Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Deși s-a înălțat la cer, Isus nu a plecat din mijlocul nostru

 
Deși s-a înălțat la cer, Isus nu a plecat din mijlocul nostru
  • 24 Mai 2020
  • 2182

Duminică, 24 mai 2020, papa Francisc a condus rugăciunea ”Regina Coeli” (Bucură-te, regina cerului) în biblioteca Palatul Apostolic. După meditația despre evanghelia duminicii, cu episodul înălțării Domnului la cer, pontiful a transmis un mesaj de solidaritate credincioșilor catolici din China și a menționat actuala Zi mondială a comunicațiilor sociale. Prezența lui Isus se manifestă, după înălțarea sa la cer, printr-un stil tipic Celui înviat, dar nu mai puțin concret și real.

”Sărbătoarea Înălțării ne spune că Isus, deși s-a înălțat la cer ca să locuiască glorios la dreapta Tatălui, este încă și întotdeauna în mijlocul nostru: de aici decurge tăria noastră, perseverența noastră și bucuria noastră”, a spus papa Francisc în alocuțiunea rostită la rugăciunea antifonului marial pascal ”Regina Coeli” – ”Bucură-te, regina cerului”, duminică, 24 mai 2020, în biblioteca Palatului Apostolic. La finalul rugăciunii papa a făcut mai multe apeluri și a ieșit la fereastra apartamentului pontifical de unde a salutat și a binecuvântat câteva sute de credincioși prezenți în Piața Sfântul Petru.

Remarcând în alocuțiunea sa că multe țări se celebrează în această duminică sărbătoarea Înălțării Domnului, papa a scos în evidență, urmând evanghelia sărbătorii (Matei 28,16-20), că înainte de a se înălța la cer de pe muntele din Galileea, Isus ”nu mai este Învățătorul care acționează și învață, dar Cel care cere discipolilor să acționeze și să vestească, încredințându-le mandatul de a continua lucrarea sa”. Misiunea încredințată apostolilor este să vestească, să boteze, să-i învețe pe oameni să meargă pe calea trasată de Învățător, altfel spus, Evanghelia.

Aceeași misiune continuă astăzi cu noi, deși – a subliniat papa – ne simțim inadecvați. ”Dar nu trebuie să ne descurajăm, amintindu-ne de cuvintele pe care Isus le-a adresat apostolilor înainte de a se înălța la cer: ”Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii” (v. 20). Prezența lui Isus în mijlocul nostru, a continuat papa, se împlinește prin Spiritul său, ”care conduce Biserica să meargă în istorie ca însoțitoare de drum a fiecărui om”.

Papa Francisc: «Isus este prezent în lume, dar cu un alt stil, cu stilul Celui înviat, adică printr-o prezență care se revelează în Cuvânt, în Sacramente, în lucrarea constantă și interioară a Spiritului Sfânt. Sărbătoarea Înălțării ne spune că Isus, deși s-a înălțat la cer ca să locuiască glorios la dreapta Tatălui, este încă și întotdeauna în mijlocul nostru: de aici decurge tăria noastră, perseverența noastră și bucuria noastră, din prezența lui Isus în mijlocul nostru prin tăria Spiritului Sfânt».

”Fecioara Maria”, a spus papa la încheierea alocuțiunii duminicale, ”să însoțească drumul nostru cu ocrotirea ei de mamă: de la ea învățăm blândețea și curajul pentru a fi în lume mărturisitorii Domnului înviat”.

După rugăciunea ”Regina Coeli”, Sfântul Părinte a încredințat ”păstorii de suflete și credincioșii Bisericii catolice” din China Fericitei Fecioare Maria, Ajutorul creștinilor și Patroana Chinei, venerată de o manieră specială la sanctuarul de la Sheshan, lângă Shanghai. Papa a cerut în rugăciune ca ei ”să fie tari în credință și statornici în uniunea fraternă, mărturisitori plini de bucurie și promotori ai carității și ai speranței”.

Papa Francisc: ”Dragi frați și surori catolici din China, doresc să vă asigur că Biserica universală, din care sunteți parte integrantă, împărtășește speranțele voastre și vă susține în încercări. Ea vă însoțește cu rugăciunea pentru o nouă revărsare a Spiritului Sfânt pentru ca în voi să poată străluci lumina și frumusețea Evangheliei, puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea tot omului care crede. Manifestându-mi încă o dată față de voi toți cea mai mare și mai sinceră afecțiune, vă împart o Binecuvântare Apostolică specială”.

Pe 24 mai a.c. se împlinesc, totodată, cinci ani de la enciclica ”Laudato Si”. ”Îi încredințăm mijlocirii Fecioarei Maria, Ajutorul creștinilor”, a spus papa în cuvântul său, ”pe toți discipolii Domnului și toate persoanele de bună voință care, în acest timp dificil, în orice parte a lumii, lucrează cu pasiune și angajare pentru pace, dialog între națiuni, slujirea săracilor, apărarea creației și victoria omenirii asupra oricărei maladii a trupului, inimii și sufletului”. Pontiful a amintit că la inițiativa Departamentului pentru Serviciul Dezvoltării Umane Integrale, ”Săptămâna Laudato Si”, abia încheiată, se va transforma întru-un An special pentru aniversarea acestei enciclice: din 24 mai a.c. până în 24 mai 2021. ”Invit toate persoanele de bună voință să adere pentru a avea grijă de casa noastră comună, precum și de frații și de surorile noastre mai vulnerabili. Pe site-ul oficial va fi publicată rugăciunea dedicată acestui An. E frumos să fie recitată”.

Arătându-și, mai departe, părerea de rău pentru amânarea vizitei pe care urma să o facă în această zi în dieceza italiană de Acerra, papa a evidențiat, în fine, o altă importantă ocazie spirituală pentru Biserică:

Papa Francisc: «Se marchează astăzi Ziua mondială a comunicațiilor sociale, dedicată anul acesta temei narațiunii. Fie ca acest eveniment să încurajeze la a relata și a împărtăși povești de viață constructive, care să ne ajute să înțelegem că suntem cu toții o parte dintr-o poveste de viață mai mare decât noi și că putem privi cu speranță la viitor dacă avem cu adevărat grijă ca frații unii de alții».

Rugăciunea ”Bucură-te, regina cerului” s-a încheiat cu Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 



Sursa:vaticannews.va/ro