Mulukuku. Conform mamei, cea mai mare dintre cele două fiice deja îndurase abuzuri în trecut, care au fost denunțate fără niciun rezultat. Mons. Pablo Schmitz Simon, episcop al diecezei de Bluefields şi administrator apostolic al diecezei de Siuna a declarat: „Fapte ca aceasta reflectă societatea pe care am construit-o până astăzi: o societate violentă şi masculină şovinistă care nu respectă viaţa, care nu se îngrijește de fete şi băieți, care face ca femeile să fie şi mai crunt lipsite de apărare şi în pericol, mai ales femeile sărace, mamele singure, tinere, adolescente şi fete. În faţa unei aşa barbarii, îmi unesc glasul meu cu toate glasurile care strigă dreptate, reafirm angajarea noastră şi încurajez diferitele comunităţi parohiale din Siuna să realizeze acțiuni care să susțină femeile din comunitățile noastre, să se îngrijească de ele, să le protejeze şi să denunțe orice fapt care pune în pericol integritatea lor fizică, psihologică şi spirituală”.

 

Trupul fără viaţă al tânărului Bryan José Coronado Zeledon, 17 ani, muzician şi apartenent la Pastorale Cristo Joven de la catedrala din Matagalpa (Nicaragua), a fost găsit pe malul râului mare din Matagalpa, sâmbătă 19 septembrie. Prima ipoteză a fost aceea a unui accident în fluviu, însă semnele de violență de pe corpul său i-au determinat pe părinți să denunțe uciderea.

(Agenţia Fides 21/9/2020)

 

Părintele Adriano da Silva Barros, vicar parohial din parohia „São Simão”, la Simonésia, dieceza de Caratinga (Brazilia) a dispărut în după-amiaza zilei de 13 octombrie, când a fost văzut ultima dată la Reduto. În noaptea de 14 a fost găsit fără viaţă în apropierea orașului Manhumirim. Ipoteza este că a fost victimă a unei răpiri. Trupul său a fost în parte incendiat. Un agricultor din zona rurală a Manjumirin, văzând focul de departe, a dat alarma.

(Agenţia Fides 16/10/2020)

 

Episcopul diecezei de San Carlos din Venezuela, mons. Polito Rodriguez Méndez, împreună cu Congregația Preoţilor Preasfintei Inimi a lui Isus (Dehoniani), a informat despre moartea violentă a preotului José Manuel de Jesus Ferreira, paroh al Sanctuarului Euharistic Diecezan „San Juan Bautista”. Uciderea a avut loc marți 20 octombrie, după ce preotul a celebrat Liturghia, în timpul unei răpiri. Cu toate că a fost dus la spitalul din San Carlos, preotul a murit imediat după aceea. Părintele José Manuel s-a născut la Caracas (Venezuela) la 25 noiembrie 1980, fiu de imigrați portughezi. A intrat în Congregația Preoţilor Preasfintei Inimi a lui Isus în 2000. A fost hirotonit preot la 19 decembrie 2009. Actualmente era paroh în sanctuarul euharistic „San Juan”, unde a început restaurarea sanctuarului şi promova diferite activități cu caracter social în favoarea celor mai dezavantajați. Printre celelalte responsabilități, era şi responsabil al pastoraţiei misionare din dieceza de San Carlos.

(Agenţia Fides 22/10/2020)

 

La 26 octombrie 2020, Rufinus Tigau, 28 de ani, născut în Papua, catehet catolic din dieceza de Timika (în provincia Papua), a fost ucis cu armă de foc de membri ai unei operațiuni comune a armatei şi poliției indoneziene la Kampung Jibaguge (în districtul Sugapa, din regiunea Intan Jaya în Papua). Rufinus Tigau s-a apropiat de forţele de siguranță care înconjuraseră zona în care locuia şi continuau să tragă cerând: „Vă rog, încetați să trageți. trebuie să vorbim cu calm. Care este problema?”. Un membru al operaţiunii a îndreptat pistolul spre el, care a ridicat mâinile imediat, totuşi a fost ucis cu sânge rece. Armata a negat incidentul acuzându-l pe Tigau că este un membru al Grupului armat separatist criminal (Kelompok Kriminal Separatis Bersenjata – Kksb), termen folosit pentru a indica pe apartenenții la TPN-PB. Părintele Martin Kuayo, administrator al diecezei catolice de Timika, Papua, a respins această acuză, confirmând că Rufinus Tigau era un catehet pașnic al diecezei.

