Parlamentul portughez a respins patru proiecte legislative prezentate de grupările de stânga care susțineau dezincriminarea eutanasiei. Cu ocazia sesiunilor de vot din 29 mai a.c., principalele partide din parlamentul lusitan au acordat propriilor reprezentanți libertatea de conștiință. Decizia, potrivit cotidianului «L’Osservatore Romano», pune capăt procedurii parlamentare privind dezincriminarea morții asistate într-o țară în care 81% dintre locuitori se declară catolici.
Biserica catolică din Portugalia și-a exprimat satisfacția pentru faptul că au fost respinse propunerile legislative care urmăreau legalizarea eutanasiei. Într-un comunicat de presă emis de secretarul general al Conferinței episcopale lusitane, pr. Manuel Joaquim Gomes Barbosa, se afirmă că votul parlamentului reprezintă ”o victorie a vieții” care n-ar trebui supusă niciodată votului cu scopul de a fi răpusă, dar și ”o victorie pentru democrație și pentru toți cei care sunt angajați în apărarea vieții”.
Potrivit sursei amintite, Conferința episcopală și-a exprimat gratitudinea față de numeroasele instituții din societatea civilă, asociațiile de profesioniști catolici și confesiunile religioase care ”s-au exprimat de comun acord împotriva eutanasiei”. Episcopii au avut cuvinte de recunoștință și pentru ”rolul activ” pe care ”comunitățile creștine și păstorii acestora l-au desfășurat în acest demers de apărare a vieții prin intermediul rugăciunii și al sensibilizării”. Preluând cuvintele patriarhului de Lisabona, cardinalul Manuel Clemente – președintele Conferinței episcopale – comunicatul de presă evidențiază necesitatea unei ”societăți solidare în care toți să se simtă ocrotiți”. ”Viața este un bun absolut și, prin urmare, trebuie să fie ocrotit și promovat la modul absolut”, se mai afirmă în comunicatul Bisericii catolice din Portugalia.
A. Dancă