Anul acesta a fost lansat un film american care te face să-ți crească inima și să speri. Există o Americă pe care o vedem în filmele și videoclipurile de la Hollywood, cu actori, cântăreți de pop și rap. Există însă și o altă Americă, cea care îl votează pe Trump, ca să zic așa, care, după cum dovedește cazul Trump, este majoritară și are toți anticorpii necesari pentru a rezista tiraniei obsesivului politic corect.
Cu care, la fel ca la noi, o minoritate iacobină auto-cooptată oprimă restul țării, încercând în orice mod să o plagieze. Filmul în cauză se numește Act of Faith. Circulă deja dublat în italiană, pe internet și are un distribuitor respectabil, 20th Century Fox. Actorii sunt din al doilea rând, dar vă asigur că nu veți observa.
Bazat pe o poveste adevărată (țineți cont de acest lucru), acesta relatează povestea lui John Smith, în vârstă de paisprezece ani (un nume foarte obișnuit în lumea anglo-saxonă), un jucător promițător de baschet, care într-o zi nefericită, glumind cu câțiva însoțitori pe lacul înghețat St. Louis din Missouri, cad în apă. Salvatorii ajung imediat și îi salvează pe ceilalți doi, dar John nu mai este văzut, fiind mai jos în apă.
Pompierii care se scufundă, având în vedere gheața care acoperea întregul lac, nu-l văd și nu pot face altceva decât să se dea bătuți. Trecuse mai bine de un sfert de oră, iar pompierii sunt pe cale să plece când unul dintre ei aude o voce care îi spune să se întoarcă. Asta face și, da, băiatul era acolo.
Este scos și dus la spital. Pompierul care a auzit vocea își întreabă colegii cine a fost. Dar nimeni nu scosese un cuvânt. Este surprins. Este ateu și nu crede în spirite și în „voci”. Între timp, John, în spital, se află în stop cardiac. Rămăsese în apă fără să respire un sfert de oră, medicii clatină din cap. Dar mama adoptivă, obeză și diabetică, începe să se roage strigând către Dumnezeu și invocându-l pe Spiritul Sfânt. Iar inima lui John începe să bată din nou.
Miracol, minune. Da, dar medicii avertizează că după o oră de insuficiență cardiacă, dacă va supraviețui, va rămâne cu sechele neurologice permanente și severe. Și aici vine America lui Frank Capra, cea a Vieții minunate: întreaga comunitate, școala, echipa de baschet, pompierii, polițiștii, medicii și asistentele încep să se roage, cu lumânări în mână, în fața clinicii. Reamintim că aceasta este o poveste adevărată și că s-a întâmplat nu pe vremea lui Frank Capra, ci în 2015.
Pe scurt, toată această comuniune de rugăciune conduce la o a doua minune: John se trezește, este foarte bine și în câteva zile chiar se întoarce înapoi la jocul de baschet. Pompierul ateu se convertește, de asemenea, primarul care nu a văzut niciodată așa ceva. Dar revenirea lui John la viață nu este percepută de toți la fel. Într-adevăr, există aceia care îl întreabă de ce a fost salvat în mod miraculos de Dumnezeu și nu alții. De ce pe el care are mama pe moarte, care și-a pierdut soțul și nu-și găsește liniștea și așa mai departe. John nu poate explica asta, nici măcar pastorul. Nici filmul, până la urmă.
Dar este una dintre marile întrebări ale creștinului, destinată să rămână fără răspuns cel puțin pe acest pământ. Ceea ce ne interesează aici este să observăm cum, în lumea protestantă americană, nu se ezită să se bage mâna în portofel pentru a produce astfel de filme și care sunt în măsură să concureze cu cele din mainstream.
Celebra actriță Sandra Bullock, de exemplu, cu filmul său The blind side, un film foarte creștin, a câștigat Oscarul. Filmele emoționează și au meritul de a reînnoi speranța. În schimb, catolicii sunt prea ocupați de ecumenism, ospitalitate și mediu. O fi prozelitism, dar trebuie observat faptul că America Latină devine protestantă dintr-un teritoriu excatolic.
Ar trebui să luăm exemplu de la acel parlamentar avortist din parlamentul texan care, în urmă cu câțiva ani, a vorbit timp de douăzeci și două de ore consecutive cu scopul exclusiv de a împiedica o lege a statului împotriva avortului. Cu încălțăminte din cauciuc, deoarece regulamentul obligă să se vorbească în picioare fără întrerupere. De fapt, își pusese cateterul în geantă pentru a nu fi nevoit să meargă la baie. Pe câți deputați catolici i-ați văzut făcând așa ceva?
Traducere: ACC