(Agenţia Fides 11/11/2020; 17/11/2020)

 

Din cauza unei răpiri a fost ucis părintele Jorge Vaudagna, cunoscut ca „padre Coqui”, paroh din localitatea Vicuña Mackenna, orășel în departamentul Rio Cuarto, provincia de Córdoba, Argentina. Preotul, 58 de ani, a fost găsit mort în seara de marți 27 octombrie. Conform surselor locale, a fost ucis cu armă de foc într-o probabilă tentativă de furt în parohia sa, care se află în centrul orăşelului.

(Agenţia Fides 28/10/2020)

 

Sora Matilda Mulengachonzi, 60 de ani, din Congregația Micilor Slujitoare ale Mariei Neprihănite (LSMI), rănită împreună cu o altă soră în seara de 24 august, în asaltul asupra parohiei în care prestau slujire în Zambia, a murit duminică 25 octombrie din cauza rănilor avute. Călugăriței i-au fost provocate tăieturi adânci pe frunte şi pe cap şi o rană la ochi. În mesajul de condoleanțe adresat congregației LSMI, episcopii din Zambia au definit atacul „crunt şi violent”. Sora Matilda a fost grav rănită când un bandit înarmat a pătruns în parohia „Sfânta Barbara”, din dieceza de Monze. Tâlharul le-a luat prin surprindere pe sora Assumpta şi sora Matilda Mulengachonzi. Cele două călugăriţe l-au găsit pe criminalul care încerca să intre în convent şi acesta le-a lovit cu o bară de fier.

(Agenţia Fides 3/11/2020)

 

Fratele Leonardo Grasso, de la Slujitorii Bolnavilor (Camilieni MI), a murit în dimineața zilei de 5 decembrie 2020, în incendiul de natură premeditată care a distrus sediul comunităţii de recuperare pentru dependenți de droguri şi bolnavi de SIDA „Tenda di San Camillo” la Riposto, în Catania. Autorul delictului ar fi un oaspete al structurii, care mai întâi l-a agresat pe preot şi apoi a dat foc. Fratele Leonardo, 78 de ani, a fost un agent de comerț înainte de a-şi schimba viaţa radical. Devenit camilian în 1986, din 1996 era responsabil al „Tenda di San Camillo” la Riposto, căreia s-a dedicat cu pasiune şi fără a se cruța.

(Agenţia Fides 5/12/2020)

 

Trupul fără viaţă al seminaristului Zhage Sil, a fost găsit într-o groapă la Jayapura, oraș din Papua indoneziană, în seara de 24 decembrie 2020. La comunitatea din Sorong-Manokwari, dieceza la care aparţinea Sil, au ajuns numeroase mesaje de condoleanţă ale liderilor religioși şi laicilor care condamnă cu fermitate actul atroce. „Sunt şocat de moartea sa neprevăzută şi tragică. Avea să devină diacon anul viitor şi preot diecezan imediat după aceea”, a spus pr. Johan, paroh în dieceza de Jayapura. Pr. Johan, care îl cunoștea personal pe Sil, a adăugat: „Era o persoană curajoasă care se interesa de nevoile persoanelor şi nu-i era frică să-şi ridice glasul, mai ales când era vorba de dreptate. Sperăm să primim repede știri clare despre moartea sa”. Sil era printre tinerii adesea angajați să ceară dreptate pentru provincia Papua, stigmatizând „rasismul împotriva poporului papuan”.

(Agenţia Fides 28/12/2020)

 

 

 

 

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2020

 

