Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Luna mai, lună dedicată cinstirii Maicii Domnului

 
Luna mai, lună dedicată cinstirii Maicii Domnului
  • 03 Mai 2016
  • 4387

A început la 1 mai luna pe care pietatea creștină a dedicat-o de veacuri cinstirii Maicii Domnului, în special prin litaniile mariane și rugăciunea rozariului. Sunt rugăciuni pe cât de simple pe atât de profunde, care deschid inima la contemplarea misterelor mântuirii lui Cristos. Cât privește rugăciunea mariană a rozariului, aceasta s-a cristalizat în forma actuală în secolul al XIII-lea, în special prin intermediul ordinului dominican. Rugăciunea rozariului a fost recomandată cu căldură de Suveranii Pontifi care deseori, dar mai ales în ceasurile de cumpănă, au chemat credincioșii să înalțe cu încredere laudele Sfintei Fecioare pornind de la cuvintele Sfintei Scripturi și de la rolul ei de mamă pentru Răscumpărătorul lumii.

Iată reflecția cardinalului Santos Abril y Castelló, arhipresbiter al bazilicii papale «Sfânta Maria cea Mare» din Roma:
• ”Rozariul a primit în magisteriul Papilor nenumărate elogii pentru meditarea misterelor care se contemplă cu ajutorul acestei rugăciuni. Este, într-un anumit fel, compendiul celor mai importante momente din viața Domnului și din viața Sfintei Fecioare Maria. De aceea, o luăm pe Maria ca Învățătoare care ne însoțește pe drumul nostru de credință pentru a-l urma pe Domnul mai îndeaproape”.

Devoțiunea față de Sfânta Fecioara Maria este vizibilă și la Papa Francisc. Continuă card. Santos Abril y Castelló:
• ”Știm că Papa Francisc are o devoțiune foarte profundă față de Maria. Ca arhipresbiter al Bazilicii Sfânta Maria cea Mare, aș dori să adaug și faptul că imediat după ce a fost ales papă, în aceeași seară, mi-a spus când eram la cină: «Aș vrea să fac mâine o scurtă vizită la Maica Domnului, ca să încredințez ocrotirii sale pontificatul meu». Până acum a venit de șapte ori la bazilica «Sfânta Maria cea Mare» și de fiecare dată îmi spune că vine cu mare bucurie, pentru că află în Sfânta Fecioară o călăuză și o lumină de inspirație pentru întreaga lui activitate”.

Condițiile de viață din societatea modernă, cu ritmuri de școală și muncă foarte diferite în sânul aceleiași familii, nu permite recitarea zilnică a rozariului la biserica parohială. Cu toate acestea, este o rugăciune care poate fi recitată și în familie. Făcută în acest fel, spunea Sfântul Ioan Paul al II-lea, rugăciunea rozariului întărește unitatea familiei.
• ”Sunt cuvinte foarte frumoase care au găsit un amplu ecou în papii zilelor noastre. E adevărat, a găsi reunită o familie în care părinții și copiii știu să fie uniți în rugăciune, în care se roagă pentru toate necesitățile, pentru cele din familie și din alte familii, înseamnă a crea un ambient de mai mare unitate între părinți și copii. Rugăciunea în comun este și o manieră de a crește împreună și de a face să crească familia, numită de multe ori «biserică domestică». Această practică duce cu adevărat la edificarea Bisericii”.

Desigur, rozariul este și o rugăciune repetitivă, care reia de mai multe ori rugăciunea domnească ”Tatăl Nostru”, salutarea îngerească ”Bucură-te, Marie” și imnul de preamărire al Sfintei Treimi ”Slavă Tatălui”. Ce ați dori să spuneți pentru cei care nu sunt atașați de această rugăciune? Încheie card. Santos Abril y Castelló:
• ”Cu mult timp în urmă am primit un sfat și îl urmez de cele mai multe ori. Pentru a fixa un pic mai mult atenția la meditarea misterelor pe care le contemplăm, este folositor să punem la începutul fiecărui mister o intenție specială de rugăciune. De exemplu: « Acest mister vreau să-l ofer pentru tata, care nu se simte bine» sau pentru un alt membru al familiei, pentru unul din copii sau pentru alte intenții, lărgind orizontul nostru la întreaga Biserică. În acest sens, vrem să ne rugăm în mod special pentru Sfântul Părinte Papa, pentru programul său de reformă a Bisericii, pentru ca Domnul să-l ajute în acest efort. Formulând astfel o intenție clară de rugăciune, cred că este un mod prin care rozariul nu mai rămâne o simplă repetare mecanică, ci o rugăciune autentică, înălțată la Dumnezeu pentru o intenție particulară, eclezială sau familială, care fixează atenția și o păstrează mai bine, pentru a ne ruga cu o râvnă mai mare”.



Sursa:ro.radiovaticana.va