Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Europa sub atac. Cardinalul Hollerich (COMECE): "Fraternitatea să fie răspunsul nostru la răul terorismului"

 
Europa sub atac. Cardinalul Hollerich (COMECE): "Fraternitatea să fie răspunsul nostru la răul terorismului"
  • 06 Noi 2020
  • 1383

De M. Chiara Biagioni
"Este un atac împotriva Europei făcut de un grup de terorişti, mic, dar foarte periculos. Obiectivul lor este acela de a împărţi Europa, de a întări forţele de ultra-dreapta şi populiste, forţe care alimentează dezbinarea, îndepărtând Europa de valorile sale fundamentale". Sunat la telefon de agenţia SIR, cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg şi preşedinte al Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE), comentează faptele de terorism care au rănit mortal Europa. De la decapitarea profesorului de istorie Samuel Paty la atacul săvârşit de un tânăr extremist în interiorul bazilicii din Nisa până la atentatul multiplu în oraşul Viena.
Eminenţă, de ce atâta furie împotriva Europei?
Pentru că Europa arată lumii că fanatismul nu are sens. Pentru că Europa este un continent unde populaţii foarte diferite între ele au reuşit să trăiască împreună, înţelegându-se cu privire la valori comune. Pentru că am muncit pentru o cetăţenie în Uniunea Europeană şi am reuşit s-o construim, dărâmând zidurile naţionale care împărţeau popoarele. În afară de asta, Europa este locuită de atâţia musulmani şi oameni de alte credinţe şi am demonstrat că este posibil să convieţuiască bine împreună. Desigur, există grupuri, ca de exemplu în suburbiile din marile oraşe franceze, unde oamenii n-au reuşit să se integreze, dar în general Europa este un succes al trăirii împreună şi acest lucru le face rău teroriştilor. Ei nu pot suporta ca acest proiect, întemeiat pe valori comune, este posibil şi pentru aceasta ne atacă.
Au apărut deja titluri în ziare şi postări pe social media în care se dă vina pe imigraţie şi pe islam.
Nu este adevărat. Şi pot demonstra cu atâtea exemple. După atentatul de la Nisa, Uniunea musulmanilor din Luxemburg mi-a scris imediat o scrisoare. Voiau să-mi exprime, fiind conducător al Bisericii catolice din ţara noastră, toată oroarea lor în faţa acelui act barbar. Şi imamul din Bordeaux a spus clar că Mahomed în faţa atacului de la Nisa ar fi simţit ruşine amintind că Mahomed a fost criticat de atâtea ori în timpul vieţii sale însă n-a luat în serios niciodată aceste critici şi nu s-a înfuriat.
În această privinţă, mulţi afirmă că desenele ofensatoare împotriva unei religii sau împotriva exponenţilor din lumea musulmană nu ajută la combaterea terorismului. Dumneavoastră ce părere aveţi?
Cred că libertatea nu poate să fie absolută. Cred că libertatea de exprimare trebuie să ţină cont şi de ceea ce gândesc ceilalţi, sentimentele lor, mai ales sentimentele religioase. Şi aici cred că este bine să se ia în mână din nou enciclica papei Francisc Fratelli tutti pentru că arată, şi Franţei, că libertatea poate să fie exercitată numai dacă împreună cu fraternitatea, altminteri nu există egalitate.
Există o corelaţie între terorism şi pandemie?
Cred că teroriştii pot să fi profitat de acest timp de fragilitate pe care-l trăim. Oamenii din Europa sunt neliniştiţi. Sunt izolaţi în case. Le este frică. Nu se simt bine. Există boala care continuă să circule. Există moartea care vine în cadrul familiilor. Ştim că angoasa se poate transforma în agresiune. Însă tocmai asta este ceea ce vor teroriştii. Vor dezbinarea societăţii europene.
Aşadar, care trebuie să fie răspunsul Europei la barbaria fundamentalismului?
Înainte de toate, trebuie să fie un răspuns unit, adică trebuie să aibă glasul tuturor ţărilor din Uniune, al tuturor creştinilor, ateilor, agnosticilor, musulmanilor, evreilor. Toţi împreună trebuie să spunem nu. Trebuie să spunem cu fermitate că nu ne vom lăsa învinşi de ură şi de violenţă. dimpotrivă, vrem să trăim valorile care au făcut posibil proiectul Europei. Vrem să trăim fraternitatea despre care ne-a vorbit papa Francisc. Nu ne vom lăsa învinşi cu privire la acest punct.
(După agenția SIR, 4 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 



Sursa:ercis.ro