Nr. Nume şi prenume Naţionalitate Institut sau dieceză Data şi locul morții
1. Pr. Jozef (Jef) Hollanders Belgia Misionarii Oblaţi ai Mariei Neprihănite (OMI) 12/1 – Africa de Sud
2. Augustine Avertse Nigeria Laic 20/1 – Nigeria
3. Michael Nnadi Nigeria Seminarist diecezan 1/2 – Nigeria
4 Philippe Yarga  Burkina F. Catehet laic 16/2 – Burkina Faso
5. Sora Henrietta Alokha Nigeria Sister of the Sacred Heart (SSH) 15/3 – Nigeria
6. Sora Lydie Oyanem Nzoughe Gabon Religieuses de Sainte Marie 19-20/3 – Gabon
7. Pr. Oscar Juárez Argentina Diecezan 15/7 – Argentina
8. Pr. Ricardo Antonio Cortez El Salvador Diecezan 7/8 – El Salvador
9. Pr. Nomer de Lumen Filipine Diecezan 9/9 – Filipine
10. Pr. Roberto Malgesini Italia Diecezan 15/9 – Italia
11 Lilliam Yunielka Nicaragua Laică, Copilăria Misionară 15/9 – Nicaragua
12. Blanca Marlene González Nicaragua Laică, Copilăria Misionară 15/9 – Nicaragua
13. Bryan José Coronado Zeledon Nicaragua Laic, Pastorale Cristo Joven 19/9 – Nicaragua
14. Pr. Adriano da Silva Barros Brazilia Diecezan 14/10 – Brazilia
15. Părintele José Manuel de Jesus Ferreira Venezuela Dehoniani 20/10 – Venezuela
16. Rufinus Tigau Indonezia Catehet laic 26/10 – Indonezia
17. Pr. Jorge Vaudagna Argentina Diecezan 27/10 – Argentina
18. Sora Matilda Mulengachonzi Zambia Micile Slujitoare ale Mariei Neprihănite (LSMI) 25/10 – Zambia
19. Fratele Leonardo Grasso Italia Camiliani (MI) 5/12 – Italia
20. Zhage Sil Indonezia Seminarist diecezan 24/12 – Indonezia

 

Starea religioasă

 

Preoţi                                 8          6 diecezani; 2 călugări (Misionari Oblaţi ai Mariei Neprihănite OMI, Dehoniani)

Călugări                              1         Slujitorii Bolnavilor, MI, Camiliani

Călugăriţe                          3          1 Sisters of the Sacred Heart (SSH), 1 Religieuses de Sainte Marie, 1 Micile Slujitoare ale Mariei Neprihănite (LSMI)

Laici                                   6

 

Țări de origine 

 

Africa            6         3 Nigeria, 1 Burkina Faso, 1 Zambia, 1 Gabon

America         8         3 Nicaragua, 2 Argentina, 1 El Salvador, 1 Brazilia, 1 Venezuela

Asia               3         1 Filipine, 2 Indonezia

Europa           3         2 Italia, 1 Belgia

 

Locurile morţii

 

Africa            7         3 Nigeria, 1 Burkina Faso, 1 Gabon, 1 Africa de Sud, 1 Zambia

America        8         3 Nicaragua, 2 Argentina, 1 El Salvador, 1 Brazilia, 1 Venezuela

Asia               3         2 Indonezia, 1 Filipine

Europa            2         Italia

 

 

LUCRĂTORII PASTORALI UCIŞI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2019

 

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – Conform datelor deţinute de Agenţia Fides, în deceniul 1980-1989 şi-au pierdut viaţa în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat ştiri.

Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari ucişi, tot conform informaţiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare faţă de deceniul precedent, totuşi trebuie să fie analizaţi şi următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puţin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea ştirilor şi din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care şi-au sacrificat viaţa conştienţi de riscul pe care şi-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredinţate.

În anii 2001-2019 totalul lucrătorilor pastorali ucişi este de 485.

 

AN TOT EP PR DIAC FR CĂL SEM IVC CAT LAI VOL
1990 17   10     7          
1991 19 1 14   1 3          
1992 21   6   2 13          
1993 21 1C+1 13     4 1 1      
1994 26   20   1 4 1        
1994* 248 3 103   47 65   30      
1995 33   18 1 3 9       2  
1996 48 3 19   8 13 1 2 1 1(ct)  
1997 68 1 19   1 7 40        
1998 40 1 13   5 17 4        
1999 32   17     9 4   2    
2000 31   19     7 3 1     1
2001 33   25     5 1 1   1  
2002 25 1 18   1 2 2 1      
2003 29 1 20   1   3     2 2
2004 16   12     1       3  
2005 25 1 18   2 3       1  
2006 24   17   1 3       2 1
2007 21   15 3 1 1 1        
2008 20 1 16   1         2  
2009 37   30     2 2     3  
2010 25 1 17   1 1 2     3  
2011 26   18     4       4  
2012 13   11     1       1  
2013 23   20     1       2  
2014 26   17   1 6 1     1  
2015 22   13     4       5  
2016 28   14     9 1     4  
2017 23   13   1 1       8  
2018 40   35       1     4  
2019 29   18 1 2 2       6  

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoţi diecezani şi călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoţi; CĂL: călugăriţe; SEM: seminarişti; IVC: membri ai institutelor de viaţă consacrată; CAT: cateheţi; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

 

Special Fides îngrijit de S.L. – Agenţia Fides 30/12/2020

 

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu



Sursa:https://infosapientia.ro