Luna mai este în mod tradițional luna Fecioarei Maria. Creștinii din toată lumea o cinstesc pe Sfânta Fecioara, recitând rozarii, împodobind statui cu flori și participând la ritualuri de încoronare. Iată o serie superbă de imagini – atât clasice, cât și moderne – în cinstea Fecioarei Maria, maica spirituală a tuturor oamenilor.
Icoană cu Maica Domnului Hagiosoritissa, artist necunoscut
Icoanele sunt ferestre către cer, reamintindu-ne că cei care au murit sunt încă cu noi. Această minunată icoană, pictată în secolul al VII-lea, este una dintre cele mai vechi imagini ale Fecioarei Maria. Deoarece foarte puține icoane din acea perioadă au supraviețuit, aceasta este o adevărată comoară.
Bunavestire, de Fra Angelico
Maria – pictată aici de Fra Angelico, un călugăr din secolul al XV-lea – este deseori reprezentată purtând o Biblie, deoarece Isus este „Cuvântul”. Într-un fel, citind Scripturile, Maria l-a cunoscut și l-a iubit pe Fiul său înainte de a-l concepe.
Doamna Noastră de la Guadalupe
Această importantă și faimoasă imagine a Mariei nu încetează să uimească privitorii, în special când este privită în original în Ciudad de Mexico. Când a apărut în mod miraculos pe mantia unui țăran pe nume Juan Diego în 1531, imaginea a devenit un semn al dragostei Mariei pentru omenire în veacurile ce vor să vină.
Madonna, de Filippo Lippi (mijlocul secolului al XV-lea)
Sfânta Scriptură spune că Maria medita în inima sa la cuvintele și faptele lui Isus. Fie că înțelegea sau nu, Maria a reflectat întotdeauna în rugăciune și cu calm la modul în care Dumnezeu lucra în viața ei și în lume.
Pruncul Isus este alăptat, artist necunoscut
Fiind una dintre numeroasele imagini ale Mariei alăptând pe Isus, această reprezentare dezvăluie frumusețea corpului uman și apropierea dintre mamă și prunc, în cea mai elementară interacțiune umană.
Madonna Africană, artist necunoscut
Aceasta este reprezentarea unei Fecioare Africane în culori vii și într-o manieră stilizată, asemănătoare icoanelor, care exprimă tandrețea ocrotitoare a mamei pentru pruncul său.
Chipul Fecioarei Maria, de Leonardo da Vinci
Această imagine, un exercițiu în cretă pentru o viitoare pictură, demonstrează cât de talentat era Leonardo în meseria sa. Profilul Fecioarei este senin și a fost descris ca având „o frumusețe magică”. Este imposibil să nu remarci dragostea din privirea ei.
Madonna Africană, de Hennie Niemann Jnr
Pictată de artistul sud-african Hennie Niemann Jnr, trăsăturile și culorile imaginii o prezintă pe Maria așa cum nu a mai fost văzută niciodată. Senină și frumoasă, veșnic tânără.
Fecioara Maria, de Francesco Francia, ca. 1450
Francia a pictat-o pe Fecioara cu atâta delicatețe, încât locuitorii Veneției privind-o, au fost convinși că o reprezentare mai reușită nu este posibilă.
Fecioara Maria, de Jan Van Eyck (parte a altarului din Gent, 1432)
Această imagine face parte dintr-o colecție de picturi care constituie un altar. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pictura a fost furată și ulterior recuperată de Eroii Monumentelor (Monuments Men). Artistul Van Eyck a lucrat cu un nou tip de culori de ulei, obținând astfel o saturație de culoare neegalată la acea vreme.
Încoronarea Fecioarei, de El Greco
Luminozitatea tipică pentru El Greco strălucește și în această șcenă a încoronării. În partea inferioară, ucenicii sunt adunați și privesc mirați în sus, spre șcena cerească: Fecioara Maria este încoronată Regină a Cerului de către toate cele trei Persoane din Sfinta Treime.
Theotokos, de Ann Marie Campbell
Theotokos înseamnă „Născătoare de Dumnezeu”, un titlu dat Mariei, Născătoarea Fiului lui Dumnezeu. Artista Ann Marie Campbell și-a preparat tempra cu emulsie de ou, folosind gălbenușe de ou și pigmenți proveniți din toată lumea și a adăugat aur de 23 de karate și cristale Swarovski acestei icoane, despre care spune că este una dintre favoritele ei.
La Virgen de la Leche, de Luis de Morales
În acest intim portret realizat de artistul spaniol din secolul al XVI-lea cunoscut drept „El Divino”, pruncul Isus prinde cu o mână vălul Fecioarei, iar cu cealaltă se agață de pieptul ei. Pictura ne amintește de maternitatea Mariei. Precum orice copil, Isus depinde în totalitate de mama sa, care îl ocrotește și îl hrănește.
Madonna del Magnificat, de Sandro Botticelli (ca. 1445)
Titlul picturii lui Botticelli face aluzie la imnul Magnificat, o rugăciune de mulțumire oferită de Maria lui Dumnezeu. Sfânta Fecioară este încoronată cu stele strălucitoare, o aluzie la titlul ei tradițional de „Stella” (stea).
Fecioara Maria, de El Greco
El Greco o pictează pe Maria în așa fel, încât sufletul ei să strălucească dincolo de imagine. Coloratura este discretă, dar luminoasă, și deși Maria pare neliniștită, ea radiază.
Doamna Noastră a Ajutorului Perpetuu, icoană bizantină (secolul XIII-XIV)
Legenda spune că această icoană bizantină este o copie a unui original pierdut pictat chiar de Sfântul Evangelist Luca. Tradiția spune că șcena zugrăvește momentul în care Isus s-a trezit dintr-un vis urât și Maria l-a liniștit. De secole creștinii se roagă Doamnei Noastre a Ajutorului Perpetuu, cerând mijlocirea Fecioarei Maria.
Traducere: Pr. Dan Vișa