Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Părinți de adolescenți: „Cuvântul vostru să fie da, dacă este da, nu, dacă este nu”

 
Părinți de adolescenți: „Cuvântul vostru să fie da, dacă este da, nu, dacă este nu”
  • 05 Oct 2019
  • 497

Isus este marele pedagog. Îndrăzniți să spuneți nu copiilor voștri, experții în parenting nu vă vor contrazice. Această frază a Domnului nostru Isus Cristos pronunțată în timpul „predicii de pe munte”: „cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.” (Mt .5, 37), poate fi îțeleasă ad litteram de părinții adolescenților.

„Dragostea ta fără exigență mă deranjează; exigența ta lipsită de dragoste mă descurajează; iubirea ta exigentă mă face să cresc ”, spunea Sfântul Ioan Bosco. Între laxism și autoritarism se află iubirea exigentă, care știe să stabilească un cadru și limite pentru copil, pentru a-l ajuta să crească, cu riscul de a-l nemulțumi pe moment. Nathalie de Boisgrollier, specialist în parenting și autoarea cărții Élever son ado sans baisser les bras, a auzit uneori părinții spunând: „Îmi vine greu să-i spun copilului nu, deoarece mi-e teamă că nu mă va mai iubi”. Frica de neplăceri, de a fi respins, generează situații în care adultul nu mai știe să spună nu. Acesta este și constatarea psihiatrului pentru copii Marcel Rufo, care dă drept exemplu tații divorțați care „sunt din ce în ce mai mulți” și sunt un fel de tătici „Club Med”; un fel de colegi de joacă care fac orice pentru a le face pe plac copiilor lor, a explicat acesta pentru revista Psychology Magazine.

Și totuși, a spune nu, a îndrăzni să te opui adolescentului este un adevărat cadou pentru acesta. „Stabilirea unui cadru și a unor limite riscă să-l nemulțumească pe moment, dar trebuie să răspundem mai bine nevoilor sale profunde”, spune Nathalie de Boisgrollier. Nu invită la autoritarism, ci constată „nevoia copilului de a fi încadrat, de a i se stabili limite clare, ceea ce îl asigură. În acest sens, un act de autoritate este un act de iubire. A dori binele copilului său, chiar dacă înseamnă a se impune, înseamnă a-l iubi. Pe de altă parte, a fi indiferent față de ceea ce este bun pentru el este lipsă de iubire. În plus, a rămâne ferm pe poziție oferă modelul unui adult responsabil și sigur de sine.

Acceptați reacțiile uneori violente ale acestora

Da, un adolescent poate avea o reacție violentă atunci când i-ai interzis ceva. Dar Nathalie de Boisgrollier invită părinții să rămână pe poziție. „Frustrarea este ca o ucenicie. Acceptați faptul că uneori copilului dumneavoastră poate avea reacții violente. Acceptați că vă urăște pentru refuzul dumneavoastră. Sau mai exact, că se preface că vă urăște din cauza frustrării. Asta pretinde, dar nu este realitatea.

Alegeți pe ce plan doriți să luptați

Se impune puțin realism. Ar fi zadarnic să vă luptați cu ei pe toate planurile. „Cu cât fiul sau fiica dumneavoastră crește, cu atât poți lupta mai puțin pe toate fronturile în același timp: stil vestimentar, igienă personală, relații prietenoase, programe, școlarizare... Definiți ceea ce nu este negociabil pentru dumneavoastră și învățați să faceți concesii cu ceea ce este secundar ", recomandă expertul în parenting.

 

Traducere: ACCSursa:aleteia.org

Știri din aceeași categorie