Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

UCRAINA: Clerul avertizează autoritățile de la Kiev să înceteze înșelarea și persecutarea poporului

 
UCRAINA: Clerul avertizează autoritățile de la Kiev să înceteze înșelarea și persecutarea poporului
  • 15 Dec 2013
  • 4710
O masă rotundă la nivel național cu titlul "Să unim Ucraina", a avut loc vineri 13 decembrie a.c., la Kiev. La reuniunea prezidată de primul președinte al Ucrainei Leonid Kravciuk, au participat:  președintele Viktor Ianukovici, fostul președinte Leonid Kucima, fostul președinte Viktor Iușcenko, primul-ministru Mykola Azarov, purtătorul de cuvânt Volodymyr Rybak, lideri ai opoziției - Arseniy Yatsenyuk, Vitali Klitschko și Oleh Tyahnybok - reprezentanți ai poporului, studenților, precum și ai clerului.

Din partea Bisericii Greco-Catolice din Ucraina (UGCC), au participat la întâlnire Arhiepiscopul Major Sviatoslav Șevciuc și Cardinalul Lubomyr Husar. Biserica Ortodoxă Ukraineană a fost reprezentată de Patriarhul Filaret – Patriarhia Kiev (UOC-KP) și de Mitropolitul Anthoniy de Boryspol și Brovary – Patriarhia Moscovei (UOC-MP).

Arhiepiscopul Major Sviatoslav Shevchuk, adresându-se lui Viktor Ianukovici, a subliniat faptul că oamenii nu pot fi convinși "pe limba armelor". Dacă există o dorință de a ajunge la o înțelegere reciprocă și de a rezolva criza care s-a iscat, trebuie să asculți aspirațiile de integrare europeană a ukrainenilor. În ceea ce privește Biserica Greco-Catolică Ucraineană, Arhiepiscopul Major a subliniat faptul că această biserică se află pe partea persoanelor care doresc să trăiască într-o Ucraină Europeană.

Mons. Sviatoslav Shevchuk a acordat o atenție deosebită problemei persecuției studenților participanți la EuroMaidan, inclusiv a Universității Catolice din Ucraina, pentru poziția lor evident pro-europeană. Arhiepiscopul Major a mai criticat în mod sever apelurile pe care studenții le-au primit de la procuratură, precum și interogatoriile. Această practică rușinoasă ar trebui să fie oprită imediat.

Patriarhul Filaret (UOC-KP) a spus că oamenii nu pot fi înșelați. Pe tot parcursul anului autoritățile au deservit ucrainenilor promisiunile unui viitor european, iar atunci când a venit momentul să se semneze un acord de asociere cu UE, guvernul a înșelat poporul. "Nu se poate construi o țară pe înșelăciune" acestea au fost cuvintele cu care Patriarhul Filaret s-a adresat președintelui.

Reprezentantul UOC-MP, Mitropolitul Anthoniy de Boryspol și Brovary, a declarat că Mitropolitul Vladimir, pentru continuarea dialogului între guvern și opoziție, este dispus să cedeze spațiu în reședința sa din Mănăstirea Peștera Kiev, astfel încât aceste ziduri sfinte să poată ajuta Ucraina să iasă din criza politică .

Traducere: AMC

Sursa: risu.org.ua