A continuat și în acest an, 2024, tradiția colindatului la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, obicei menționat și de Fericitul Episcop Iuliu Hossu în cartea memoriilor, de care, amintindu-și, chiar în detenție fiind retrăia emoția și bucuria acelor zile, în care colindele grupurilor de credincioși sosiți din întreg cuprinsul Eparhiei însoțeau, an de an, sărbătoarea Crăciunului. Joi, 19 decembrie 2024, la sediul din Cluj-Napoca a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla au sosit primii colindători la Preasfinția Sa Claudiu.
Au venit cu colindul: profesori, preoți profesori și personal didactic, împreună cu prof. Simona Gruian, director, de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, Liceul întemeiat în anul 1945 de Fericitul Episcop Iuliu Hossu; un grup de credincioși din parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” – Mănăștur I, cu pr. paroh Ovidiu Lăpuște și cu pr. vicar Mihai Kiss; asociații ale Bisericii: ASTRU, Cercetașii Munților, Zileos, Redescoperă Fericirea, Puncte Inimă, însoțiți de pr. Győző-Edmund Dujardi. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, și membri ai Cancelariei episcopale au fost gazde primitoare. Au primit și oferit cu toții, colindătorii și cei colindați, lumină din lumina ce coboară în Sfânta Iesle de Crăciun.
S-au împărțit, în această zi, la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, vești bune de colinde, cuvinte de învățătură și încurajare, binecuvântări, lecturi spirituale (cărți în dar pentru iubitorii de lectură) și, nu în ultimul rând, zâmbete și căldură sufletească în bucuria revederii. Mulți dintre cei ce au venit cu colindul au fost să își colinde Ierarhul și în urmă cu un an, cu doi sau cu mai mulți. După 1990, grupuri de colindători la Episcopie au reînceput să sosească, din jurul anului 2001, când Păstor al Eparhiei era Arhiepiscopul mărturisitor George Guțiu. Tradiția a reînflorit apoi de-a lungul episcopatului Preasfințitului Florentin de vie amintire și înflorește acum, când la cârma Eparhiei se află Preasfinția Sa Claudiu.
Pentru a doua zi consecutiv, și în 20 decembrie 2024, la sediul Episcopiei au sosit colindători. Ierarhul i-a primit și în această zi cu bucurie, având alături pe pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, pe pr. Traian Radu Coste-Deak, Vicar judecătoresc, precum și membri ai Cancelariei episcopale. Au colindat: membri ai Mișcării Comunione e Liberazione, cu Ruxandra Tirean; un grup de tineri și copii din parohia Herina, cu pr. paroh Iosif Chiciudean; persoane consacrate din Ordine și Congregații care activează pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla: surori din Congregația Maicii Domnului, cu Maica Teodorina, superioara generală; surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, cu Maica Andreea, superioara provincială, și pr. Ioan Pop, capelan al Mănăstirii Sf. Macrina; călugări din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, cu pr. ierom. Ioan Albu, protoegumen OSBM; călugări din Societatea lui Isus, cu pr. Marius Taloș, superior local SJ; surori din Congregatio Jesu.
Au urmat trei studenți din Eparhia de Cluj-Gherla care studiază la Roma și, în timpul anului universitar, locuiesc în colegiul pus la dispoziție, de către Sfântul Părinte, Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, încă din 1937: Colegiul Pontifical „Pio Romeno”, locul de formare umană, spirituală și intelectuală a seminariștilor din România studenți ai diferitelor Universități romane cu profil teologic. Au colindat apoi membri ai Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici – Cluj, cu Ștefania Isailă, președinte AGRU Cluj, și pr. Cristian Langa, asistent spiritual AGRU; un frumos moment de colinde au oferit copii și tineri ai parohiei din Tihău, împreună cu parohul lor, pr. Ioan Puie. Au încheiat șirul colindătorilor credincioși din parohiile reunite Baciu și Cordoș, cu pr. paroh Ioan Pașca.
Tuturor, Preasfinția Sa Claudiu le-a mulțumit, le-a adresat cuvinte de întărire în credință și încurajare, le-a dat modelul Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu – care va însoți programul pastoral al Eparhiei de Cluj-Gherla în 2025, anul dedicat lui la nivel național. PS Claudiu i-a invitat să privească la toți cei șapte Fericiți Episcopi greco-catolici martiri, la felul în care, în întunericul și frigul închisorii – precum era și peștera Nașterii Domnului -, au știut să rămână lângă Mântuitorul, neînfrânți în tăria credinței lor.
După ce fiecare grup și-a încheiat colindul, au avut loc momente de comuniune cu Episcopul eparhial. Copiilor le-au fost oferite daruri și binecuvântări și, cu toții, mici și mari, au plecat spre casele lor – și spre Sfintele Sărbători care se apropie – cu sufletele pline de bucuria darului pe care la rândul lor l-au făcut. Colindătorii la Episcopia din Cluj totodată au călătorit în mod simbolic cu Familia Sfântă spre Betleem, au făcut un pelerinaj spiritual pentru a fi, prin colinde, cu Maria și Iosif în peștera sfântă și au primit în sufletele lor bucuria Nașterii lui Isus.